of 61441 LinkedIn

Christenunie bezorgd over integratie moslims

7 reacties
Binnen de ChristenUnie bestaat grote bezorgdheid over de komst en integratie van moslims. 'Het is een van de grote sociale kwesties van onze tijd.' Dat liet Gert-Jan Segers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, donderdag weten.

Voorwaarden
Maandag presenteert Segers, die zeven jaar in Egypte woonde en werkte, zijn islamstudie Voorwaarden voor vrede. Daarin stelt hij dat Nederland en een jonge generatie moslims in een identiteitscrisis zijn beland. Segers is zeer bezorgd en vreest dat de samenleving uiteenvalt. 'We hebben geen gedeelde levensbeschouwing meer en staan steeds vaker met de ruggen naar elkaar.' Hij verwijst naar integratiedebatten waar hij hoorde hoe mensen over elkaar spreken. Ook liep hij mee met de politie in Den Haag en ziet hij de opkomst van de PVV. 'Dit gaat niet goed', aldus Segers.

 

Roer moet om
Volgens hem moet het klaar zijn met de vrijblijvendheid én met de onverschilligheid. Het gaat er in zijn ogen om de hand uit te steken naar de mensen die erbij willen horen en tegelijk scherpe grenzen duidelijk te maken aan kwaadwillenden. 'Het roer moet echt om.'

 

Geen boerka
Een oplossing is niet eenvoudig, stelt Segers, maar hij doet enkele voorstellen. Zo vindt hij het belangrijk dat iedereen meedoet, via taal, werk en onderwijs. Voor een hoofddoek is ruimte maar voor een allesbedekkende boerka niet. Hij bepleit vriendschapsbanden tussen islamitische scholen en scholen van een ander signatuur.

 

Kwetsen
Segers vindt verder dat er geen geldelijke steun mag komen uit onvrije landen als Saoedi-Arabië. Ook stelt hij dat er geen recht mag zijn om te kwetsen, maar ook dat er geen recht bestaat om niet gekwetst te worden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door RWindt (machteloze burger) op
Het gaat mij te ver om een vergelijk te maken met iets wat hier 1300 jaar bestaat, zich ontwikkelt heeft via bloed en geweld, maar daarnaast ook de cultuur hier heeft bepaald in positieve zin en een Islam die hier een jaar of 40 nog maar is en die bovendien de Verlichting niet heeft doorgemaakt. Die uiteindelijke vorm van het Christendom paste wel bij burgers in West Europa blijkbaar, zoals andere wereldreligies elders passen bij aard bevolkingsgroepen. Anders had het nooit wortel geschoten aldaar of hier. Als de Islam niet Europeaniseert ontstaat er een groot probleem in West Europa. Een continent kun je niet opdringen om terug te gaan in ontwikkeling, die bovendien gebaseerd is op universele rechten van de mens. Je kunt geen culturen met een Islam. achtergrond een aparte positie geven t.o.v. de rest, onder de noemer religie. De orthodoxe Christelijke "restanten" van een proces van 200 jaar van eigen bodem is daar echt geen alibi voor. Die ''restanten" worden ook niet gevoed vanuit buitenland, hetgeen bij de Islam niet gezegd kan worden.

In het verhaal mis ik de rol van de Christelijke orthodoxie in een ontzuilde samenleving, maar waar op de slippen van hen een zuil ontstaat, waarvan het fundamentalistische deel ook profiteert van privileges uit historie hier ontstaan en met kenmerken, die op zeer gespannen voet staan met onze wetten hier. Naast een fnuikend beleid vanuit politiek heeft ook de Christelijke orthodoxie, culturele integratie geblokkeerd (met overige geimporteerde religies zijn geen cultuurbotsingen!). Daarbij ook helaas Christelijke niet-dogmatische spiritualiteit!
Zowel de verre historie als de ontzuiling hebben bewezen dat men niks hier moet hebben van drang en dwang vanuit religie.
Goede wijn behoeft nog dwang, noch krans! Scheiding kerk en staat meer dan ooit van belang! Nieuwe Nederlanders moeten echt gescreend worden of zij de wetten hier als primair uitganspunt zullen beschouwen en dit onder ede ook laten onderstrepen, op een wijze die binnen hun eigen cultuur ook echt wat inhoudt.
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere (BD) op
Laat D66 de weg verder banen
voor het GrootRijk der Ottomanen.
Natuurlijk, eerst zijn het een paar
ik hoorde dat gisteren op tv nietwaar
en wij ons maar in onnozelheid wanen
Vroeger was er een rijmpje:ik weet
nog iets van Bestrijd het leed...
Misschien moet daarbij iets anders worden gedacht, het is iets wat men zeker verwacht en wat ik tot op heden bestreed.
Door Chris (grondwerker) op
Als het kalf verdronken is, dempt men de put... Nog een paar jaartjes en NL is Dar al Islam ipv Dar Al Harb... gelukkig is het dan vrede! Proest.... Islam, de grootste bedreiging voor de GEHELE wereld!! Allah en zijn grondpersoneel... ik vertrouw er niet al te veel van.... maarja ik ben als grondwerker ook maar simpel van geest, en niet zo verlicht als al die multiculti figuren.... Toch vraag ik me af of de verlichte ideeen stand houden, als men met het hoofd op een hakblok ligt... of als men met toekijken naar een openbare executie. Dat is in Dar Al Islam de normaalste zaak ter wereld... Zouden de wereldverbeteraars nog juichen als hun 8 jarige dochter met een Mohammed van rond de 40 50 "een blokje om mag" gewoon omdat de profeet het ook deed... Uiteraard wordt bij weigering het hele dorp opgetrommeld om volgens sharia rechtspraak het levenslicht te doven door middel van een stenenwerpwedstrijd... Dar Al Islam... ach alles went... toch?
Door piet brontsema (org. adviseur) op
zo cu , het klinkt een beetje Alice in wonderland. vroeger waren de katholieken de vijanden , nu de moslims?
Door j.beerenhout azn (Ambt.Relgigieuze Zaken b.d.) op
Een tweede opmerking: Waar hebben wij het eigenlijk over? Het CBS komt met moeite aan 850.000 moslims in ons land. D.,w.z. minder dan 5% van de bevolking. Die 850.00 moslims zijn voor 90% MINO's(moslim in name only). Het aantal belijdende moslims is niet groter dan 250.000. Hoe zo gevaarlijk?
Door j.beerenhout azn (Ambt.Religieuze Zaken b.d.) op
Bij de Christen Unie e.d. vergeet men gemakshalver dat ook het Christendom hier, in deze delta, van nature niet thuishoort en (eveneens, d.w.z. zo'n 13 eeuwen geleden met veel geweld uit het Midden-Oosrten is geimpoirteerd. Ontwikkelingen om te komen tot een Nederlandse, protestantse, versie van de Islam, de Polder-Islam lossen het probleem (volgens de CU) wel op.
Door Gerrit op
Door het verbieden van financiële steun uit Saoedi-Arabië beperkt de ChristenUnie in dit geval de vrijheid van godsdienst.
Ik geloof (!) dat het juist de achterban van de ChristenUnie is die financiële steun verleend aan organisaties (zoals OpenDoors) in landen waar een (zeer) beperkte godsdienstvrijheid is. Als de ChristenUnie dit punt gaat uitwerken, kan ze niet meer pleiten voor financiële ondersteuning vanuit westerse organisaties aan niet-westerse landen.