of 61869 LinkedIn

CDA wil Roma aanpakken

Het CDA wil een scherper beleid voor Roma die in Nederland zijn. Ze moeten zich houden aan de regels voor bijvoorbeeld onderwijs en werk.
5 reacties
Het CDA wil een scherper beleid voor Roma die in Nederland zijn. Ze moeten zich houden aan de regels voor bijvoorbeeld onderwijs en werk.

Land uit
Illegale Roma die niet werken, horen volgens het CDA niet in Nederland te blijven. En illegale Roma die zich schuldig maken aan misdrijven, moeten het land worden uitgezet, zoals bij andere illegale criminele vreemdelingen ook gebeurt.

Etniciteit

Dat heeft CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk dinsdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Ze is het niet eens met het Franse beleid waar de Roma op basis van etniciteit het land worden uitgezet. ,,Het gaat ons om illegalen die criminele activiteiten ontplooien'', stelt ze. Uitzetting gebeurt al bij illegalen die misdrijven plegen, hoewel dat in de praktijk lastig is. Zo moeten de thuislanden de terugkeerders toelaten, wat soms moeilijk gaat.

Gericht beleid

Sterk wijst erop dat in veel gemeenten al jarenlang flinke problemen zijn met Roma, hoewel ze erkent dat tussen de groepen grote verschillen zijn. De overheid moet daar in haar ogen veel meer bovenop zitten en gericht beleid voeren. Ze wijst op tradities dat meisjes op jonge leeftijd al uitgehuwelijkt worden of niet naar school gaan maar op straat optreden met muzikanten. ,,Eigenlijk zijn ze dan aan het bedelen.''

Leerplicht
Wat Sterk betreft moeten leerplichtambtenaren van de gemeenten hier tegen optreden of zou jeugdzorg in beeld moeten komen. ,,Maar dat is lastig, omdat het een gesloten gemeenschap is. Ze laten zich weinig sturen.'' Toch is het volgens haar nodig dat deze zigeunergroepen, vaak afkomstig uit Roemenië en Bulgarije, zich net als alle anderen aan de regels houden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan met de Pet (Burger) op
Ons land heeft al ervaring met de vervolging van de zigeuners. De jacht op de zigeuners begon hier in de jaren dertig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Nederlandse burgers niet te beroerd om zigeuners bij de Duitsers aan te geven. Op 16 mei 1944 pakte de Nederlandse politie woonwagenbewoners en zigeuners op. Mannen, vrouwen en kinderen werden onder bewaking van Nederlandse agenten naar Westerbork gevoerd en vervolgens op transport gesteld naar Auschwitz. Van hen keerden er dertig naar Nederland terug. Zij vormden, samen met degenen die tijdig waren ondergedoken, de naoorlogse Sinti-gemeenschap in Nederland. Pas in 1977 zijn daar de Roma-zigeuners bijgekomen die uit Joegoslavië afkomstig zijn.
Voor de deportatie van en moord op de Nederlandse Sinti is nooit iemand gestraft. Voor het bezit dat de Nederlandse zigeuners zijn kwijtgeraakt, hebben ze nooit compensatie ontvangen. Hun eigendommen - woonwagens, paarden, muziekinstrumenten en gouden sieraden - waren niet verzekerd of geregistreerd; de bewijzen zijn dus schaars. Zonder eigen organisaties die opkwamen voor de belangen van de groep, die grotendeels analfabeet was, waren de Sinti weerloos. Van overheidswege is niets gedaan om de zigeuners te helpen bij het vinden van rechtsherstel. Premier Kok heeft in het jaar 2000 namens de Nederlandse regering spijt betuigd voor de wijze waarop de zigeuners in de Tweede Wereldoorlog zijn behandeld. Bovendien heeft het kabinet besloten een vergoeding te betalen voor de bezittingen die de zigeuners zijn kwijtgeraakt. En 10 jaar later beginnen wij weer met de uitzetting. Historia est magistra vitae? http://www.gammanieuwsdienst.nl/pages1/week0700/zigeuners.htm
Door Paul van der Hart (grumpy old man) op
Mevrouw Sterk is al vast aan het oefenen voor Bruin 1.

Leuk, met van die gitaar- en vioolspelende zigeuners kun je al aardig kamporkestjes oprichten.
Door wieweet op
Hulde, hulde, hulde voor de gedachtengang van deze mevrouw.
Eindelijk gaat er iets tot de politieke partijen doordringen. Nu de rest nog.
Door Weter op
Het CDA denkt Wilders hiermee de loef af te steken, maar slaat de plank finaal mis. Roma zijn geen moslims! Maar goed, wel laat de partij zien dat "waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet" een goed spreekwoord is. Beter komt het CDA met een Europese oplossing voor de problemen in plaats van deze mensen naar een ander EU-land te sturen. Of tonen de Roma met hun status van rondreizend (semi-crimineel) circus het failliet van de landgrenzen aan?
Door Maarten op
Een enge ontwikkeling binnen het CDA. Ze verworden langzaam tot een PVV- afgeleide; een bevolkingsgroep wordt als één beschouwd en als crimineel behandeld. Het is mijns inziens geen goede ontwikkeling als één bevolkingsgroep een specifieke benadering krijgt.
(Ook voor het CDA geldt: een kat in het nauw maakt rare sprongen...)