of 61441 LinkedIn

CDA laakt reclamepraktijk jeugdhulpaanbieders

Het CDA-Kamerlid René Peters heeft minister De Jonge om opheldering gevraagd over de handelswijze van jeugdhulpaanbieders. In Pijnacker-Nootdorp houden jeugdhulpaanbieders spreekuren op scholen en geven ouders een verwijzing mee, waarmee ze alleen nog langs de huisarts hoeven.

‘Reclame’ maken door jeugdzorgaanbieders op scholen kan een van de oorzaken zijn van de hoge aantallen jongeren die van jeugd-ggz gebruik maken. Dat stelt het CDA-Kamerlid René Peters. Peters wil van minister De Jonge weten wat hij van deze praktijk vindt en of dit ook in andere gemeenten speelt.

Spreekuren

In het nu lopende onderzoek door VWS naar de oorzaken van de toename van het aantal jongeren in jeugdhulp moet ook worden gekeken naar de handelwijze van jeugdhulpaanbieders op scholen, vindt Peters. In Pijnacker-Nootdorp houden jeugdhulpaanbieders spreekuren op scholen. Ze geven ouders min of meer voorgedrukte verwijsbrieven mee, waarmee ze alleen nog langs de huisarts hoeven, zo berichtte Binnenlands Bestuur eind vorige week. Deze handelwijze is aan het licht gekomen toen Pijnacker-Nootdorp onderzoek deed naar de opmerkelijke groei van met name ambulante jeugd-ggz.

 

Verwijzingen

Peters heeft via Kamervragen opheldering aan de minister gevraagd. ‘Deelt u de mening dat deze praktijk waarbij zorgaanbieders die oplossingen verkopen zelf de problemen mogen zoeken één van de oorzaken kan zijn van de hoge aantallen jeugdigen die gebruik maken van jeugd-ggz?, aldus Peters. Hij wil onder meer van De Jonge weten of het vaak voorkomt dat zorgaanbieders op dergelijke manier aan cliënten proberen te komen. Ook wil Peters weten of in andere gemeenten onderzoeken zijn uitgevoerd naar de oorzaak van de stijging van het aantal verwijzingen binnen de jeugdhulp en welk beeld daaruit ontstaat. Het Kamerlid wil tevens weten op welke wijze gemeenten en huisartsen afspraken maken over verwijzingen van jongeren in het kader van de Jeugdwet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.