Advertentie
sociaal / Nieuws

Boosheid over zorgverzekering minima

Het niet gebruikte eigen risico van de zorgverzekering voor minima vloeit terug naar de Bredase gemeentekas. Logisch, vindt de gemeente, want sinds 2018 financiert de gemeente het eigen risico voor. Gedupeerden zien het anders. Zij overwegen juridische stappen.

15 maart 2019

Het niet gebruikte eigen risico van de zorgverzekering voor minima vloeit terug naar de Bredase gemeentekas. Logisch, vindt de gemeente, want sinds 2018 financiert de gemeente het eigen risico voor. De communicatie hierover moet wel beter, erkent de gemeente. De gedupeerden zien het anders. Zij overwegen juridische stappen als de gemeente niet alsnog het niet-gebruikte eigen risico aan hen terugbetaalt.

Afkoop

De gemeente biedt twee zorgverzekeringen voor minima. De verwarring en boosheid is ontstaan over de uitgebreide zorgverzekering voor inwoners van Breda met hoge zorgkosten en een inkomen tot 130 procent van het minimumloon. Van dit pakket – Gemeente Extra Uitgebreid (GEU) – maakten vorig jaar 5.300 mensen gebruik. De gemeente draagt maximaal 36 euro per maand per cliënt bij aan de premie voor dit uitgebreide pakket. Daarvan wordt sinds vorig jaar 32 euro gebruikt voor de afkoop van het eigen risico. ‘Tot 2018 moesten mensen dit eigen risico zelf gespreid voldoen. Dit leverde regelmatig problemen op met betalingsachterstanden en/of verwarring over te betalen voorschotten’, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Verdienen

De ervaring leert dat mensen met een grote zorgvraag, en die kiezen voor het extra uitgebreide pakket, hun eigen risico binnen deze polis in het overgrote deel van de gevallen elk jaar opmaken, aldus de woordvoerder van Breda. ‘In 2017 werd 95 procent van het eigen risico van cliënten binnen deze polis opgemaakt.’ Door de voorfinanciering van het eigen risico door de gemeenten hoeven mensen met hoge zorgkosten ‘nooit meer om te kijken naar hun eigen risico en hier ook geen ‘papieren rompslomp’ meer voor hebben. Mocht er toch nog eigen risico over zijn, dan vloeit dat terug naar de gemeente, aangezien zij het eigen risico ook voorgefinancierd hebben. De gemeente verdient hier dus nooit aan’, aldus de woordvoerder.

Spaarpotje weg

SP-raadslid Inge Verdaasdonk is in actie gekomen voor de gedupeerden. Na eerste signalen van ‘verdrietige en boze’ gedupeerden plaatste ze een oproep op Facebook, waarna er nog eens 25 mails binnenkwamen. De afzenders hadden allemaal hetzelfde verhaal: zij gingen er vanuit dat het niet-gebruikte eigen risico zou worden teruggestort, zoals dat voorheen ook altijd gebeurde. ‘Voor sommigen gaat het om een bedrag van 350 euro. Zij zijn heel zuinig geweest met hun zorggebruik en dachten een spaarpotje te hebben opgebouwd. Dat spaarpotje is nu weg’, aldus Verdaasdonk. Voor anderen gaat het om een lager bedrag, maar ‘voor iemand die in de bijstand zit, is 150 euro heel veel geld.’

Weinig coulance

Deze week is een gesprek geweest met wethouder Miriam Haagh, verantwoordelijk voor de regeling en een aantal gedupeerden. Ook Verdaasdonk schoof aan. Uit dat gesprek werd helder dat ‘bij een aantal inwoners in ieder geval niet duidelijk was hoe de regeling nu precies is opgebouwd, wat er veranderd is tussen 2017 en 2018 én dat er verwarring was over hoe en wie nu het eigen risico had voorgefinancierd en dus terug zou moeten krijgen’, aldus de woordvoerder van de gemeente. Van de wethouders kwam weinig ‘coulance’, merkte Verdaasdonk. ‘Ik wacht af waarmee de wethouders gaan komen, maar als het niet wordt opgelost, stapt een groep gedupeerden waarschijnlijk naar de rechter. De voorlichting over de regeling is gewoon niet goed geweest.’   

Leerpunt

De gemeente had helderder kunnen en moeten communiceren over de precieze invulling van de regeling, erkent de gemeente nu. ‘Dit wordt als leerpunt meegenomen voor de communicatie rondom de regeling in 2020 en wordt ook direct verwerkt op Gezondverzekerd.nl, de site waarop mensen de gemeentelijke collectieve ziektekostenverzekering kunnen afsluiten.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Motek from Space / Dienstverlenende
Het al of niet terugstorten van het eigen risico bij niet-gebruik of deels-gebruikt is afhankelijk van de zorgverzekeraar.
lekker vol register
Herkenbaar probleem dat zich ook voordoet in andere gemeenten. Er is onvoldoende voorlichting of slechte voorlichting (bewust om mensen over de streep te trekken?) over het verschil tussen "meeverzekeren" (hier liefkozend voorfinanciëring genoemd) en het vooraf gespreid betalen door de klant zelf.
Advertentie