of 64621 LinkedIn

Bijna dertigduizend woningen voor statushouders nodig

Vluchtelingen op het eiland Kos, Griekenland.
Vluchtelingen op het eiland Kos, Griekenland.

27.000 statushouders moeten volgend jaar een woning krijgen. Maar met de huidige toestand op de woningmarkt is dat eigenlijk niet te doen. Het kabinet spreekt in een vertrouwelijke brief aan provincies en gemeenten van een 'enorme opgave'.

Dat meldt RTL Nieuws, die de brief in handen heeft.

Afspraken
Elk jaar maken kabinet, gemeenten en provincies een afspraak hoeveel huizen er beschikbaar komen. Dit jaar was de afspraak dat ongeveer 12.000 mensen een woning zouden krijgen. Dat was al lastig, maar het probleem wordt alleen maar groter, blijkt uit de brief van het kabinet. Er wordt gesproken over een 'hoge taakstelling' en 'enorme opgave'.

Achterstanden
Want in 2021 moeten 27.000 vergunninghouders huisvesting krijgen. Reden voor de piek: de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is druk bezig met het wegwerken van eerder opgelopen achterstanden. Dat gaat veel sneller dan gemeenten woningen kunnen regelen, zeker op een krappe woningmarkt.

Bezuinigd
‘Dit probleem is ontstaan doordat jarenlang is bezuinigd bij de IND’, zegt Abdeluheb Choho van VluchtelingenWerk Nederland tegen RTL Nieuws. Maar volgens hem kan inburgering niet op gang komen zonder huisvesting: ‘Je kunt pas aan een leven in Nederland beginnen als je de rust hebt van een woning.’

Arbeidsmarkt
Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe Wet inburgering in. Dan worden gemeenten verantwoordelijk voor niet alleen de huisvesting, maar ook andere aspecten van inburgering, zoals het leren van de taal en het vinden van werk. Ook die opgave zal veel inzet van gemeenten vragen. Vooral op het gebied van de begeleiding richting de arbeidsmarkt is er intensieve ondersteuning nodig, stelde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB) onlangs.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A.M. ten Aar op
Als je gemeente sociale woningbouw in je wijk toestaat, dan krijg je vervolgens getto-vorming want dit soort woningen gaan door taakstellingen vanuit het Rijk steeds vaker naar mensen met een bepaald profiel.
Door ben (jurist) op
Toine Goossens vergeet zeker dat Merkel eigenhandig het principe van asiel aanvragen in het land van binnenkomst, zoals neergelegd in de Dublinverordening, om zeep heeft geholpen. Tussen januari en november 2015 werden er bijna een miljoen vluchtelingen geregistreerd in Duitsland, waarvan bijna iedereen al door talloze 'veilige' landen was gereisd. En grote delen van Syrie zijn altijd veilig gebleven. Aan het verdrag van Schengen is ook afbreuk gedaan omdat landen als Hongarije, Polen en Oostenrijk wijselijk de grens sloten. De Duitse regering heeft zich krankzinnig onverantwoordelijk gedragen.
Door Robin (influencer) op
Mooi hoor, Toine, dat jij de wijsheid en barmhartigheid die andere zo missen. Bij je opmerking over caravans en campers haak ik af. Of zit jij in die handel? Er liggen ook nog tienduizenden lege jachten in het water trouwens.
Door Johan Visser (Pensionado ) op
Huisvesting van 27.000 statushouders zou 30.000 woningen betekenen?
Ieder persoon een eigen woning?? Klopt niet!!
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Veel PVV en Baudet aanhangers onder de lezers van Binnenlands Bestuur zo te lezen. Ambtenaren die er blijk van geven wel commentaar te hebben, maar de feiten niet kennen. Dan hoort u uw mond te houden. Zie
Asiel en integratie 2020 - CBS

M. van Gelre legt de vinger op de zere plek. Sinds de financiële crisis hebben regering en DNB de Nederlandse huizenmarkt volledig verziekt. Fraude en statusprojecten bij de woningcorporaties hebben de bouw van sociale woningen verder om zeep gebracht.

Dat zoveel van de ambtelijke reageerders een dermate slecht geheugen hebben, geeft te denken over de kwaliteit van hun werk.
Nee, schuif het maar af en zoek een zondebok. 'Wir schaffen dass', zei Angela Merkel. We hebben het hier namelijk over de nasleep van de Syrische vluchtelingen. Barmhartigheid van Europa om mensen die oorlog ontvluchten gastvrij tegemoet te treden. En let wel, onder de Syriërs zijn veel orthodox katholieken. Daar hebben wij als christelijk land directe verantwoordelijkheid voor.

