of 64707 LinkedIn

Bijna dertigduizend woningen voor statushouders nodig

Vluchtelingen op het eiland Kos, Griekenland.
Vluchtelingen op het eiland Kos, Griekenland.

27.000 statushouders moeten volgend jaar een woning krijgen. Maar met de huidige toestand op de woningmarkt is dat eigenlijk niet te doen. Het kabinet spreekt in een vertrouwelijke brief aan provincies en gemeenten van een 'enorme opgave'.

Dat meldt RTL Nieuws, die de brief in handen heeft.

Afspraken
Elk jaar maken kabinet, gemeenten en provincies een afspraak hoeveel huizen er beschikbaar komen. Dit jaar was de afspraak dat ongeveer 12.000 mensen een woning zouden krijgen. Dat was al lastig, maar het probleem wordt alleen maar groter, blijkt uit de brief van het kabinet. Er wordt gesproken over een 'hoge taakstelling' en 'enorme opgave'.

Achterstanden
Want in 2021 moeten 27.000 vergunninghouders huisvesting krijgen. Reden voor de piek: de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is druk bezig met het wegwerken van eerder opgelopen achterstanden. Dat gaat veel sneller dan gemeenten woningen kunnen regelen, zeker op een krappe woningmarkt.

Bezuinigd
‘Dit probleem is ontstaan doordat jarenlang is bezuinigd bij de IND’, zegt Abdeluheb Choho van VluchtelingenWerk Nederland tegen RTL Nieuws. Maar volgens hem kan inburgering niet op gang komen zonder huisvesting: ‘Je kunt pas aan een leven in Nederland beginnen als je de rust hebt van een woning.’

Arbeidsmarkt
Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe Wet inburgering in. Dan worden gemeenten verantwoordelijk voor niet alleen de huisvesting, maar ook andere aspecten van inburgering, zoals het leren van de taal en het vinden van werk. Ook die opgave zal veel inzet van gemeenten vragen. Vooral op het gebied van de begeleiding richting de arbeidsmarkt is er intensieve ondersteuning nodig, stelde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB) onlangs.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul (Kritische Nederlander) op
Mijnheer Abdeluheb Choho geeft al aan hoe verkeerd er door sommige instanties gedacht wordt. Inburgeren begint zodra je in het land bent. In ieder geval de taal spreken. Niet als je pas een huis hebt. Dan heb je als nieuwkomer gelijk jaren achterstand.
Door M. van Gelre (gemeenteambtenaar) op
"Dit probleem is ontstaan doordat jarenlang is bezuinigd bij de IND" volgens Vluchtelingenwerk. Nee, dit probleem is ontstaan doordat er te weinig woningen worden gebouwd en de rijksoverheid in die context wel de verplichting oplegt om statushouders te huisvesten.
Door Ron (Adviseur) op
Nederland is vol. Er nauwelijks woonruimte voor onze eigen sociale onderklasse. Met statushouders voegen we nog meer woningzoekers toe aan dezelfde klasse.
Dat werkt niet en leidt tot nog meer onvrede.
Laat statushouders woonruimte krijgen op plekken waar de woningvraag minder groot is.
Eventueel in een ander land. Maar in Groningen en Limburg zijn er veel krimpgemeentes. Niet in de randstad in ieder geval.
Door Criticaster op
Ik zie de eerste foto's al voor mij. Nederlanders die in tentjes slapen en statushouders in de schaarse woningen die er nog zijn.
Door drs. E. Nablerd op
Nooit gedacht dat ik als pensionado nog zou overwegen naar Tsjechië of Hongarije te verhuizen, maar het komt nu met rasse schreden steeds dichter bij.
Door Rellie (Terschellinger) op
De wal keert het schip.