of 59162 LinkedIn

Bruikbare sociale kennis

Maastricht heeft sinds deze week een Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie. Het kenniscentrum richt zich op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking.

Maastricht heeft sinds deze week een Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie. Het kenniscentrum, een initiatief van de Universiteit van Maastricht (UM) en het UWV en in nauwe samenwerking met de Limburgse Werkgeversvereniging LWV, richt zich op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. Daarvoor gaat het kennis uit onderzoek bruikbaar maken voor bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Rector Magnificus van de UM Rianne Letschert ziet in een inclusieve arbeidsmarkt een oplossing voor twee problemen. ‘Steeds meer mensen ervaren een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen vaak niet voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld’, aldus Letschert. ‘Tegelijkertijd zien we dat bedrijven moeite hebben vacatures in te vullen. Een oplossing vormt een inclusieve arbeidsorganisatie, waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot hun recht komen.’

Wettelijk mogelijk

Bedrijven en overheden kunnen bij het Expertisecentrum terecht voor informatie over bijvoorbeeld welke extra’s het vraagt om een inclusieve arbeidsorganisatie te worden. Er is kennis over wat het betekent om iemand met een arbeidsbeperking in de organisatie te hebben, wat de randvoorwaarden zijn en wat er wettelijk mogelijk is. Maar er worden ook ervaringen gedeeld en er kan worden geput uit onderzoeken naar het onderwerp. Het centrum werk geopend tijdens het congres ‘Inclusiviteit Werkt’ dat vorige week gehouden werd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ria Huisman (Directeur) op
Het is een goed initiatief alleen verdwijnt het geld wat hiervoor beschikbaar is vaak naar de verkeerde en wordt de doelstelling niet gehaald. Heeft de klant misschien een halfjaar werk en dan mag hij weer vertrekken, met een lagere uitkering voor de toekomst.