Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijna helft van huishoudens financieel kwetsbaar

Volgens de onderzoekers is 27 procent van de huishoudens financieel gezond en 24 procent financieel toereikend. De rest is financieel kwetsbaar of financieel ongezond.

29 november 2021
Spaarpot-shutterstock-96676234.jpg

Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of financieel ongezond. Dat komt naar voren uit het onderzoek van accountants- en advieskantoor Deloitte in samenwerking met ING, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Universiteit Leiden onder 5000 Nederlanders.

Zwart-wit
Volgens de onderzoekers is 27 procent van de huishoudens financieel gezond en 24 procent financieel toereikend. De rest is financieel kwetsbaar of financieel ongezond. ‘We praten in Nederland vaak pas over geld als we in de financiële problemen zitten. Het lijkt wel of er maar twee opties zijn: met problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond. Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid’, aldus een commentaar in het onderzoek.

Levensdoelen
Financiële gezondheid wordt gedefinieerd als de mate waarin een persoon of huishouden in staat is en het gevoel van controle heeft om op een comfortabele manier aan alle verplichtingen te voldoen, plus de financiële zekerheid om levensdoelen na te streven.

Schulden
Uit het onderzoek blijkt dat ruim een op de tien huishoudens niet kan rondkomen omdat hun inkomen onvoldoende is. Van deze groep maakt of heeft de helft schulden en gebruikt de andere helft het spaargeld om rond te komen. Ruim een derde van de Nederlandse huishoudens heeft moeite om alle rekeningen te betalen.

Emancipatie
De onderzoekers concluderen ook dat er een ‘financiële emancipatieslag’ nodig is. Mannen zijn namelijk gemiddeld financieel gezonder dan vrouwen, zo blijkt. ‘Mannen hebben een hoger inkomen en kunnen daarmee vaker goed rondkomen. Vrouwen hebben ook minder grote spaarbuffers en kunnen hun inkomen minder goed voorspellen.’

Steden
In de drie grootste steden wonen volgens de onderzoekers relatief meer financieel ongezonde mensen dan in andere delen van Nederland (31 procent versus 23 procent). Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de randgemeenten scoren lager dan de rest van Nederland. In deze steden wonen meer mensen die gezien hun persoonlijke kenmerken en omstandigheden een hoger risico lopen om in financieel kwetsbare situaties te komen, zoals jongeren en zzp’ers. (ANP/Redactie)


AfbeeldingBron: Deloitte

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Wat heeft zich de afgelopen 15 jaar o.a. voltrokken? WAO afgeschaft, WIA ingevoerd WAO afgeschaft, WW van 5 naar 2 jaar, IOAW en IOAZ afgeschaft. Zorgverzekeringswet ingevoerd, nauwelijks sociale woningbouw, honderdduizenden niet-westerse immigranten toegelaten, 750.000 arbeidsmigranten zonder pensioenverzekering met aanspraak op verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, BTW op levensmiddelen verhoogd etc. Post NL kan in Nederland zijn gang gaan. Lang leve kabinetten met VVD, CDA en D66.
Bram Bakker (beleid) / beleid
Nou Bart, je bent pardoes die dekselse PVDA vergeten te duiden.

De rest van je opsomming is dan wel weer angstig accuraat.

15 jaar wanbestuur? Ik denk dat het onderhand 20 is, zo vanaf Balkenende werd de boel hier onherkenbaar vernaggeld.
Ab / beleidsmedewerker
@Bert, correct. Kok had zijn ideologische veren afgeschud. Daarna ging het fout. De PvdA stemde voor het leenstelsel van de studiefinanciering. Onze jongeren krijgen eerst een studielening, daarna een flexbaan zonder pensioenvoorziening en geen sociale huurwoning. Nog even en onze jongeren moeten een baan accepteren in een voormalig Oostblok land. Nu komen de Polen nog hierheen en de gaan de Oekraïeners naar Polen om te werken. Maar we zijn heel hard op weg om van Nederland een lage lonenland te maken. De meest gevraagde functie in Nederland is inmiddels: fietskoerier. Voor een normaal inkomen moet je daarmee 100 uur per week werken op zzp basis. Sigrid Kaag blijft maar roepen dat Nederland vergrijst en dat we al die arbeidsmigranten “nodig” hebben. Om pakjes te bezorgen, ja, dan kan Sigrid een nieuw Yoga matje bestellen tijdens een tweede kamer debat.
Ria Huisman / directeur
Den Uil begon al met de afbraak van het sociale zekerheidsstelsel WAO. Daarna de AAW en de WAZ .

De AWBZ werd de WLZ en de WMO, ZVW.

De 0-13 uurs contracten werden ingevoerd vakbonden waren tegen. Geen recht op uitkeringen.

Flexwet ingevoerd.

Afbraak zelfstandigen aftrek.

Laten we vast Esperanto leren voor de toekomst gezien de toename van buitenlands taligen.
Advertentie