of 63606 LinkedIn

Brandbrief naar Van Rijn om invoeringskosten Jeugdwet

De VNG heeft een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Van Rijn: Er is veel te weinig geld voor invoeringskosten van de Jeugdwet.

Gemeenten kunnen zich niet goed voorbereiden op de decentralisatie Jeugdzorg. Dat schrijven ze in een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA). Het budget dat Van Rijn beschikbaar heeft gesteld is veel te krap.

Nooit voldoende
In 2015 gaat de Jeugdzorg over naar gemeenten. Voor de invoering van de nieuwe wet krijgen gemeenten volgend jaar in totaal 7,75 miljoen euro aan invoeringsmiddelen. Per gemeente is dat gemiddeld 19 duizend euro en dat is ‘nooit voldoende voor de opgave waar gemeenten volgend jaar voor staan’, schrijft VNG voorzitter Jantine Kriens aan Van Rijn.

Veel taken
In de brief wijst ze erop dat gemeenten heel veel taken hebben in het overgangsjaar. Zo moeten burgers geïnformeerd worden over de stelselwijziging, moeten medewerkers getraind worden, ICT aangepast en lokale beleidsplannen en verordeningen opgesteld worden. De 7,75 miljoen die daarvoor beschikbaar is, is daartoe bij lange na niet toereikend.

40 miljoen
Het is niet de eerste keer dat de VNG bij Van Rijn aan de bel trekt hierover. Met de brandbrief geeft de vereniging aan voor het kerstreces duidelijkheid van de staatssecretaris te willen. Dit jaar hadden gemeenten 40 miljoen euro voor invoeringsmiddelen. Gemeenten willen dat in 2014 eenzelfde bedrag beschikbaar komt. ‘Alleen dan kunnen gemeenten zich vanaf de eerste dag van volgend jaar deugdelijk voorbereiden op deze belangrijke taak’, aldus gemeenten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Niet zo slim van deze staatssecretaris. Hij had beter in 2013 7,75 miljoen aan de gemeenten kunnen geven en 40 miljoen in 2014. Nu is het overgrote deel opgegaan aan gemeentelijke bureaucratie en brullen de gemeenten om nog meer geld.