of 64120 LinkedIn

Bijstandsplannen: beter maar nog niet goed

De aangepaste plannen voor bijstandsgerechtigden zijn een verbetering, is de teneur. Maar er kan nog meer verbeterd worden.

De vakbonden blijven kritisch op de Participatiewet, ook nu die door staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) flink is aangepast en de scherpste kantjes eraf zijn gehaald. Divosa noemt de aanpassingen ‘een flinke verbetering’.

Willekeur
‘Spijkerhard, maar beter dan wat er lag’, zo vat CNV voorzitter Maurice Limmen de mening van de CNV samen. Vooral het schrappen van de 4 weken regeling kan zijn goedkeuring wegdragen. Zorg blijft er wat hem betreft over de vrijheid die gemeenten krijgen voor wat betreft het vragen van een tegenprestatie. Hij is bang dat er willekeur ontstaat. ‘Bovendien kan elke gemeente afzonderlijk invullen wat de tegenprestatie moet zijn. We moeten blijven opletten dat hiermee geen verdringing van regulier werk optreedt.’

Perspectief
Collega-vakbond FNV ziet ‘perspectief’ in de nieuwste versie van de Participatiewet. Voorzitter Ton Heerts, voorzitter: 'Er komt geen verplichte tegenprestatie, de huidige Wajongers komen niet in de bijstand terecht en er is een stevig landelijk kader vastgelegd. Nog niet alles is goed geregeld, maar deze en andere punten bieden voor de FNV voldoende perspectief om verder te gaan.' Wel blijft de bond erop wijzen dat er eerst banen moeten komen voordat er sprake kan zijn van herkeuringen.

Gemiste kans
In tegenstelling tot de FNV roemt de vereniging van sociale diensten Divosa juist de vrijheid die gemeenten krijgen. Uitstel tot 1 januari 2015 biedt gemeenten bovendien de kans om de wet zorgvuldig en gelijktijdig met de Participatiewet in te voeren. ‘De WWB-maatregelen verliezen hun grimmige gezicht’, aldus Divosa-voorzitter René Paas. Wel noemt Divosa het een gemiste kans dat de huidige Wajongers niet naar gemeenten overgedragen worden. ‘Eén regeling biedt hen een betere kans op werk’, vindt Paas. Hij vreest nu dat overheidsdiensten elkaar zullen blijven beconcurreren met verschillende regelingen.


Persoonlijke overwinning
Ondertussen laten de drie ‘gedoogpartijen’ er geen twijfel over bestaan dat ze de aanpassingen als persoonlijke overwinningen zien. ‘Afspraken gemaakt met kabinet, coalitie en CU, D66 over aanpassing WWB en Participatiewet. Eindelijk duidelijkheid’, twittert SGP’er Elbert Dijkgraaf. ‘Blij met forse verbeteringen die #D66 samen met CU en SGP, heeft bereikt in #bijstand en #participatiewet #wajong’ doet ook D66’er Steven van Weyenberg een duit in het zakje. ‘ChristenUnie boekt resultaat #bijstandswet: geen Wajongers in bijstand, 4wekeneis van tafel, beleidsvrijheid gemeente’, slaat de CU zichzelf op de borst.

Oppositie kritisch
De oppositie is heel wat kritischer. SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt het teleurstellend dat D66 en de kleine Christelijke partijen de ‘hardvochtige’ kabinetsplannen steunen. Volgens haar blijft het ‘volstrekt onvoldoende’. Haar GroenLinks-collega Linda Voortman vraagt zich af waarom de herkeuring niet helemaal van tafel is: ‘Waarom vasthouden aan de herkeuring van wajongers? Leidt tot veel onzekerheid, levert geen baan op en kost 70 tot 120 miljoen’, twittert ze.

