of 59318 LinkedIn

Bossche zorgambtenaar slaakt hartenkreet

Een emotionele brandbrief van een hoge Bossche uitvoeringsambtenaar sociaal domein heeft stof doen opwaaien. De ambtenaar maakt onder meer gewag van ellenlange wachtlijsten en forse stijging in de werkdruk van Wmo-consulenten.

Een emotionele brandbrief van een hoge Bossche uitvoeringsambtenaar sociaal domein heeft stof doen opwaaien. De ambtenaar maakt onder meer gewag van ellenlange wachtlijsten en forse stijging in de werkdruk van Wmo-consulenten.

Lange wachtlijsten, hoge werkdruk

‘Ik heb buikpijn van hoe wij onze inwoners kunnen ondersteunen bij “het zelf verder doen”. Ik lig er letterlijk wakker van. Kan niet slapen. Mijn hoofd gaat aan. Aan, met alles wat nog moet. Met alles waarvan ik weet wat er zou moeten. Met alles wat ik collega’s niet kan vragen, omdat ik zie dat ze zich rot werken.’ Uit de aanhef van de brief, die volgens het Brabants Dagblad kort op het intranet van de gemeente te vinden was, blijkt al dat het de ambtenaar erg hoog zit. Een greep uit de klachten van de ambtenaar: Tien weken wachttijd voor ouders om contact te krijgen met een medewerker, het team van Wmo-consulenten dat in een jaar met dertig procent meer klantcontacten te maken krijgt, niet kunnen ingrijpen in situaties waar jeugdzorg nodig is en onnodige juridisering.   

 

Bevestiging

Voor PvdA-fractievoorzitter Pieter Paul Slikker was de brief aanleiding genoeg om verantwoordelijk wethouder Paul Kagie (Wmo, jeugdzorg, welzijn, wijkgericht werken, Leefbaar ’s-Hertogenbosch en Rosmalen) op diens laatste raadsavond nog eens stevig aan de tand te voelen. Slikker wilde onder meer van Kagie weten of het geschetste beeld klopt, en wat het bestuur heeft gedaan om zowel de zorg als de werkdruk voor het personeel te verbeteren. ‘Wethouder Kagie heeft afgelopen jaren hard gewerkt om de transitie in goede banen te leiden’, zegt Slikker tegen Binnenlands Bestuur, ‘maar één ding deed hij naar mijn mening minder goed, en dat is het informeren van de raad. Deze brief bevestigt enigszins het geluid dat wij als raad al een tijd van cliënten en zorgprofessionals opvingen.’

 

Transparant

Paul Kagie, die zelf niet kon reageren omdat hij sinds woensdag geen wethouder meer is, zei in de raadszitting van dinsdagavond dat hij de gemeenteraad wel degelijk goed had ingelicht en onderstreepte dat mede door meerdere malen te citeren uit eerdere communicatie naar de raad en de coalitieonderhandelaars. ‘Dat deed hij toegeeflijk’, zegt Slikker. ‘Hij heeft ook aangegeven dat de situatie rond de wachtlijsten flink verbetert.’ Volgens Slikker zal Kagies opvolger desondanks als les uit de brief moeten trekken dat een wethouder transparant moet zijn.

 

Hart geen moordkuil

Die opvolger, Huib van Olden (oud-wethouder sociale zaken, CDA), laat weten dat de opgaven in de zorg zijn volle aandacht zullen hebben. ‘De personeelswerving voor de sociale wijkteams zie ik ook echt als een major problem. Daar willen we meer geld en capaciteit voor beschikbaar stellen. Ik vind het heel goed dat dit soort zorgen, ook met een persoonlijke noot, worden gedeeld binnen de ambtelijke sferen. Ik heb er waardering voor dat deze ambtenaar de guts heeft om van zijn hart geen moordkuil te maken. Daar is hier de cultuur gelukkig ook naar.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Deze ambtenaar heeft als klokkeluider hiermee zijn eigen graf gegraven. Let maar op. Die vliegt eruit of wordt weggepest door de leiding. Carrière maken bij die gemeente zit er nu zeker niet meer in. Wees toch verstandig: lek gewoon anoniem naar de pers en desnoods naar de raad. Gooi niet je eigen glazen in.