of 61441 LinkedIn

‘Buiten zijn niet cool', is de norm

© Shutterstock
© Shutterstock

Jongeren meer laten bewegen begint volgens gedragswetenschapper Thabo van Woudenberg bij het veranderen van hun normen over bewegen. Hij promoveerde vorige week aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar hoe invloedrijke jongeren in de sociale omgeving de jeugd meer kunnen laten bewegen. 

Het overgewicht onder jongeren is de afgelopen jaren toegenomen en jongeren zitten veel stil. De gemiddelde 12- tot 17-jarige zit bijvoorbeeld bijna 10 uur per dag. Een oorzaak is dat jongeren naast het sporten maar weinig bewegen in hun vrije tijd. Van Woudenberg: ‘Op een gegeven moment vinden ze buiten zijn niet meer cool, dat is de norm onder jongeren.’ Hij testte hoe invloedrijke jongeren via hun sociale netwerk het beweeggedrag van klasgenoten kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld via vlogs.

Ook testte hij of de invloedrijke jongeren online te trainen zijn om ambassadeur te worden voor meer bewegen, zodat ze de rest van de klas positief kunnen beïnvloeden. Van Woudenberg zag vooral dat deze interventies meer de norm dan het gedrag veranderen. De jongeren zijn dus niet meer gaan bewegen maar hadden wel het idee dat hun sociale omgeving actiever werd. ‘Mijn veronderstelling is dat als we op lange termijn de norm weten aan te passen door onze interventies, dat jongeren wel meer gaan bewegen.

Helaas liepen mijn experimenten niet lang genoeg om dat te testen.’ Een andere uitkomst van het onderzoek gaat over de omgeving waarin jongeren verkeren. ‘Jongeren die bevriend met elkaar zijn hebben vaak hetzelfde beweeggedrag, maar het geldt ook voor mensen die vaak in elkaars buurt zijn of veel online met elkaar praten.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.