Advertentie
sociaal / Nieuws

Buurtzorg wil driekwart van TSN-medewerkers overnemen

Buurtzorg Nederland wil ongeveer 7500 medewerkers van het noodlijdende TSN Thuiszorg over te nemen. Die moeten hulp geven aan circa 30.000 cliënten. Buurtzorg heeft het voorstel maandag naar de gemeenten gestuurd. Die hebben twee weken om te reageren.

08 februari 2016

Buurtzorg Nederland is van plan om ongeveer 7500 medewerkers van het noodlijdende TSN Thuiszorg over te nemen. Die moeten hulp geven aan circa 30.000 cliënten. Directeur Jos de Blok heeft dat maandag laten weten. Het gaat om driekwart van personeel en cliënten van TSN.

Tarieven boven 21 euro

Buurtzorg heeft het voorstel maandag naar de gemeenten gestuurd. Die hebben twee weken om te reageren. Het bedrijf is bereid de zorg van TSN over te nemen in gemeenten die meer dan 21 euro per uur willen betalen. TSN had eerder al geklaagd dat gemeenten te weinig willen betalen voor het werk dat de thuiszorgers doen. Daardoor zou het bedrijf er geld op toeleggen. 


Zelfsturende teams

Het is niet bekend wat de plannen betekenen voor het kwart dat Buurtzorg niet overneemt. Het is ook nog niet duidelijk wat er gebeurt met TSN zodra de overname is afgerond. De Blok zegt dat de thuiszorgers bij Buurtzorg op een andere manier zullen werken. ,,Nu komen ze, doen ze hun werk en gaan ze weer naar huis. Het is min of meer een uitzendbureau. Wij willen een verandering teweeg brengen. Wij laten het werk doen door teams die zelf de planning regelen en kijken wat ze nodig hebben. Ze worden ondersteund door een coördinator, maar voor de rest doen ze veel dingen zelf.''

Illegale staatssteun

De bewindvoerders van TSN steunen de plannen van Buurtzorg. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is positief. Vakbond FNV zegt dat Buurtzorg de rechten van medewerkers en patiënten waarborgt. Brancheverenigingen BTN en ActiZ zijn echter kritisch. Zij zeggen dat voor iedereen dezelfde regels moeten gelden. Volgens BTN zijn gemeenten bang dat ze Buurtzorg illegale staatssteun geven met bijvoorbeeld innovatiesubsidies voor veranderingen in de zorg.

TSN kreeg eind november uitstel van betaling. Het bedrijf zit al een tijdje in financiële problemen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Terecht hamert de VNG er bij de gemeenten op dat, als zij een contract gaan sluiten met Stichting Familiehulp, moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle aanbieders van huishoudelijke hulp: ‘Staatssteun kan niet’. De voorwaarden waaronder gemeenten een contract afsluiten met Familiehulp, moeten gelden voor ieder contract bij iedere aanbieder, benadrukt de VNG. Maar dat is niet het geval als gemeenten alleen zaken willen gaan doen met buurtzorg. Hier dreigt een fors risico voor gemeenten als ze in gaan op de extra middelen die Buurtzorg eist.



De gemeenten die volgens Buurtzorg nu al een te laag uurtarief betalen voor thuishulp (lees: poetswerk) vallen sowieso af. Buurtzorg pretendeert naast het poetsen ook zorg te leveren en vraagt daarom een flink hoger uurtarief. De reden is dat men relatief ‘duur’ personeel van TSN overneemt, waarvan men de rechtspositie garandeert. Inclusief herstel van en loonsverlaging die bij TSN was doorgevoerd. Het is de vraag of gemeenten gebaat zijn met deze dure poetshulpen, daar waar er ook goedkopere aanbieders zijn. Op termijn dreigt ook bij Buurtzorg een financiële probleem te ontstaan als gemeenten toch voor goedkopere aanbieders kiezen. En bovendien: wie is er (naast Buurtzorg zelf) gebaat bij zo’n grote speler in de markt.



Vakbonden doen de komende weken hun best om het Buurtzorgaanbod te slijten bij gemeenten. Logisch, omdat bij hen het werknemersvoordeel zwaar weegt. Maar gemeenten moeten ook op de euro’s letten, en op gezonde marktverhoudingen. Of dán Buurtzorg een goed keus is, is de vraag….

Lady
Als ik zie om hoeveel mensen het gaat die Buurtzorg zou moeten overnemen, vraag ik me af of Jos de Blok hier niet teveel hooi op de vork neemt. Snel groeiende bedrijfjes moeten een omslag maken naar een ander managementtype. Je kunt een bedrijf niet vanuit je keuken blijven aansturen. Ik hoop dat een goed initiatief als Buurtzorg dan ook niet over de kop gaat door grootheidswaan. Uiteindelijk hebben de klanten en ook de zorgverleners zelf daar helemaal niets aan.
faber
Een mooi moment om niet alleen praktisch maar ook formeel een punt te zetten achter het toneelstuk van de aanbesteding. Praktisch gebeurt dat nu. Er komt voor grote partijen een geweldige bonus te staan op het ver onder de kostprijs inschrijven. Bij een faillissement springt de overheid bij waarmee dus in feite die hele aanbestedingsmethode een wassen neus is gebleken. Praktisch dus ten grave gedragen. Dus nog even wettelijk regelen.
Advertentie