Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijstand afschaffen kan nog niet, een basisbaan wel

Als het aan wethouder Bert Kuster (zorg en ondersteuning, Lokaal Belang) lag, kregen alle zeshonderd bijstandsgerechtigden in de gemeente Oude IJsselstreek vanaf 1 januari 2021 een baan in plaats van een uitkering. Maar dat plan wordt op de lange baan geschoven.

09 november 2020
werk-vuilnis-maatschappelijk.jpg

Het plan van de gemeente Oude IJsselstreek om alle bijstandsuitkeringen te vervangen door arbeidsovereenkomsten kan voorlopig nog geen werkelijkheid worden. Daarvoor is een aanpassing van de wet nodig. In plaats daarvan komt er wel een pilot met basisbanen. 

Gelijkwaardig
Als het aan wethouder Bert Kuster (zorg en ondersteuning, Lokaal Belang) lag, kregen alle zeshonderd bijstandsgerechtigden in de gemeente Oude IJsselstreek vanaf 1 januari 2021 een baan in plaats van een uitkering. De bijstand ziet Kuster als een tussenstap op weg naar werk, die net zo goed overgeslagen kan worden. Bovendien zorgt het voor een andere bejegening van inwoners: 'Als je een uitkering krijgt, klinkt dat een beetje als het handje ophouden. Als werknemer word je gelijkwaardig behandeld', aldus Kuster.

Volgend kabinet
Maar dat plan wordt op de lange baan geschoven. 'Het ligt puur aan het feit dat het juridisch, wettelijk gezien, nog niet mogelijk is om arbeidscontracten te verstrekken in plaats van uitkeringen', laat een woordvoerder van de gemeente weten. Afgelopen zomer heeft de gemeente al gesprekken gevoerd met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de vraag hoe deze constructie, waarbij de Participatiewet en het arbeidsrecht samenkomen, geregeld kan worden. Inmiddels is duidelijk geworden dat het ministerie van SZW wijzigingen van de Participatiewet aan een volgend kabinet overlaat. De gesprekken worden dus na de kabinetsformatie in 2021 vervolgd.

Basisbaan
Dat weerhoudt de gemeente er echter niet van om alvast in de geest van het oorspronkelijke plan te gaan werken. Er wordt een nieuw participatiebedrijf opgericht onder de naam STOER. Die organisatie gaat in het nieuwe jaar een pilot met basisbanen opstarten. Op die manier werkt de gemeente vanuit de gedachte 'dat iedereen recht heeft op werk', aldus de woordvoerder. Eerder zei wethouder Kuster al dat zijn plan wel iets wegheeft van het idee van een basisbaan.

Transformeren
Het opzetten van het nieuwe participatiebedrijf STOER maakt deel uit van een breder plan om het sociaal domein te transformeren. In fase twee van dat plan, waarvoor de voorbereidingen al zijn begonnen, worden mogelijk voorzieningen als schuldhulpverlening en inburgering ook bij STOER ondergebracht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie