Advertentie
sociaal / Nieuws

CGB: Politie mag blanke man niet uitsluiten

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft problemen met een advertentie die de politie zaterdag plaatste in haar zoektocht naar een nieuwe divisiechef beheersondersteuning.

15 juni 2010

Uitgesloten
In de advertentie wordt vrouwen en Nederlanders met een biculturele achtergrond expliciet gevraagd te reageren. ,,De blanke Nederlandse man wordt op die manier uitgesloten om te solliciteren'', aldus een woordvoerder van de CGB dinsdag.

Diversiteit

In de personeelsadvertentie staat onderin: ,,De Nederlandse politie streeft naar meer diversiteit in haar topfuncties. Om die reden wordt deze functie exclusief opengesteld voor vrouwelijke kandidaten en kandidaten met een allochtone achtergrond.''

Geen klachten
Volgens de woordvoerder mag dat niet bij wet. ,,Je mag wel bij gelijke geschiktheid voorkeur geven aan een vrouw of een allochtoon. Zo hoort het in een advertentie te staan.''

Bij de CGB zijn vooralsnog geen klachten over de advertentie binnengekomen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Hoe zit het met de blanke, homoseksuele politieman. Kennelijk is die ook niet welkom bij de politie?
Jan / ambtenaar
Schandalig dat nu ook de politie discrimineert. Door zo'n voorkeursbeleid voor vrouwen en allochtonen te voeren, krijg je niet automatisch de beste en bevestig je vooroordelen. Uitsluitend bij geheel gelijke bekwaamheid (wat zeldzaam is) kun je, gelet op de samenstelling van het werknemersbestand, kiezen voor een lid van een bepaalde groep. En voor alle duidelijkheid: ik ben geen PVV-er, noch vrouwenhater. Wie dient een officiële klacht in?
JHAGM Sneuf van Toetellaere / Ambtenaar
Men moet niet overdrijven:
slechts lezen of schrijven,
immers men is altijd met zijn twee
dat ziet U aan Heer Spree
dus dom genoeg? dan inlijven
O. ten Hove
Discriminatie is discriminatie, simpel... En als de politie daar nu ook al aan doet. Dan kan het motto 'betrouwbaar en dienstbaar' niet meer serieus genomen worden.
Bart Verplak / juridisch medewerker
Divisiechef beheersondersteuning....
Vang je daar ook boeven mee?
D. v. Beelen / Tech. ambtenaar
Nou, ik heb wel een klacht. Als de politie denkt op die manier zogenaamd modern te zijn, heeft zij het echt mis. Ik, en met mij vele anderen worden doodziek van dit soort discriminerende teksten! Je moet gewoon de beste persoon voor die functie selecteren, ongeacht geslacht en afkomst.
Dit is nu de reden waarom niemand de politie serieus neemt. Zelfs mijn vrouw (Indonesische) vindt zulke personeelsadvertenties lachwekkend. Overigens, ik vind het jammer dat ik in dit land woon, en met dit soort advertentieopstellers helaas te maken heb.
Schande!
Menno / beileidsmedewerker
@Piet
Beetje domme vraag Piet. Boeven vang je met politiemensen. Die moeten worden gehuisvest, gekleed, vervoerd, betaald, opgeleid, getraind etc. Je hebt dus ook mensen nodig die die taken verzorgen.
Advertentie