of 65101 LinkedIn

Breed moratorium 1 april in werking

Het breed moratorium dat mensen die in de schulden zitten zes maanden een ‘adempauze’ moet geven, treedt per 1 april in werking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Het breed moratorium dat mensen die in de schulden zitten zes maanden een ‘adempauze’ moet geven, treedt per 1 april in werking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Adempauze
Het brede moratorium is een Algemene maatregel van Bestuur en is bedoeld om mensen die het niet lukt hun financiële situatie te stabiliseren te ondersteunen. In het half jaar mogen schuldeisers niet aankloppen om geld op te eisen. Door een adempauze van een half jaar, waarbij dus ook geen beslag kan worden gelegd op bijvoorbeeld de woning of spullen, of waarbij mensen niet hun huis uitgezet kunnen worden, moeten mensen in de schulden hun financiële situatie onder controle kunnen krijgen. Het voorstel is tot stand gekomen na intensief overleg met belangenbehartigers van schuldhulpverleners, gerechtsdeurwaarders en gemeenten.


Bestaansminimum
Volgens Klijnsma is de mogelijkheid om een adempauze in te lassen voor mensen met schulden een belangrijke stap. Zeker in combinatie met het vereenvoudigen van de beslagvrije voet, waardoor het bestaansminimum voor schuldenaren is verzekerd. ‘Dat zijn belangrijke hulpmiddelen waardoor mensen die grote schulden hebben weer vooruit kunnen kijken en kunnen bouwen aan hun toekomst.’


Stabiele situatie
Het zogenoemde moratorium kan helpen als het schuldhulpverleners niet op een gewone manier lukt om regelingen te treffen met deurwaarders, incassobureaus of schuldeisers. Het stil zetten van de stroom invorderingsmaatregelen kan een schuldenaar met hulp van schuldhulpverlening de kans geven om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele situatie te komen. Van daaruit kunnen dan betalingsafspraken worden gemaakt.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door San op
Lijkt een mooie maatregel echter wil mijn deurwaarder zich er niet aan houden. RIJNLAND gerechtsdeurwaarders. Wat dan ?
Door Ronald Hillebrand (Financieel beveiliger) op
Wat een fantastische maatregel. Dit geeft even rust en een mogelijkheid voor ons schuldhulpverleners om de zaken goed op rij te kunnen zetten. Zodat er een stabiele situatie gecreëerd wordt en vandaar uit een juiste balans gevonden kan worden.

Relevante Parlementaire Dossiers