Dit wordt noodverbanden leggen. Gelukkig hebben wij 438.500 caravans en 100.000 campers. (1-1-2017). Slechts een fractie is nodig om het tekort te verlichten.
Door f op
Er zijn, naast anderen, heel veel ouderen, die kleiner willen gaan wonen, en/of dichter bij de kinderen. Die staan nu op een wachtlijst, soms al tien jaar of meer. Als daarvoor zou worden gebouwd, en een betaalbare huur werd gevraagd voor de vaak minder draagkrachtigen, dan zouden heel veel mensen (doorstroom!) zijn geholpen. Of beter nog: geef deze groep ook gratis huisvesting en inboedel, zoals nu de nieuwkomers die ontvanggen. Dan is in ieder geval de discriminatie van Nederlandse ouderen op dit gebied voor een deel geslecht.
Door 2C op
Als ik dit lees, dan denk ik terug aan Hans Janmaat die in de jaren '90 veroordeeld werd tot een boete 2000 gulden door de rechter voor het uiten van Nederland=vol (!). De staat zou hem eigenlijk postuum het geld moeten restitueren, want hij heeft achteraf gelijk gehad.

Nederland is een klein, dichtbevolkt land en het gebruik van ruimte in het dichtbevolkte land leidt tot steeds meer conflictsituaties, tussen woningbouw, wegenbouw, landbouw en natuur/milieu, wat verder zal worden verscherpt door de uitbouw van duurzame energie, denk aan wind en zon, die veel beslag zullen leggen op de ruimte wegens de lage vermogensdichtheid.

Nederland komt op dit moment al tienduizenden zo niet honderdduizenden woningen tekort op de middenlange termijn en dan wordt duidelijk dat migratiedruk (zowel door arbeidsmigranten en asielzoekers) een van de belangrijke aandrijvers hiervan is, een thema wat echter angstvallig wordt vermeden door politiek en bestuur in Nederland. Het is helemaal niet evident dat statushouders bijna 30.000 woningen 'moeten' krijgen. Het alternatief is nog strengere procedures en statussen intrekken en mensen terugsturen naar het land van herkomst en de instroom tot een minimum beperken. Verder zullen ook de praktijken rondom arbeidsmigratie grondig moeten worden aangepakt, zoals louche uitzendbureaus en ook een herziening van de EU-richtijnen uit 2004 (detacheringsrichtlijn e.d.) moet mogelijk worden.
Door ben (jurist) op
30.000 woningen is gigantisch. We laten gewoon veel te veel mensen toe waarvan het twijfelachtig is of ze ooit gaan integreren en een bijdrage aan de maatschappij leveren. Het quota al dan niet terechte vluchtelingen moet drastisch omlaag. Een regering moet primair voor de eigen bevolking zorgen. Een groot deel zijn ook economische gelukszoekers. Dat heeft niets met racisme te maken. Ik heb niets tegen die mensen als ze gewoon daar blijven waar ze vandaan komen. En hulp aan vluchtelingen ter plekke met primaire levens benodigdheden kan altijd nog en daar help je veel meer mensen echt mee en niet degenen die duizenden dollars betalen om hierheen te komen.
Door Hans Nijkamp (Ambtenaar) op
Nee M. Van Gelre, dit probleem is ontstaan omdat er gewoon veel te veel vluchtelingen naar Nederland komen. Het land is vol zoals meerderen hier al aangeven en Nederland kan deze toestroom gewoon niet (meer) aan. Opvang in eigen regio is de beste oplossing voor iedereen.
Door Eric (Beleidsmedewerker) op
Wanneer komt het besef dat het overbevolkte Nederland niet in staat is om een bijdrage te leveren aan het verzachten van de gevolgen van de vele brandhaarden (m.n. het Midden-Oosten) en armoede (m.n. Afrika) die de wereld kent? Komt bij dat deze vluchtelingen hun eigen problemen, normen en waarden meebrengen die deels conflicteren met onze westerse maatschappij. De gevolgen zijn enorm, maar worden niet of nauwelijks benoemd. Ik vrees voor de vrijheid van onze kinderen en kleinkinderen. Het Paard van Troje staat al lang binnen. Onze maatschappij is al lang zo vrij niet meer als in de jaren tachtig. Zo snel kan het dus gaan.