Debat
Lees hier de belangrijkste punten in de nieuwe Wwb en Participatiewet. Komende woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer over de bijstandswet en naar verwachting kort daarna over de Participatiewet.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door geenliegebeest op
Spijkerhard zijn ze hier gisteren op afgerekend. Mijn stem krijgen jullie nooit meer.
Door Johannes (adviseur) op
Al ruim 37 jaar ben ik vakbondslid. Ik ben teleurgesteld in de FNV-er Heerts. De tegenprestatie is wat mij betreft gewoon een verplichting, tenzij er objectieve redenen zijn om dat niet te doen.
Ik zag gisteren een discussieprogramma met daarin een man die al 30 jaar recht heeft op bijstand. Dat tegenover dit recht ook een verplichting staat richting de samenleving die zijn uitkering opbrengt via ons belastingstelsel, wilde er bij die man niet in.
Een bijstandsgerechtige heeft m.i. de verplichting om er alles aan te doen om zelf in het levensonderhoud te voorzien. Dat begint met het bereid zijn om allerlei werkzaamheden te verrichten en om de juiste startkwalificaties te verkrijgen. Ook vrijwilligerswerk kan daarbij helpen.
Ook de door de heer Smit verwenste herkeuring Wajongers kan een positieve bijbrage leveren om mensen weer in het arbeidsproces op te nemen. Kwalificaties voor functies wijzigen nu eenmaal.
Door H.(Appie) Kootstra (oud wethouder GL) op
Schandalig dat deze wetgeving er door gedrukt wordt door een staatssecretaris die zich socialist durft te noemen dit is gewoon a-sociaal de mensen met een uitkering die er vaak zelf niets aan kunnen doen zijn nu vogelvrij. Wel ging de pvda snel akkoord toen de VVD aanhang in opstand kwamen toen de zorgpremie inkomens afhankelijk werd toen was alles in rep er roer door rechts. De pvda mag zich schamen de partij die altijd op kwam voor de zwakkeren in de samenleving ,samen staan we toch sterk en eerlijk delen is toch hun leus van daag de dag is het voor de pvda de sterken bevoordelen en de arbeiders in de steek laten ,kijk maar naar Aldel en het Eemsmond gebied.Ze verdienen een grote nederlaag want waarom zou een arbeider of mensen met een uitkering nog pvda stemmen,die laat je nu al jaren in de steek.H.(Appie) Kootstra oud -wethouder GL
Door Mijn mening op
Over spijkerhard: het is aan te raden dat de politiek snel spijkerhard naar zichzelf kijkt, en dan ook spijkerhard in hun eigen gelederen optreedt. i.p.v alles maar op de samenleving af te wentelen, zodat die inmiddels in een overheidsdwangbuis moeten overleven met de cynische kreet: Arbeit macht Frei. De overheidsdictatuur heerst al te lang en sloopt van alles onderweg...zonder maar iets concreets op te bouwen. Blijven veranderen in een beleid wat blijkbaar niet goed is: dat blijkt de oplossing ook niet te zijn, maar zorgt juist voor meer problemen...omdat een echte oplossing steeds uitblijft daardoor. Tegenstrijdig beleid: daarvan krijgt iedereen spijt.
Door Mijn mening op
Zolang de beleidsveranderingen voor hulpbehoevende mensen niet mensvriendlijker wordt...komt er ook niet een echt positief resultaat voor de mensen waarom het gaat. Dan kan de overheid wel geld binnenharken, maar het welzijn van de mensen wordt al jaren daardoor naar de gallemieze geholpen. Ik heb niet de indruk dat al die beleidsveranderingen positief zijn, en dat die al menig mens in moeilijkheden heeft gebracht. Ook degene die zo'n beleidsverandering moeten uitvoeren worden om de haverklap geconfronteerd met politieke beleidswijzigingen...waarvan er tot nu toe nog géén één tot een echte oplossing hebben geleid. Dus er is nog een lange weg te gaan...totdat de politiek het voor elkaar krijgt om met mensvriendelijke oplossingen aan te komen voor degene aan de onderkant van de maatschappij en de overheidsafhankelijken...zónder van die groep mensen nog meer geld af te troggelen, of hun subsidies te beperken danwel af te schaffen.
Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Wat een ongelooflijke puinzooi wordt er weer van gemaakt. Iedereen z'n zin, compromis hier, compromis daar. En meer beleidsvrijheid voor de gemeenten? Volgens mij luidt artikel 1 van de grondwet:
'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.'
Dat staat er echt hoor, dames en heren van Divosa, FNV en Kamerleden.
Door peter ybeles smit (vrijwilliger) op
ik ben zo n wajonger die geherkeurd moet worden. ik vind de herkeuringen vokstrekt onethisch en volstrekt asociaal. ik heb vanaf mijn geboorte een open rug, vanaf kleutertijd astma, vanaf mijn 12e zware depressies en een ernstige angststoornis en complexe ptss. voor alles ben ik onder behandeling van specialisten. met veel moeite kan ik nog zo n drie a vier uur per week vrihwilligerswerk doen. dat is alles. ik vind het meer dan schandalig en bij de beesten af dat ik geherkeurd word. pvda en vvd vegen gewoon hun kont aan mensen zoals mij af. het perspectief van de herkeuring jaagt alleen maar mijn angststoornis en depressies verder aan, waardoor ik nog zieker word. wat mij betreft verdient de pvda bij de komende verkiezingen de grootste nederlaag uit haar geschiedenis.