Advertentie
sociaal / Nieuws

Bureau Jeugdzorg Amsterdam daagt Arnold Heertje

Volgens Bureau Jeugdzorg Amsterdam lijden de medewerkers schade doordat zij met naam en toenaam worden genoemd.

29 april 2014

Bureau Jeugdzorg Amsterdam sleept publicist Arnold Heertje voor de rechter. De jeugdbescherming eist dat Heertje twee van haar medewerkers uit de publiciteit houdt. Heertje openbaarde begin april de namen van de twee gezinsmanagers in een column op de website van RTL Nieuws. Het kort geding dient donderdag bij de rechtbank in Amsterdam.

‘Ontvoering’
Hoogleraar en columnist Arnold Heertje trekt al langer publiekelijk van leer tegen de jeugdhulpverlening. In zijn column op rtlnieuws.nl spreekt hij van de 'ontvoering' van een jongetje uit Amsterdam eind 2013: 'Er wordt uitvoering gegeven aan een programma van geestelijke kindermishandeling, uitgevoerd door hardvochtige leken. De jongen is diep ongelukkig doordat hij in feite als een jeugdgevangene wordt behandeld en geïsoleerd.' Ook hekelt hij de uithuisplaatsing van twee kinderen in Zutphen.

Namen medewerkers
RTL verwijderde de namen een dag later op verzoek van de jeugdhulpinstantie. Website GeenStijl nam de personalia over en weigerde die in eerste instantie te verwijderen. Daarop spande Jeugdzorg ook een zaak aan tegen de site, maar de partijen kwamen tot een schikking. ,,Zij hebben de namen inmiddels weggehaald'', aldus een woordvoerster van Bureau Jeugdzorg.

Persoonlijke titel
Volgens de instantie lijden de medewerkers schade doordat zij met naam en toenaam worden genoemd. ,,Zij werken niet op persoonlijke titel. We willen onze medewerkers beschermen en hopen een signaal af te geven voor de toekomst.''

Mond snoeren
Heertje liet dinsdag weten het kort geding zeer toe te juichen. ,,Ik ben blij dat ik op deze manier de kans krijg onder de aandacht te brengen wat er voor afschuwelijks gebeurt op het gebied van jeugdzorg in Nederland. Ze eisen dat ik vanaf nu mijn mond houd, maar ik ben niet iemand die zich de mond laat snoeren. Ik ben niet van plan daarvoor te buigen.''

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bibiana van balen / grootouder
Wat verschrikkelijk, het verhaal van kleine Bram. Zomaar weggerukt bij zijn moeder. En wat verschrikkelijk, zo’n moeder die het zover heeft laten komen. Een moeder die geen compromissen kan sluiten en geen respect heeft voor de wet. Een moeder die haar kind leert dat het de vader moet haten en daarvoor alles uit de kast trekt, tot en met beschuldigingen van mishandeling aan toe. Ouderverstoting noemen ze dat. En ook dat heeft later ernstige psychische gevolgen voor het kind. Alle uitspraken van de rechter negeren en zelfs dwangsommen niet betalen. Dat moet een niet-moeder eens proberen, dan verdwijn je achter de tralies. Maar een moeder mag dat blijkbaar zomaar. Gelukkig zijn er nog rechters die dat eindelijk, soms na vele jaren, allemaal doorzien en doen wat de wet voorschrijft. En een moeder moet wel heel ver zijn gegaan voordat er een zogenaamd paradoxale uitspraak komt, dus dat het kind aan de andere partij wordt toegewezen. Het leed wordt dus niet door de vader veroorzaakt, maar door de moeder. Het leed bestaat ook uit alle financiële consequenties. Vele, hoewel gewonnen, rechtzaken kosten de vader toch tienduizenden euro’s. En dan is er ook nog veel leed bij de familie van de vader, die met hun kleinkind, neefje, of halfbroertje, geen band kunnen opbouwen. Verschrikkelijk voor kleine Bram, die op deze manier moet leren hoe je conflicten oplost. Met dank aan zijn moeder. En Jeugdzorg moet gewoon een rechterlijke uitspraak volgen.

