of 64707 LinkedIn

Brabantse burgemeesters pleiten voor kleinere azc's

Twee Brabantse burgemeesters pleiten voor een andere, kleinschalige opvang van asielzoekers. In een open brief in de Volkskrant van maandag stellen zij dat in hun ogen de oplossing voor de huidige problematiek ligt in beperkte opvangruimtes voor asielzoekers waar vanaf het begin aandacht is voor integratie.
2 reacties

Twee Brabantse burgemeesters pleiten voor een andere, kleinschalige opvang van asielzoekers. In een open brief in de Volkskrant van maandag stellen zij dat in hun ogen de oplossing voor de huidige problematiek ligt in beperkte opvangruimtes voor asielzoekers waar vanaf het begin aandacht is voor integratie.

Gezicht
De beide burgemeesters, Mark Buijs (VVD) van Boxtel en Jan Hamming (PvdA) van Heusden, menen dat bij een kleinschalige opvang 'de vluchtelingen een gezicht krijgen' en 'de gemeenschap er omheen gaat staan'. Dat zou naar hun oordeel gebeuren als de azc's niet groter zijn dan vijftig of honderd vluchtelingen.

Leefbaarder
In hun open brief claimen zij te worden gesteund door de politietop, een Kamermeerderheid en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). 'Een kleinschalige opvanglocatie is leefbaarder en veiliger voor de vluchtelingen, voor de begeleiders en voor omwonenden', aldus Buijs en Hamming.

Geluid
Beiden zeggen goede ervaringen te hebben opgedaan in hun eigen gemeenten. Zij verwijzen naar Mariënkroon in Heusden en naar De Kleine Aarde in Boxtel. 'Kleinschalige locaties zijn bovendien gemakkelijker te vinden dan grootschalige en zorgen voor een betere spreiding over het land', schrijft het tweetal. ,,Ze hebben ook veel minder impact op de omgeving en áls er zich problemen voordoen, zijn ook die kleinschaliger.''

Zij voeren verder aan dat veel Nederlanders zeggen dat ze niet tegen opvang zijn, maar wel tegen grootschalige opvang. 'Met dat geluid moeten we iets doen.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim van Els op
Hou een referendum over het al dan niet vestigen van een AZC in de gemeente, onder de stemgerechtigde bevolking. Daarmee hou je de 'schreeuwers van buiten' buiten de deur en weet je echt hoeveel draagvlak er is. Maar bestuurders zijn over het algemeen niet zo gecharmeerd van, en geinteresseerd in de mening van de kiezer. Liever dringen zij op paternalistische wijze hun mening (die niet zelden het gevolg is van een dubbele agenda) op aan de bevolking. Democratie is een mooi ding, maar de politiek wil er niet al te veel last van hebben. Eens in de vier jaar mag je als kiezer de politiek (die dan ineens jou als burger wel zien staan, maar na de verkiezingen niet meer) een onbeperkt mandaat verlenen en verder moet je als kiezer en burger vooral de politiek niet voor de voeten lopen. Zij weet immers alles beter en de 'domme burger' moet vooral zwijgen.
Door Dublin (verdrag) op
Ik heb een beter idee, helemaal geen AZC's.
Ze komen binnen via veilige landen dus illegaal, direct uitzetten. Of gelden wetten en verdragen alleen voor autochtonen?