Advertentie
sociaal / Nieuws

'Buurtbemiddeling vooral taak corporatie'

De Rotterdamse deelgemeente Delfshaven stopt vanaf 1 juli met het subsidiëren van buurtbemiddeling.

05 mei 2011
De Rotterdamse deelgemeente Delfshaven stopt vanaf 1 juli met het subsidiëren van buurtbemiddeling. Nu de bijdragen van externe partijen, zoals het Rijk, is weggevallen moeten bewoners hun onderlinge problemen weer zelf oplossen. Of de corporatie moet haar kerntaak meer oppakken, aldus deelgemeentevoorzitter Carlos Gonçalves (PvdA).

Jammer
Gonçalves vindt het jammer dat de buurtbemiddeling moet sneuvelen, nu de deelgemeente door bezuinigingen met een gat van 90.000 euro zit. ‘Maar dat gat is niet te vullen en de corporaties zeggen dat ze ook geen middelen hebben. Het is jammer, want ze hebben een goede werkwijze en aanpak.’ Toch moet het bestuur een keuze maken en die viel op de buurtbemiddeling. ‘Andere dingen zijn net zo waardevol.’

Escalatie
Jaarlijks worden ongeveer 200 zaken aangemeld bij de buurtbemiddeling en vinden ongeveer 160 bemiddelingen plaats. Volgens een vrijwilliger op RTV Rijnmond gaat het om ongeveer 500 gezinnen. Vooral kleine overlast, zoals spelende kinderen in een bovenwoning zorgen voor ergernis en soms escalatie. De vrijwilliger vreest dat stopzetting van de bemiddeling, behalve voor de vrijwilligers, ook gevolgen zal hebben voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijk.

Repressief
‘Ik kan niet zeggen of het gaat escaleren. Buurtbemiddeling werkt ook niet altijd’, aldus Gonçalves. ‘We hebben een instrument minder, maar nog steeds middelen. Zowel de corporatie als wij hebben mensen rondlopen en er zijn ook meldpunten.’ De alternatieve aanpak is wel repressiever van aard. ‘Je hebt het dan over de aanpak woonoverlast. Het uitdelen van gele en rode kaarten en het opbouwen van een dossier. Nu is de aanpak nog preventief met wisselend succes. Met de repressieve aanpak zit je eigenlijk al in de eindfase van het traject, waarbij uiteindelijke een huurcontract kan worden ontbonden. Ik verwacht niet dat de onveiligheid zal toenemen. Bewoners zullen ook hun verstand moeten gebruiken.’

Goedkoper
In totaal heeft Delfshaven 30.000 euro ingeboekt voor buurtbemiddeling, terwijl met het wegvallen van de Rijkssubsidie 120.000 euro nodig is. De centrale stad biedt nog wel enige hoop, weet Gonçalves. ‘Wethouder Karakus zoekt een andere, goedkopere aanpak met hetzelfde resultaat. Als ons geld straks vrij valt, kan het in de algemene reserve, maar we kunnen er ook voor kiezen de aanpak van de centrale stad te cofinancieren.’

Woningcorporatie
Woningcorporaties kunnen het tekort ook niet aanvullen. Richard Sitton van Woonbron zegt tegen RTV Rijnmond dat ze samen met Delfshaven in de buurtbemiddeling zijn gestapt en gezamenlijk financiering dus ook moet blijven. Hij noemt het zelfs een voorwaarde. ‘Het kan niet zo zijn dat een partner opstapt en de ander moet financieren. Dat is krom.’ Maar Gonçalves vindt de woningcorporatie juist de meest aangewezen partij voor buurtbemiddeling. ‘Ik vind dat er een scheefgroei is ontstaan. Het is meer een kerntaak van corporaties dan voor de gemeente. De conflicten hebben te maken met bewoning, het gaat om huurders. De taak ligt nu teveel op de schouders van de gemeente en te weinig bij de corporaties. Dat zou omgekeerd moeten zijn.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul van den Broek / administrateur
Buurtbemiddeling is zeer belangrijk, met name in deze tijd van intergratie van minderheden.
Financiële ondersteuning door overheden is daarom uiterst belangrijk.
Helma Faber / Trainer Buurtbemiddeling Prins Alexander
Buurtbemiddelaars vormen het sociale kapitaal van de buurt. Nu stoppen met buurtbemiddeling betekent kapitaalvernietiging.
Met het stoppen van buurtbemiddeling zullen de burenruzies niet stoppen. Hoe wil de overheid hiermee omgaan?
Jan Pieter G.
Ik zag het eigenlijk niet zitten om naar Buurtbemiddeling te gaan toen de woningcorporatie mij doorverwees, maar ik ben daar goed geholpen. De buren en wij praten weer op een normale manier met elkaar en we zijn laatst bij hen uitgenodigd op de koffie.
Sid / bewoner
Buurtbemiddeling is een goed project. Ik heb er zeker wat aan gehad! Ik vond het wel jammer dat we het niet zonder hulp hebben kunnen uitpraten, maar jullie hulp heeft het wel heel volledig afgerond en daar ben ik erg dankbaar voor! Het zou erg jammer zijn als dit project stopt.
Truus Stam / projectleider bb Hoogvliet
Buurtbemiddeling is waardevol:
1. Problemen tussen buren/ in de straat worden respectvol opgelost door de probleemmakers zelf.
2. Vrijwilligers uit de wijk ontwikkelen zichzelf tot bemiddelaars.
A. de Graaf / Gepensioneerd
Jammer dat buurtbemiddeling stopt in delfshaven. Men weet toch dat de wijk
niet zonder bemiddelaars kan.
Wie ga dit nu doen?
De vrijwilliger doe dit gratis.
n.c. van Bellen / buurtbemiddelaar feijenoord.
Buurtbemiddeling is van onschatbare waarde. Een vorm van communicatie die onmisbaar is en altijd paraat moet zijn. De heer Concalves weet niet waar hij het over heeft.
Advertentie