Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijna drieënhalf miljard euro tekort voor AWBZ

Het CBS heeft uitgerekend dat het tekort voor de AWBZ 3,3 miljard euro is. De gestegen kosten zijn voornamelijk te wijten aan de vergrijzing.

03 september 2012

Het tekort voor de AWBZ (zorg voor ouderen en gehandicapten, thuiszorg, psychiatrie) kwam vorig jaar uit op 3,3 miljard euro. Het was het derde jaar op rij dat het tekort meer dan 3 miljard euro bedroeg, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Uitgaven gestegen
De afgelopen 10 jaar zijn de uitgaven aan langdurige zorg in het kader van de AWBZ met 38 procent gestegen, van 18 miljard euro in 2002 tot 25 miljard euro in 2011. Alleen in 2008 was er sprake van een lichte daling van de uitgaven.

Vergrijzing

De stijging van de zorgkosten worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door de vergrijzing. Daarnaast is er een toename van het aantal chronisch zieken, die dankzij de medische vooruitgang ook langer blijven leven.

Eigen bijdrage

Vorig jaar bedroegen de inkomsten van de AWBZ ruim 22 miljard euro. De bijzondere zorg wordt op verschillende manieren gefinancierd. Twee derde van de inkomsten komt binnen via verplichte premies. Bijna een kwart bestaat uit rijksbijdragen. Personen die van de AWBZ gebruik maken, betalen 8 procent mee in de vorm van een eigen bijdrage.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

maria / werkzoekende soc.juridisch medewerkster, wwb client
Ga terug naar het oude zorgstelstel. Minder macht bij verzekeringsmaatschappij die vooral naar euros kijken.

Haal de commercialisering uit het hele zorgstelsel.

Dan zul je zien is er ineens misschien zelfs geld over.

Stop het lobbyen van al die farmaceutische industrie enz.. Maak geen winst op de ziekte van de mensen. Dan zul je zien gaan de kosten naar beneden. Nu gaan steeds meer mensen pas naar dokter als al laat is. Als klachten in eerder stadium gezien waren was leed voorkomen. En zo euro gericht als westerse wereld is kosten voorkomen) Zet meer in op preventie enz.. ook al is het effect daarvan misschien niet altijd volgens dure rapporten te meten en beargumenteren. Het werkt in de praktijk...



Schuif de zwarte piet niet steeds mbt beeldvorming naar de toenemende vergrijzing want de commercie is de hoofdoorzaak.
linda / beleidsadviseur
Zoals hierboven gesteld zou je kunnen denken dat de gehele psychiatrie onder de AWBZ valt. Echter e e n onderdeel van de psychiatrie valt inderdaad onder de AWBZ, maar het grootste gedeelte (zo'n drie kwart) valt onder de Zvw.
A. Wassenburg
De vraag is eerder of en hoe efficiënt en effectief de zorggelden worden besteed. Aan echte zorg (handen aan het bed, medicatie, behandeling, hulpmiddelen, artsenbezoek) of aan toonbankschuiverij. Ziektenkostenverzekeraars die evenementen sponsoren, bureautjes die meer vragen aan bemiddeling dan de dienst kost die ze leveren (thuiszorg), een ligdag in het ziekenhuis die meer kost dan dezefde dienst in het allerduurste hotel. Of de bejaardentehuizen die blijkbaar geld voor personeel besteden aan heel andere zaken. De vergrijzing krijgt van alles de schuld. Kan de Rekenkamer niet eens uitzoeken hoe het zit met de besteding van deze gelden? Kan wel eens heeeeel verhelderend zijn!
Flip Zolderman
Annemiek heeft helemaal gelijk - het ligt niet aan de vergrijzing, maar aan wat er door handige jongens wordt afgeroomd aan geld. De Heilige Marktwerking, inderdaad. Bemiddelingskosten, administratiekosten, je kijkt je ogen uit wat er niet allemaal opgevoerd en geaccepteerd wordt, ook door de Belastingdienst. En ondertussen gaan de salarissen op de werkvloer ongegeneerd nog verder naar beneden door bijvoorbeeld minder eisen te stellen aan opleiding. Voorbeeld uit de kinderopvang (iets anders, maar zeer vergelijkbaar): een ouder betaalt per uur 8,95, de opvanger krijgt 2,95, de rest blijft hangen bij het gastouderbureua, dat bovendien elke maand nog een extra bedrag aan bemiddelingskosten rekent. Tel uit je winst, en je weet meteen waarom de zorg zo duur is. Niks vergrijzing dus. De marktwerking en gretige misbruikers. Iedereen die nu nog VVD stemt is niet goed bij zijn hoofd.
Doeke Kuipers / corporatieman
De laatste 10 jaar, toen de "bomen nog tot aan de hemel groeiden", kon de "Balkenende norm"ontstaan en was zelfs voor velen nog steeds niet genoeg! Schaalvergroting, dus veel managers, marktwerking en budgettering deed de rest en op "de handen aan het bed" werd tot op de minuut bezuinigd. 5 Aechon directeuren zijn samen goed voor 7 miljoen........Terug draaien, dat is de enigste manier om erger te voorkomen?
Janssen / Boekhouder
De hoge zorgkosten is te wijten hoe de gezondheidszorg in dit land is geregeld. Namelijk via de wet, de zorgmarkt is geen vrije markt, maar een zwaar gereguleerde markt. De aanbieders van Zorg hebben via wetgeving de marktwerking deels uitgeschakeld en nieuwe toetreders tot deze markt is bemoeilijkt. Als nieuwe toetreders hebben vaak directe banden met de bestaande aanbieders.

