of 59274 LinkedIn

Burgemeester Krikke wil actie tegen huiselijk geweld

Het aantal huisverboden daalt de laatste jaren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. ‘Dat is gek, ik wil weten waarom’, zegt Krikke. ‘Het aantal incidenten neemt namelijk niet af. Een huisverbod is een goed middel om de situatie te bevriezen.'
1 reactie

Bij huiselijk geweld moet vaker een huisverbod worden opgelegd. Als slachtoffers zelf geen aangifte durven doen, moet de politie sneller 'ambtshalve' zaken doorspelen aan het Openbaar Ministerie (OM). Daarvoor pleit de Haagse burgemeester Pauline Krikke in de Volkskrant.

Aantal huisverboden daalt
Het aantal huisverboden daalt de laatste jaren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. ‘Dat is gek, ik wil weten waarom’, zegt Krikke. ‘Het aantal incidenten neemt namelijk niet af. Een huisverbod is een goed middel om de situatie te bevriezen. Je haalt de partners even uit elkaar, je haalt hulpverlening erbij.’ ‘Er vallen landelijk vijftig doden per jaar door huiselijk geweld. In elke klas in Nederland zit minstens één kind dat te maken heeft met kindermishandeling of relationeel geweld tussen ouders.’

Maximaal vier weken
Bij een huisverbod mag een pleger van huiselijk geweld tien dagen zijn of haar woning niet meer in. Ook mag in die periode geen contact worden gezocht met de partner of de kinderen. Burgemeesters kunnen het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerard Jan de Ruiter (Consulent) op
Opvallend dat de Burgemeester van Den Haag de koppeling legt tussen het doen van aangifte bij het OM en een huisverbod. Het opleggen van een huisverbod is een ordemaatregel die de Burgemeester oplegt. Deze ordemaatregel op zich is voldoende om de hulpverlening op gang te brengen. Ook in het langere artikel in de Volkskrant wordt dit verband gelegd. Ik hoop toch van harte dat het onkunde van de journalist is dat deze fout in het artikel staat, en dat het niet de onkunde van de Burgemeester is.