of 64621 LinkedIn

Bijna dertigduizend woningen voor statushouders nodig

Vluchtelingen op het eiland Kos, Griekenland.
Vluchtelingen op het eiland Kos, Griekenland.

27.000 statushouders moeten volgend jaar een woning krijgen. Maar met de huidige toestand op de woningmarkt is dat eigenlijk niet te doen. Het kabinet spreekt in een vertrouwelijke brief aan provincies en gemeenten van een 'enorme opgave'.

Dat meldt RTL Nieuws, die de brief in handen heeft.

Afspraken
Elk jaar maken kabinet, gemeenten en provincies een afspraak hoeveel huizen er beschikbaar komen. Dit jaar was de afspraak dat ongeveer 12.000 mensen een woning zouden krijgen. Dat was al lastig, maar het probleem wordt alleen maar groter, blijkt uit de brief van het kabinet. Er wordt gesproken over een 'hoge taakstelling' en 'enorme opgave'.

Achterstanden
Want in 2021 moeten 27.000 vergunninghouders huisvesting krijgen. Reden voor de piek: de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is druk bezig met het wegwerken van eerder opgelopen achterstanden. Dat gaat veel sneller dan gemeenten woningen kunnen regelen, zeker op een krappe woningmarkt.

Bezuinigd
‘Dit probleem is ontstaan doordat jarenlang is bezuinigd bij de IND’, zegt Abdeluheb Choho van VluchtelingenWerk Nederland tegen RTL Nieuws. Maar volgens hem kan inburgering niet op gang komen zonder huisvesting: ‘Je kunt pas aan een leven in Nederland beginnen als je de rust hebt van een woning.’

Arbeidsmarkt
Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe Wet inburgering in. Dan worden gemeenten verantwoordelijk voor niet alleen de huisvesting, maar ook andere aspecten van inburgering, zoals het leren van de taal en het vinden van werk. Ook die opgave zal veel inzet van gemeenten vragen. Vooral op het gebied van de begeleiding richting de arbeidsmarkt is er intensieve ondersteuning nodig, stelde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB) onlangs.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door C van Dee (bestuurslid) op
Geachte,

Natuurlijk hebben deze mensen recht op een woning, jammer genoeg word er niet eens gekeken hoeveel mensen in Nederland een woning zoeken.

Huren zijn vaak te hoog, sociale huurwoningen gaan vaak naar de urgenten toe.

Starters die een koopwoning willen komen niet aan de bak, daar er bijna niks is.

Komt nog bij kijken dat mensen die een koophuis hebben en gaan scheiden in aanmerking komen voor urgentie.

De gewone man/vrouw die bijna niks hebben kunnen niks en hopen op een betere tijd

Bij de coöperatie waarvan ik als bestuurslid in de huurdersvertegenwoordiging zit, staan er 190.000 ingeschreven als woning zoekend.
Als we er van uitgaan dat er 10% echt een woning zoeken zijn dat er 19.000. En dat is maar 1 Coöperatie, hoe gaan we hier mee om
Door Joop op
Ook best een lekkere tranentrekker van BB om bij een artikel over Nederlandse huurwoningen voor statushouders een foto van 'vluchtelingen op Kos' te plaatsen. Het een heeft niets met het ander te maken en bovendien kunnen net zo goed zuipende Engelsen zijn geweest in Lloret de Mar of zo. Ik trap er niet in.
Door Toine Goossens op
TWOC,

Ja, we struikelen over die mensen. U leest waarschijnlijk The Post Online.

Natuurlijk is het het een onmogelijke opgaaf. Maar dat is de schuld van het regeringsbeleid en het beleid van de DNB. Deze mensen staan daar volledig buiten.

Barmhartigheid, kent u dat woord?, eist dat we ons inzetten.
Door 2C op
@Toine Goossens

In Duitsland van Merkel heeft men het niet meer over 'wir schaffen das' maar over het 'die schaffen uns'. Dat laatste geldt ook hier in NL, als je ziet hoe moeilijk het is om bijna 30.000 woningen te vinden voor de statushouders. Verder vertel je onzin, want 'de rest', ofwel de uitgeprocedeerden, gaat niet linea directa terug naar het thuisland, maar blijft veelal in de illegaliteit hangen in NL of elders in Europa.
Door Toine Goossens op
@Hans,

Wat een misselijke opmerking.
Door Toine Goossens op
Nee @Robin, ik ben pensionado. Maar waar een wil is, is een weg. 'Wir schaffen dass'.

@Ben, wij weten allebei dat alleen vluchtelingen een 'status' krijgen. De rest gaat zonder pardon terug naar huis. Lees de CBS cijfers er op na.

Door Hans op
@ Karin. Denk jij dat jouw kinderen t.z.t. nog aan een huis kunnen komen? Wordt wel heel erg moeilijk hoor, op deze manier.
Door ben (jurist) op
In reactie op Karin; maar moeten we dan de hele wereld opnemen? De hele bevolkingssamenstelling veranderd en we zijn al zo'n dichtbevolkt land. Mag de oorspronkelijke bevolking van het land niet meer bestaan? Worden wij vluchteling over 30 jaar in een onleefbaar land? We hebben misbruik van sociale voorzeiningen, overlast op straat, moorden, drugshandel en verkrachtingen en terrorisme geimporteert en minachting voor ons land, de goeden niet na gelaten.
Door Petra op
@ Karin:

Échte vluchtelingen moeten altijd worden opgevangen, het is alleen de vraag voor hoe lang.

Economische vluchtelingen zijn ook welkom mits ze van tevoren een arbeidsovereenkomst hebben en gewoon een huis kunnen huren (of wat hun werkgever ook voor hen regelt).

Maar tot in het oneindige pamperen van mensen die weigeren hun eigen land op te bouwen en liever lui hier hun hand ophouden, dat trekt onze maatschappij niet langer. U zou dat onderhand moeten (willen) weten.

Ik vrees alleen dat ik tegen dovemansoren schrijf.
Door Karin (gemeenteambtenaar) op
Ik wordt echt heel erg verdrietig van de (meeste van) onderstaande reacties. Hierdoor 'vrees ik voor mijn kinderen en kleinkinderen'. Wat moeten we in een land waar iedereen zo bekrompen en egoïstisch denkt?
Mensen in nood moeten geholpen worden. Toen Nederland in nood was, waren we ook blij met alle hulp die we konden krijgen.