Advertentie
sociaal / Nieuws

'Bijzondere bijstand voor uitvaart doodgeboren kindjes'

Hoogeveen moet minima bijzondere bijstand geven voor het betalen van de uitvaart van te vroeg geboren baby’s. Dat verzoek is ingediend door een inwoner van de gemeente die geen geld had om een crematie of begrafenis te betalen voor zijn doodgeboren kindje.

09 februari 2011

Andere benadering
Volgens de wethouder van Sociale Zaken Klaas Smid moet de gemeente rekening houden met de zware omstandigheden van mensen, wanneer zij een beroep doen op een gemeentelijke regeling in dit soort situaties. ‘Dat vereist een andere benadering dan bij een meer zakelijke aanvraag’.

Geen bijstand
De man die het verzoek bij de gemeente heeft neergelegd moet rondkomen van een uitkering. Zijn vrouw beviel in december vorig jaar van een overleden baby van twintig weken oud. De financiële middelen om de uitvaart te betalen ontbraken echter, waarop hij zich richtte tot de gemeente. Die besloot geen bijstand te bieden.  

Goede behandeling
‘Ik ben begaan met deze ouders en vind het erg vervelend dat ze, bij deze verdrietige gebeurtenis, het gevoel hebben niet juist behandeld te zijn. Ik zal me dan ook zeker inzetten voor een goede behandeling van deze mensen in deze zaak’, aldus de wethouder.

Advies
De bezwaarschriftencommissie heeft de zaak in beraad en zal na de hoorzitting van 16 februari advies uitbrengen aan het college van burgemeester en wethouders, dat vervolgens bepaalt wat er gaat gebeuren.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
ja achter het loket zitten nog te veel mensen die alleen naar de regeltjes kijken . maar alles valt niet regeltjes te vangen en moet een beroep worden op het gezonde verstand
JW
RG die bijstand is naar jou mening terecht afgewezen? Maar wat als jou dit zelf overkomt?? vindt je het dan ook nog zo terecht??
Ik vindt het meeeeer dan normaal dat je elkaar moet steunen in deze samen leving!
En als een baby nou 20 weken is of 24 weken, een baby blijft een baby!!!!
Sieberen Voordewind / Evangelist / Pastorale Counselor
Even een reactie van mij, waar het artikel over gaat.
De uitvaartdeskundige schrijft bovenaan: "We moeten echter wel voorkomen dat er een beroep wordt gedaan op de overheid (op ons allemaal dus) terwijl via een verzekering zaken zelf geregeld kunnen worden. Eigen verantwoordelijkheid moeten we niet vergeten en de premie van een uitvaartverzekering is over het algemeen niet hoog en dus voor iedereen betaalbaar. Voor kinderen (ook ongeboren) is er in de meeste gevallen iets geregeld via die verzekering van de ouders" Deze info is ONJUIST. Dit is de informatie van onze verzekering: "In de polisvoorwaarden van Monuta is opgenomen dat een ongeboren kindje vanaf 24 weken is meeverzekerd bij Monuta indien de ouders verzekerd zijn.
Dit houdt verband met het feit dat een kindje vanaf 24 weken volgens de Wet op de lijkbezorging begraven of gecremeerd moet worden. Voor deze 24 weken is de Wet op de lijkbezorging niet van toepassing." Er is GEEN regeling bij de uitvaartverzekering voor ongeboren kindjes onder de 24 weken.
Meijerink
Bijzondere bijstand verlenen lijkt mij hier zeker op z'n plaats!!!
Oscar
Bij een normale uitvaartverzekering wordt dit toch ook vergoed? Of heb ik het nu mis.
rg
Het is wettelijk niet verplicht dood geboren kinderen jonger dan 24 weken te begraven of te cremeren. Dat is ook de reden waarom bv een uitvaartverzekering vaak niet uitkeert in dergelijke gevallen. Hoe wrang het ook is, het zijn geen noodzakelijk kosten maar een eigen keuze van de ouders. Dus bijzondere bijstand is naam mijn mening tercht afgewezen.
Cees Kranendonk / juridisch medewerker
Het gaat hier om één kindje, niet om meerdere baby's. Dit gegeven is al triest genoeg. De gemeente had meer clementie en discretie kunnen betonen in plaats van deze publiciteit. Verleen in dit geval de bijzondere bijstand.
O. ten Hove
21 jaar geleden weigerde de gemeente Utrecht bijzondere bijstand omdat mijn vrouw en ik van een studiebeurs leefden. Was gekozen armoede, vond men. De Universiteit gaf daarna een gift om de kosten te dekken.
Niek / jurist
Erg sneu wat dit echtpaar overkomen is. Je draagt het je hele leven mee. Maar of het dan ook zo moet zijn dat de gemeente de knip moet trekken?
Ik denk eerder dat de familie moet bijspringen of het kerkgenootschap indien van toepassing.
Heel de BV Nederland brult om minder overheidsbemoeienis, deregulering en weg met de ambtenaren enzovoorts. Maar ondertussen zie je in de praktijk een omgekeerd verwachtingspatroon.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Een uitvaart van te vroeg geboren baby's is emotioneel niet anders dan een uitvaart van een jong kind in het algemeen.
Het wordt voor de gemeente Hoogeveen en alle andere gemeenten in Nederland moeilijk om hierin een onderscheid te maken.
De kosten van een kinderuitvaart liggen over het algemeen aanzienlijk lager dan de kosten van een uitvaart voor een volwassene.
De geboorte had ook kosten mee zich meegebracht, deze zijn er nu helaas (!) niet.
Naar mijn mening kan de gemeente zich buigen over deze specifieke zaak. We moeten echter wel voorkomen dat er een beroep wordt gedaan op de overheid (op ons allemaal dus) terwijl via een verzekering zaken zelf geregeld kunnen worden. Eigen verantwoordelijkheid moeten we niet vergeten en de premie van een uitvaartverzekering is over het algemeen niet hoog en dus voor iedereen betaalbaar.
Voor kinderen (ook ongeboren) is er in de meeste gevallen iets geregeld via die verzekering van de ouders.

Advertentie