Hierdoor ontstaat er een tekort aan nieuw aanbod terwijl de vraag naar zorg groot is. Resultaat: hogere prijzen dus hogere kosten.

De zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben het altijd over de vraagkant van de Zorg. De vraag is hoog door de vergrijzing. MAAR, zij hebben het NOOIT over de aanbodkant van de markt. Er komen geen echte nieuwe aanbieders van zorg, waardoor de prijzen omhoog gaan.

Is de markt niet via wetgeving gereguleerd, maar is er sprake van een vrije markt, dan kunnen nieuwe aanbieders gaan concurreen met de bestaande aanbieders van zorg. Dus gaan de prijzen en kosten omlaag.

Je moet maar eens goed opletten als overheid, zorgaanbieders en zorgverzekeraars over de zorgmarkt praten. Over de aanbodkant wordt niet gesproken.

De overheid heeft via wetgeving ervoor gezorgd (kan ook onbedoeld zijn) dat er een legale beperkingen tot toetreding van de zorgmarkt is ontstaan. Het is geen Kartel, want dan moeten er afspraken tussen marktpartijen zijn. Maar via wetgeving kun je ook hetzelfde bereiken.

Dit trucje, het beperken van de aanbodkant in de markt is een bekende ziekte van NL, zeer berucht in Brussel.
Sjoerd Visser
De vele ombuigingen, uithollingen, bezuinigingen, commercialisering wegens eigen overheidsverplichtingen afschuiven...en andere negatieve mensONvriendelijke beleidsbesluiten hebben natuurlijk niet bijgedragen aan het terugdringen van de kosten, maar leiden wel tot toename van die kosten. Zoals u ook weet: het ligt NOOIT aan de overheid met hun wijzigende beleid...het ligt ALTIJD aan alle anderen !!!! Misleiding geeft nou eenmaal uiteindelijk een hogere kostprijs en een lagere winst als gedacht. Helaas rekent en droomt men zich in de politiek al rijker dan men is en heeft waarschijnlijk dat binnengehaalde geld alweer uitgegeven aan allerlei zaken ELDERS ! Ik voorzie daarom als naar voren geschoven "oplossing" de volgende rits bezuinigingen op ons afkomen. En ik ben geen helderziende zoals vele politici klaarblijkelijk denken te zijn...met hun aannames en stellige overtuigingen.
Jan
Heerlijk hè, die marktwerking!
True
Open grenzen= geld tekort.
Advertentie