of 64621 LinkedIn

Brief Van Rijn schiet wethouder in verkeerde keelgat

De Maastrichtse wethouder Jack Gerats (Wmo) is laaiend over de brief waarin staatssecretaris Van Rijn gemeenten de les leest over de noodzakelijke aanpassingen van de gemeentelijke beleidsplannen huishoudelijke hulp. ‘In plaats van ons de les te lezen, zou hij eerder zijn excuses moeten aanbieden. Hij heeft zelf de verwarring gesticht met een onduidelijke wet.’

De Maastrichtse Wmo-wethouder Jack Gerats is laaiend over de brief waarin staatssecretaris Van Rijn gemeenten oproept snel de gemeentelijke beleidsplannen huishoudelijke hulp in lijn te brengen met de Wmo 2015. ‘In plaats van ons de les te lezen, zou hij eerder zijn excuses moeten aanbieden. Hij heeft zelf de verwarring gesticht met een onduidelijke wet.’

Gaten in de wet

De wethouder refereert daarbij aan twee wezenlijke onderdelen uit de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB): huishoudelijke hulp valt onder de Wmo 2015 en kan slechts onder strikte voorwaarden als algemene voorziening worden aangeboden. ‘Dat de huishoudelijke hulp onder de Wmo 2015 valt, was voor veel gemeenten niet duidelijk en de staatssecretaris heeft dat ook nooit duidelijk gesteld. Gelukkig heeft de Centrale Raad dit gat gedicht.’ Daarnaast is er een nieuwe definitie van het begrip algemene voorziening, dankzij de hoogste rechter, vervolgt Gerats. ‘Nu is duidelijk dat gemeenten overeenkomsten moeten sluiten met aanbieders. Ook dat was open gelaten.’


Meer zekerheid

In zijn brief roept Van Rijn de wethouders op hun verantwoordelijkheid te nemen, het beleid indien nodig zo snel mogelijk in overeenstemming met de Wmo 2015 te brengen en daarover ‘helder te communiceren met uw inwoners’. Ook die passage is bij Gerats verkeerd gevallen. ‘Van Rijn is niet helder geweest in zijn wet, hij heeft niet duidelijk gecommuniceerd naar gemeenten en dan vertelt hij ons dat wij helder moeten communiceren.’ Het zou Van Rijn passen de hand in eigen boezem te steken, meent Gerats. ‘Alle verantwoordelijkheid wordt weer bij de gemeenten gelegd’, verzucht de wethouder. Hij is overigens wel blij met de uitspraak van de Centrale Raad. ‘De gaten in de wet zijn gedicht en er is nu meer zekerheid.’ De wethouder weet niet of zijn ongenoegen breed wordt gedeeld. De brief is gisteren aan het einde van de middag aan de wethouders gestuurd. Hij heeft nog geen tijd gehad bij collega’s te polsen.


Eigen bijdrage

Het Maastrichtse beleid hoeft niet rigoureus op de schop, weet Gerats. De huishoudelijke hulp is een maatwerkvoorziening en er worden altijd keukentafelgesprekken gevoerd. Rondom de eigen bijdrage, die de raad in een verordening moet vastleggen, moet actie worden ondernomen. Die staan namelijk wel in Maastrichtse beleidsregels, maar niet in een verordening. Mogelijk moet ook de ruimte worden gedicht die de gemeente nu aan de gecontracteerde aanbieders geeft, om over de invulling van de geïndiceerde uren met de cliënt in gesprek te gaan. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martijn op
Een staatssecretaris staat sowieso boven een wethouder.Ik ben het hier Volledig mee eens.
De overheid moet de kar trekken.
Door Niels Bongers op
Laten we hopen dat dhr. van Rijn een alarmknop heeft tegen agressieve wethouders.
Gemeenten worden agressief naar de ministers en de burgers worden steeds feller naar de gemeenten en de intens gemene wijkteams toe omdat ze het gedrag onverdraagzaam gaan vinden en ze geen stem meer hebben in het geheel.
Dit krijg je als er geen goed gezag, overwicht en totaal geen kennis van de activiteiten in de decentralisatie is. Minister van Rijn staat boven een wethouder en deze heeft hier mee te dealen.
De wethouder lijkt wel een klein kind.
Door Alfred op
Dit is toch een beetje onzin met ook wat boter op het hoofd. Ten eerste: de wet was idd niet geheel duidelijk (welke wet in de praktijk trouwens wel?) Een grote meerderheid van gemeenten heeft echter toch een wat andere interpretatie dan Maastricht gekozen. Ik ben geen vriend van van Rijn, maar wat Maastricht met die interpretatieruimte doet is de keuze van Maastricht geweest. Ten tweede : gemeenten vinden enige interpretatieruimte in wetten soms best fijn. Dus de bal naar het Rijk schuiven past niet altijd (vaak overigens wel).
Door Edgar op
De wethouder is persoonlijk beledigd. Het gaat niet om u.Hij kan zijn energie beter gebruiken om voor de burgers op te komen.
De wijkteam aanpak is zeer zorgelijk voor de toekomst.
Er moet een landelijk meldpunt komen waar burgers met klachten naar toe kunnen.Zo help je de meest kwetsbaren in deze maatschappij die daar niet tegen zijn opgewassen. Je verwacht een menselijk humaan sterk trekje van een wethouder in deze mislukte participatietperiode.Dat willen wij zien in deze tijd. Het duurt niet lang meer of je krijgt de grootste wantoestanden als er niets tegen gedaan wordt.
Door Carmon op
Van Rijn heeft de decentralisatie van de WMO er door gedrukt. Met hulp van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Ondanks waarschuwingen van de oppositie dat dit veel te snel ging. Nu deze decentralisatie binnen een goed jaar op een enorme puinzooi is uitgelopen, geeft hij de gemeenten de schuld. En veegt daarmee zijn eigen straatje opzichtig schoon. Deze PvdA-staatssecretaris is een politieke rat van het ergste soort !
Door Elmar Goossens op
De overheid moet weer meer de baas gaan spelen en de overhand nemen.
Net als vroeger moet iedereen zijn plaatsje kennen niets mis mee want het is nu echt een allegaartje zonder regels niemand luistert naar elkaar en ze willen allemaal overheersen.Het is te vrij op alle gebied echt in elke sector dreigt het mis te lopen het lijkt zo leuk maar het werk gewoon niet.
We hebben nog nooit zoveel problemen gehad in dit land.
Door Jeannette op
Nu huilie huilie door de wethouders. Als je iets niet begrijp, dan vraag je dat. En hou de boel niet voor de gek. Hoe vaak zijn er geen discussies geweest over wat wel en niet onder de WMO valt. Wethouders neem je verantwoordelijkheid. Net zoals van Rijn zegt. Dan is het afgelopen met huilen voor de mensen die het werkelijk treft.
Door René Beunders (voorzitter stichting 'Sociaal Hart Enschede') op
In Enschede hebben duizenden Wmo-cliënten helemaal geen keukentafelgesprek gehad. Zij werden administratief omgezet en werden onevenredig hoog gekort op de uren huishoudelijke zorg.

Relevante Parlementaire Dossiers