of 64740 LinkedIn

Campagne om problemen rond schuldenindustrie te beëindigen

Er moet een einde komen aan de problemen rondom de schuldenindustrie, vinden de initiatiefnemers van de campagne Schuldvrij!. Met concrete voorstellen voor oplossingen hopen de initiatiefnemers de lokale politiek in beweging te brengen.

Er moet een einde komen aan de problemen rondom de schuldenindustrie, vinden de initiatiefnemers van de campagne Schuldvrij!. Met concrete voorstellen voor oplossingen hopen de initiatiefnemers de lokale politiek in beweging te brengen.

Lokale politiek benaderen

Jesse Frederik (De Correspondent), Ester Gould en Sarah Sylbing (regisseurs van documentaireserie Schuldig) en Annemarie Gehrels willen dat de problemen rondom de schuldenindustrie aan bod komen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Aangeziende politieke agenda’s momenteel worden samengesteld is het volgens hun zaak om juist nu oplossingen voor de schuldenproblematiek aan te dragen bij lokale partijen.


Nieuwe dingen proberen

Gemeenten kunnen veel doen om mensen met schuldproblemen te helpen, ook al worden de problemen volgens de initiatiefnemers door het Rijk veroorzaakt. ‘Er is steeds meer ruimte om iets nieuws te proberen. En iets nieuws, dat is hard nodig.’ Onder meer experimenteren met het overnemen van schulden, schuldhulpverleners een eigen bureaucratievrij budget geven en meer samenwerking tussen gemeenten en corporaties en nutsbedrijven kunnen volgens de campagnevoerders bijdragen aan oplossingen.

Besparen door ‘verlammende stress’ weg te nemen
Met de oplossingen kan er bespaard worden op bewindvoerderskosten, schuldhulpverlening, uitkeringen, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en ziekteveruim. ‘Ga maar na: momenteel kost drie jaar een bewindvoerder aanstellen zo’n 5.000 euro. En dan is er aan het eind van de rit vaak bijna niks opgelost. Voor datzelfde geld kun je ongeveer 50.000 euro aan schulden opkopen en oplossen. Mits de schuldeisers, zoals gebruikelijk, akkoord gaan met 10 procent.’ Als goed voorbeeld worden gemeenten Den Haag en Leiden aangehaald. ‘De verlammende stress valt weg door het schuldopkoopprogramma en er ontstaat ruimte om verder te kijken.’

Initiatiefnemers vragen mensen die enthousiast zijn over de oplossingen om deze –met een persoonlijke motivatie- te e-mailen naar lokale partijen en de oproep te delen met de eigen omgeving.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (ICmedewerker) op
De overheid speelt een heel negatieve rol bij het ontstaan van schulden. Veel te hoge boetes voor verhoudingsgewijs kleine administratieve fouten van burgers. De overheid erkent eindelijk dat vele burgers in dit opzicht - aanvragen toeslagen, uitkeringen maar ook jeugdzorg- en thuishulp - niet zijn opgewassen tegen de rimram aan regelgeving, elkaar tegensprekende instanties en slechte voorlichting en ondersteuning. Maar een oplossing bieden, ho maar. Wat betreft het overheids-boetecircus: een niet betaalde boete of terugvordering kan binnen het jaar dankzij de boeteopboete-boete geheel onbetaalbaar worden en brengt mensen letterlijk aan de afgrond. Dus ja, er is inderdaad een boete-industrie ontstaan. En de overheid is zelf de voornaamste veroorzaker.
Door Henk (ja) op
Als dit erdoor zou komen zorg dan ook dat de "mentaliteit" van sommigen in het gareel komt, dus niet weer in het oude schulden maken patroon vervallen.
(och we zijn nu schuldenvrij en we kunnen wel weer wat schulden aan gaan)
Door toon spapens (buitengewoon opsporingsambtenaar) op
"schuldopkoopprogramma" ?
De belastingbetaler draait dus op voor de schulden van personen die de tering niet naar de nering kunnen zetten?
Sjoeg Hartholt schrijft er ook weer niet bij wat dit ''programma'' kost.