of 60941 LinkedIn

Boek nr. 140 gaat over armoede

Robert Jan Blom bracht op 9 november zijn ruim vierhonderd pagina's tellende boek ‘Armoede in Nederland’ uit.

Robert Jan Blom bracht op 9 november zijn ruim vierhonderd pagina's tellende boek ‘Armoede in Nederland’ uit. De 71-jarige ex-wethouder uit Alphen aan den Rijn heeft inmiddels al honderdveertig boeken op zijn naam staan. 

Ja, echt: honderdveertig. 'Maar ze zijn niet allemaal zo lang', nuanceert Blom. Waarom armoede? 'Het loopt in Nederland echt uit de hand. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dit moet worden aangepakt.' Het belangrijkste inzicht? We gaan er te vaak vanuit dat schulden en armoede iemands ‘eigen schuld’ zijn. Aan dat idee heeft premier Rutte ook bijgedragen, vindt Blom, toen die in 2011 verkondigde dat hij het woord armoede niet wilde gebruiken ‘omdat dat klinkt alsof we in een situatie zitten waar ontwikkelingshulp nodig is’.

Geen auto
De oorzaak van schulden of armoede ligt vaak niet bij keuzes maar bij oncontroleerbare gebeurtenissen zoals een scheiding, ziekte, werkloosheid of een verslaving, zegt oud-VVD'er Blom, die van januari 2001 tot april 2002 en van 2006 tot 2010 Alphens wethouder was. Later was hij er nog gemeenteraadslid voor Nieuw Elan. Het meest spectaculaire idee in het boek?

Blom verkent de mogelijkheden om producenten meer verantwoordelijk te stellen voor de schulden die ze bij hun klanten veroorzaken. ‘Je moet geen auto kunnen verkopen aan iemand waarvan je had moeten weten dat die hem niet kan betalen.’ Of hij nog meer boeken gaat schrijven? ‘Ik wacht even hoe dit boek wordt ontvangen. Hoofdzaak is dat er iets mee gedaan moet worden.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.