of 59082 LinkedIn

Burgmeesters willen vaker huisverbod bij kindermishandeling

Burgmeesters willen vaker huisverbod bij kindermishandeling, zegt Brechtje Mantel, programmamedewerker van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik.

Burgemeesters willen vaker een tijdelijk huisverbod inzetten bij kindermishandeling of een vermoeden daarvan. Dat zegt Brechtje Mantel, programmamedewerker van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik.

Huisverbod
Deze week liet Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, weten dat Friese burgemeesters vaker uitvoering willen geven aan de Wet tijdelijk huisverbod bij gevallen van kindermishandeling. Hij zei dit naar aanleiding van een voorlichtingsbijeenkomst in zijn provincie.  
Volgens Mantel wordt bij kindermishandeling nog nauwelijks gebruik gemaakt van de Wet tijdelijk huisverbod, terwijl die een goed alternatief kan bieden voor uithuisplaatsing van het bedreigde kind. In regio Rotterdam is er al de nodige ervaring mee opgedaan.  

 

Beschikking

Het huisverbod wordt opgelegd bij beschikking van de burgemeester. De duur van de ontzegging is maximaal tien dagen. In die periode mag de verdachte geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Afhankelijk van de huiselijke situatie kan het huisverbod worden verlengd tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het verbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De verdachte heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

 

Andere route

Het huisverbod is volgens Mantel geen doel op zich, maar een noodmaatregel, ‘ter afkoeling’ en om de hulpverlening op gang te brengen. Bij kindermishandeling en misbruik wordt bij een huisverbod ‘een andere route gelopen’ dan bij overige vormen van huiselijk geweld, legt ze uit. Bij geweld onder volwassenen komt na melding de politie over de vloer, bij kindermishandeling niet. Meldingen van kindermishandeling komen via instellingen als het Bureau Jeugdzorg en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Deze instanties zijn onbevoegd een huisverbod op te leggen. De burgemeester heeft die bevoegdheid wel of machtigt daartoe de politie.    
 

Weegteam van professionals

Uitvoering van de wet gaat niet zomaar, zegt Mantel: ‘Je moet er als burgemeester wel wat voor optuigen.’ Op basis van in Rotterdam opgedane ervaringen is een ‘weegteam’ een goede structuur, vindt zij. Daarin zitten  beroepskrachten, van bijvoorbeeld het Bureau Jeugdzorg, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en politie en justitie om een melding van kindermishandeling screenen. Pas na beoordeling wordt eventueel de gebruikelijke procedure gestart. 
 

Op tournee

Experts van de taskforce zijn dit jaar en waarschijnlijk ook nog in 2015 en 2016 ‘op tournee’ om burgemeesters voor te lichten over de ruimte die de Wet tijdelijk huisverbod biedt bij kindermishandeling. Voor de bijeenkomsten is veel belangstelling, zegt Mantel. Behalve in de veiligheidsregio Rotterdam hebben inmiddels burgemeesters in onder meer Amsterdam-Amstelland, Zuid-Limburg, Drenthe, Friesland, Groningen en Babant-Noord een voorlichtingsbijeenkomst bezocht. Na afloop stijgt vaak de animo om uitvoering te geven aan de wet bij het terugdringen van kindermishandeling, aldus Mantel.
 

Genootschap

Eind vorig jaar riep Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en tevens voorzitter van de Taskforce voor kindermishandeling en seksueel misbruik, zijn collega’s op om kindermishandeling te voorkomen en bestrijden. De voorlichtingstournee is een uitvloeisel van zijn oproep. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lb.Koppenol op
Begin in Familierecht. Zowel bij scheiding als geboorten doorlichten risicogroepen etc etc Geen gezag meer aan moeders met ernst. bekende geestesstoornis(sen) waar BL er één van is nota bene! Bizar dat nog steeds niet wordt ingegrepen preventief al. En daarNA de problemen veelal aan de orde zijn. Te laat dus. Leest u mee 2eKamer, Dullaert en de geachte regering? Want al jaren zeilt u allen om de materie "vervreemding" heen....Fout.Fout.Fout. Wanneer leren jullie het wel? Met een meldplicht in plaats van meldrecht??