Een verdrietige oma

Hannes Haganum / kritisch lezer
Wat mogen we trots zijn op vrijdenkende intellectuelen als meneer Heertje. Het is te gek voor woorden hoeveel informele macht die potentaten van Jeugdzorg hebben. De bezuinigingen die nu dreigen, kunnen niet draconisch genoeg zijn voor zulke instellingen. Ik vind het prachtig zoals meneer Heertje reageert. En meneer Samson is een soort beschermheer van dit soort instellingen.
Pipadekloon / Voorlichter
Lof voor prof.Heertje.Er kan niet vaak genoeg geageerd worden tegen de sandalenmaffia.
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Publicatie van namen van medewerkers van Jeugdzorg dient geen enkel doel. Natuurlijk is kritiek op dee cwerkwijze van Jeugdzorg altijd goed. De reacties zijn wel wat eenzijdig. Bij het eerstvolgende familiedrma zal de kritiek op Jeugdzorg weer luiden dat ze NIET hebben opgetreden.
G.J. McMurter / onderwijzeres/psychologisch medewerkster research
We moeten onze kinderen en gezinnen beveiligen tegen gezinsvoogden zonder hart! Eigenlijk moeten we ze ook in een geblindeerde auto ontvoeren en ergens opbergen waar niemand ze voorlopig meer terug kan vinden! Brieven van hun moeders, collega's en andere familieleden moeten worden achter gehouden danwel vernietigd worden. Om ze kalm te houden drogeren we ze met medicatie!

Net zolang tot ze door hebben dat ze niet deugen voor hun vak en dan opgerot ....
JaapvV / adviseur
Namen noemen maakt jeugdzorg menselijk. Die eigenschap kan het instituut nu heel goed gebruiken om te laten zien hoezeer ze hun best doen. Hoe onpersoonlijker, des te institutioneler, zeg maar. Gaat het in de nieuwe jeugdzorg juist niet om personen dan? En ja, het is eng om kwetsbaar te zijn. Dat kan je dus maar beter aan kinderen overlaten...
G.J. McMurter / onderwijzeres/psychologisch medewerkster research
Beste mevrouw Vermeulen, U kunt contact opnemen met de Stichting KOG of met Jeugdzorg Dark Horse plus, de huisarts Nico Mul op internet op te zoeken. Sterkte en vlug reageren.
Danielle
Het wordt eens tijd dat deze mensen wel op persoonlijke titel gaan werken! Ze zelf verantwoordelijk maken, zal ervoor kunnen zorgen dat er beter nagedacht wordt over hun handelingen.
Ilja
Degene medewerkers die zogenaamd janken nu, lopen wel open en bloot hun LinkedIn profielen te tonen waarin zij trots aangeven dat zij kinderen uit huis jatten, dus moeten zij niet gaan janken als hun namen publiekelijk genoemd worden. Dingen die worden gedaan, worden gedaan door individuen als deze medewerkers, dus mogen zij absoluut met naam genoemd worden.



Arnold Heertje is goed bezig.



Jeugdzorg is gewoon onwijs bang ( door het hele land door ) dat al hun walgelijke praktijken tot iedereen zal doordringen, en dus proberen zij critici of op deze manier de mond te snoeren, of een valse aangifte te doen en met een bevriende officier de criticus achter de tralies te krijgen.
Anne Marie Appeldoorn
Reactie op Toine van Bergen:



Wellicht dat u niet weet hoe jeugdzorg werkt. Het probleem wat bij jeugdzorg speelt is dat zij op geen enkele manier (ook in uw gemeente!!!!) geen risicotaxatie doen obv feiten en veroordelingen van b.v. huiselijk geweld. Dat vinden zij niet relevant en/of doen niet aan waarheidsvinding. Terwijl dit volgens protocollen kindermishandeling wel moet.

