of 65101 LinkedIn

Burgemeester dreigt met sluiting opvang asielzoekers

© Shutterstock
© Shutterstock
3 reacties

Burgemeester Eric Geurts van de Limburgse gemeente Beekdaelen dreigt een bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over een asielzoekerscentrum in Schinnen niet te ondertekenen. Daardoor komt de opvang van 450 asielzoekers in Schinnen op losse schroeven te staan. Een woordvoerster van de gemeente bevestigde donderdag berichtgeving hierover in het plaatselijke weekblad De Beekdaeler.

Afspraken
Geurts eist dat het COA zich houdt aan eerdere afspraken en toezeggingen. Volgens de gemeente blijkt dat er vooral alleenstaande mannen worden opgevangen, terwijl de afspraak was dat er alleen gezinnen zouden komen. Ook zouden lokale bedrijven bij de opvang betrokken worden. Maar de cateraars blijken volgens de gemeente uit België te komen.

Legerbasis
De burgemeester wil het COA nog vier weken de tijd geven om alsnog de afspraken na te komen. Als dat niet gebeurt, is het azc in Schinnen snel verleden tijd. Eerder deze week kwamen de eerste honderd asielzoekers op de voormalige Amerikaanse legerbasis in Schinnen aan. Dat bleken voornamelijk alleenstaande mannen te zijn. De burgemeester uitte zijn verontwaardiging in een brief aan het COA, maar ook aan waarnemend gouverneur Johan Remkes van de provincie Limburg en aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter (IT) op
Met D66 en ChristenUnie in een nieuwe regeringscoalitie is geen wijziging van beleid te verwachten. Misschien dat de PvdA wat kan bewegen in dit dossier voor als er nieuwe verkiezingen zijn. Misschien is de generatie van Marcel van Dam inmiddels wat op de achtergrond geraakt? Zou mooi zijn als de PvdA het aan religie grenzende geloof in de instandhouding van het nationale asielloket zou inruilen voor een pragmatische benadering. Dat zou inderdaad kunnen zijn @Bert dat we er ieder jaar een aantal gaan halen en tegelijkertijd echt iets gaan doen aan de problemen die de westerse wereld mondiaal veroorzaakt. Dan is het de vraag of Rob Jetten nog zoveel in het vliegtuig mag stappen als hij nu doet!!
Door Bert (Beleidsadviseur) op
Die arme sociale leden van gemeenteraden die toch zo graag willen "helpen". Eind jaren '80 van de vorige eeuw kwam met de opkomst van het internationale vliegverkeer de "vluchtelingen" stroom op gang. En we hebben wat meegemaakt. Al die Somaliërs die, na jaren veilig in Kenia te hebben gezeten, toch maar het vliegtuig namen, 300 Oegandezen die zich voordeden als homo en een status kregen. En de politiek? Die zit al meer dan 40 jaar op haar handen. Een ieder die zich tegen dit systeem verzet, wordt door de Rob Jettentjes uitgemaakt voor racist. Maar lieve mensen, wie helpen we hiermee? Laten we er ieder jaar een paar gaan halen, maar ophouden met dit systeem waarin mensen aan een "loket" een aanvraag kunnen doen. Het werkt niet, het middel is nog erger dan de kwaal.
Door Hans op
Als deze burgemeester nu zijn poot niet stijf houdt, gaat hij daarna iedere keer weer door de pomp. Het COA is zo onbetrouwbaar als de pest, komt afspraken niet na en tovert elke keer weer nieuwe konijnen uit de hoge hoed.