of 59345 LinkedIn

Burgemeester weigert gezin Qadiri uit te zetten

Amina (9) en Dawud (11) Qadiri
Amina (9) en Dawud (11) Qadiri
6 reacties
Burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden (Drenthe) heeft de politie opdracht gegeven niet mee te werken aan de uitzetting van een Afghaans gezin. De familie Qadiri, die al 10 jaar in Nederland woont, hoorde vorige week van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel dat ze Nederland moet verlaten.

Verwesterd
Bouwmeester vindt uitzetting om humanitaire redenen onaanvaardbaar. De kinderen van 9 en 11 jaar zijn volledig verwesterd. De gemeenteraad van Coevorden houdt donderdag een extra raadsvergadering over de kwestie.

Niet mogelijk
Volgens Leers heeft het gezin onvoldoende meegewerkt aan de terugkeer naar Afghanistan. ,,Wij vinden dat de familie wel degelijk veel stappen heeft gezet om mee te werken aan terugkeer. Het blijkt alleen niet mogelijk", zei een woordvoerster van de gemeente woensdag. Het gezin zegt niet terug te kunnen, omdat de christelijke moeder uit Tadzjikistan niet welkom is in Afghanistan. In haar land is de vader niet welkom.

 

Discretionair
Leers ziet geen aanleiding om gebruik te maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid, waarmee hij kan afwijken van de regels. ,,Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen maak ik daar gebruik van", schrijft de minister in een brief aan de Coevorder burgemeester. Volgens hem onderscheidt de zaak-Qadiri zich niet van andere gezinnen die al langdurig in Nederland verblijven. ,,De omstandigheid dat dit gezin van gemengde afkomst is, doet daar niets aan af."

Gesprek
Een woordvoerder van Leers zei woensdag dat het ministerie in gesprek is met de gemeente over de situatie van het gezin. Beëindiging van de opvang waarin het gezin nu zit, is niet aan de orde.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul Nunnink op
Goed zo, burgemeester! Ik hoop dat je het volhoudt. Ergens moet dat geklungel toch eens een keer stoppen, zou je zeggen. Alsof het uitzetten van deze mensen ook maar de schaduw van een bijdrage aan de oplossing van een , al even vaag, immigranten probleem zou zijn.....
Door p op
Welk probleem lost Leers nu op door na 10 jaar nee te zeggen?.

Enne Sander, waarom mogen mensen niet rustig een gelukkig leven opbouwen op een plek waar ze toevallig niet geboren zijn?

Verbreed zelf je horizon eens jongen, heb je hard nodig...
Door Sander op
hela, mij vorige bijdrage is verwijderd
Even opnieuw maar weer dan:
Er wonen daar vele duizenden Christenen; moeten we die allemaal opnemen dan?
Al vele jaren weten deze mensen dat ze (op termijn) moeten vertrekken. Dan kan je beter z.s.m. retour i.p.v. zo lang mogelijk hier te blijven. Schaam je, ouders!
Door gerrie op
Waar zijn ze bij het ministerie nu helemaal mee bezig. Die kinderen spreken met een drents accent. Gooi dan vanaf nu de grenzen definitief dicht, inplaats van dit half werk
Door Naushad Boedhoe (oud-wethouder) op
Een burgemeester met lef. Mensenrechten moet je doen!, zeg ik geparafraseerd Balkenende na. Mooi weer spelen met mensenrechten en verontwaardiging tonen als er in het buitenland iets naars gebeurt met mensen is te makkelijk.
Door Jantje op
Applaus voor deze burgemeester!! Je kunt mensen die al zo lang in Nederland wonen, goed ingeburgerd zijn en geen criminele zaken hebben echt niet uitzetten. Als dat gebeurt schaam ik me om Nederlander te zijn. Dank voor deze actie burgemeester, ik zou willen dat er meer zulke burgemeesters zijn.