En ja dan komen er familiedrama's uit voort. Dan is de reactie, ja sorry maar dat wisten wij niet...Ik nodig u daarnaast van harte uit om het wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door Verweij Jonker Instituut te lezen in opdracht van ministerie: Familierecht en Huiselijk Geweld een wereld van verschil?

Ik nodig u dan ook graag uit om met cliënten te spreken die met jeugdzorg te maken hebben.



En ja daar zal uw eigen Veiligheidshuis ook eens naar moeten kijken.....oh wacht...het veiligheidshuis wimpelt het weer af naar Jeugdzorg...hoe draaien we vrolijk rond en voorkomen we familiedrama's?
Paul / projectleider
Je mag kritiek hebben op hun werk, op de organisatie, op hoe wij omgaan in het algemeen met kinderen in Nederland.



Maar het past niet om iemand, die normaal zijn werk doet af te branden toevallig omdat hij een casus heeft waar u toevallig iets van vindt.



De persoon in kwestie kan zich niet verdedigen en gezien de huidige fijne cultuur in Nederland is hij privé ook meteen niet meer veilig.
ambtenaar / secretaris
Ooit in de jeugdzorg gewerkt en me rot geschrokken van het gebrek aan kwaliteit van vele medewerkers. Ik vrees dat het nu niet beter zal zijn. Wiens schuld is dat? Dat weet ik zo een twee drie niet maar om dan maar mensen aan de schandpaal te nagelen die hun werk volgens Heertje niet goed doen gaat me veel te ver. Mensne hebben recht op pivacy, ook mensen die hun werk doen tenzij je een openbare functie bekleed.
Roel de Wijk / jeugdreclassering/jeugdbescherming
Het is altijd betreurenswaardig dat fanatici de weg naar open overleg/gesprek met elkaar kwijt zijn. Fanatici willen schreeuwen, stampen en slaan. De truc is toch om aandachtspunten bespreekbaar te maken en een gesprek mogelijk te maken met elkaar zonder elkaar in de verdediging te drukken. Dat laatste levert alleen maar strijd op en bij strijd luisteren mensen beduidend minder goed naar elkaar. Er is dan alleen maar oog voor eigen betoog en mening. Ik vindt die houding niet bijdragen aan een cultuur die nodig is voor verandering en veranderingsprocessen. Van schreeuwen krijg ik altijd koppijn. Zo'n gesprek of debat lijdt negen van de tien keer tot het elkaar proberen neer te sabelen en levert zeldzaam dus een gemeenschappelijk doel op. Jammer dus dat Arnold Heertje die ontdekking nog niet heeft gedaan. Ik hoop dat hij in de toekomst meer het accent wil gaan leggen in hoe je elkaar in gesprek zo goed mogelijk bereikt waardoor de kansen op gezamenlijke inzetten tot verbetering en of verandering de weg gaat worden.
Thijs van oosten
Wat een huichelachtig verhaal van Roel de Wijk. Vragen om een gesprek (of debat) terwijl de organisatie waar hij in dienst is, ieder gesprek of debat uit de weg gaat.

Zo ook gisteren weer, bij het uitgestelde kort geding. Jeugdzorg had met de rechter geregeld dat de zaak achter gesloten deuren zou worden behandeld. Ja, want zo rolt jeugdzorg, alles moet in het geniep gebeuren.

De rechter die het verzoek toestond, is inmiddels gewraakt. Een collega mag het nu opnieuw proberen.

Ondertussen is wel duidelijk dat de namen van de medewerkers, die prof. Heertje in zijn column heeft genoemd, gewoon op internet staan. Wat ook weer de hypocrisie bij Jeugdzorg onderstreept !

http://www.slachtoffersjustitie.nl/wordpress/201 …
D van meulen / moeder
Ik zou graag in contact willen komen met de heer Heertje.

Ik ben nu in gevecht voor mijn kinderen met bjz.
Advertentie