Advertentie
sociaal / Nieuws

Bureaucratie probleemgezinnen kost miljarden

Doordat bij gezinnen met meerdere problemen zoveel instanties zijn betrokken kost dit miljarden euro's. Dat komt omdat die instanties elkaar vaak tegenwerken.

28 juli 2012

Elk jaar wordt 2,5 miljard euro verspild in de hulpverlening aan gezinnen met meerdere problemen. Dat is een kwart van de 10 miljard die daaraan op gaat. Oorzaak zijn bureaucratie en een gebrek aan samenwerking bij de diverse betrokken instanties.

Ton per gezin

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarvan een concept in handen is van RTL Nieuws, zo berichtte het programma zaterdag. De onderzoekers hebben 250 van de 100.000 zogeheten multiprobleemgezinnen in Nederland doorgelicht. De helft van de gezinnen kan met de helft minder hulp. De hulpverlening kost gemiddeld 104.000 euro per jaar per gezin.

Instanties tegelijk

Door zaken als schulden, psychische stoornissen, verslavingen, opvoedingsproblemen zijn bij deze gezinnen veel instanties tegelijk betrokken. Te denken valt aan thuiszorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Die zadelen de gezinnen ook nog eens met veel papierwerk op.

Eerdere Kamervragen

In juni antwoordde staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner op Kamervragen van het CDA dat een probleemgezin zeker 40.000 euro per jaar zou kunnen kosten. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een artikel over de probleemgezinnen in de Volkskrant. De krant baseerde zich op een berekening van onderzoeksbureau Stade Advies in opdracht van de gemeente Woerden.

Optelsom

De 40 mille per jaar is een optelsom van verschillende voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering, de kosten van maatschappelijk werk en jeugdzorg.Het onderzoek waar RTL over bericht is uitgevoerd onder leiding van Cuyvers Consultancy in Den Haag.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Probleemgezinnen kosten, inclusief uitkering, subsidie en hulp, honderden miljarden.
Piet / directeur
Dat het nu pas bekend wordt wat de Ned probleemgezinnen kosten is toch een in en in trieste konstatering. Lijkt dit niet een beetje op Griekenland?? Wat er nog niet bij is vermeld of dit vnl autochtonen of allochtonen betreft. Of is zo'n onderzoek ook stigmatiserend? Maar wordt ondergetekende ook niet ietwat gestigmatisserd. Immers gemiddeld heb ik ek jaar 1 a 2 probleemgezinnen op sleeptouw en na mijn dood nog eens een stuk of 10, omdat ik gespaard heb en geen tijd om het uit te geven! En ik ben echt een gewone jongen die met erg hard werken zijn centjes verdiende. Ik behoor niet tot de categorie van ca 600 a 800 bijstandsgerechtigden(trekkers??) uit R'dam, waarvan er slechts 5 aan het werk wilden gaan! En gelet op de recente opiniepeilingen zal het na 11 sept eerder nog erger dan beter worden. Zij er over 20 of 30 jr nog wel werkers te vinden????
de wolluf / gepensioneerd
Mij is altijd geleerd dat je elke beleidsbeslissing periodiek dient te evalueren. Immers dan kan worden beoordeeld of de beoogde beleidsdoelen ook daadwerkelijk worden behaald. Zo moeilijk is dat toch niet!

Jammer dat zoiets bij onze grootverdieners in Den Haag niet op de agenda staat.
Advertentie