of 59179 LinkedIn

Bijstand korten mag bij verdelen woonkosten

Reden is volgens de raad dat woonkosten door bewoners kunnen worden gedeeld. Nieuw element in de wet is dat het bedrag dat gekort wordt, hoger wordt als er meer medebewoners zijn. Hoe meer het er zijn, hoe lager de bijstandsuitkering uitpakt.
3 reacties

Wie in de bijstand zit en een woning deelt met een of meer andere volwassenen, wordt gekort op de uitkering. Deze zogenoemde kostendelersnorm in de bijstandswet, die op 1 januari 2015 van kracht werd, is toegestaan. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep dinsdag laten weten. Dat is de hoogste rechter op het gebied van onder meer pensioenrecht en het sociale bestuursrecht.

Woonkosten delen
Reden is volgens de raad dat woonkosten door bewoners kunnen worden gedeeld. Nieuw element in de wet is dat het bedrag dat gekort wordt, hoger wordt als er meer medebewoners zijn. Hoe meer het er zijn, hoe lager de bijstandsuitkering uitpakt.

Vangnetfunctie
De raad deed dinsdag uitspraak over de toepassing van de kostendelersnorm in dertien gevallen. ‘Met de verlaging blijft volgens de wetgever de vangnetfunctie van de bijstand gewaarborgd, blijft het lonend om te werken en wordt een bijdrage geleverd om de schatkist van de overheid op orde te brengen.’ Ook bijstandsgerechtigden die een woning delen omdat ze mantelzorg geven of ontvangen, krijgen met de verlaging van de uitkering te maken.

Onvolledige AOW
Vorige maand maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) bekend dat een uitzondering zal worden gemaakt voor gepensioneerden met een onvolledige AOW die een beroep doen op aanvullende bijstand voor ouderen (AIO). Voor deze groep ouderen trekt het kabinet extra geld uit. Mensen met een volledige AOW hebben nog niet te maken met de kostendelersnorm. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door vastgoedmeisje (Directeur Vastgoedmeisjes b.v.) op
Hartstikke handig in mijn bv al die vastgoedmeisjes van het reintegratiebureau die gekort worden op hun bijstand. Die werken tenminste hard door. Anders worden ze op hun kostendelersfractie gekort.
Bovendien krijg ik dan ook nog eens een mooie bonus omdat ik ze aan het werk heb gesteld. Social return heet dat....
Door Ria Huisman (Directeur) op
Regels,regels en nog eens regels, ze leveren een hoop administratieve rompslomp op voor kinderen die ouders behulpzaam zijn. Ik zou dan ook de kinderen die de ouders verzorgen of omgekeerd ouders die een gehandicapt kind verzorgen met Wajong een subsidie verlenen en geen korting wat nu gebeurt.
Help zo het vrijwilligerssysteem om zeep.
Terug met de toetrederskorting en extra ouderenbijslag als je deze verzorgd voor de kinderen c.q. verzorgers.
Door Ellen op
Ik neem aan dat de hypotheekrenteaftrek nu ook wordt verlaagd bij huiseigenaren met inwonenden. Tenslotte deelt men daar ook de kosten van het wonen. HRA is niet iets dat men verdient, het is een tegemoetkoming van het Rijk net zoals de bijstand.