Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijna 90 procent gemeenten werkt met sociale wijkteams

44 procent van de gemeenten omschrijft de door hen gekozen vorm voor het wijkteam als een breed integraal team dat alle vragen oppakt.

12 februari 2015

Sociale wijkteams zijn voor gemeenten hét middel om de decentralisaties aan te pakken. Uit het rapport Sociale (wijk)teams in vogelvlucht van kennisinstituut Movisie blijkt dat eind vorig jaar al 69 procent van de gemeenten één of meerdere wijkteams had. 17 procent is per 1 januari bij die groep aangesloten, of gaat dit zeer binnenkort doen.

Breed integraal team

Of het nu sociale teams, multidisciplinaire teams, gebiedsteams of frontlijnteams heten, 86 procent van de gemeenten wil met een soort van wijkteam gaan werken. Slechts 14 procent van de gemeenten doet dit - in ieder geval voorlopig - niet, blijkt uit het rapport. De manier waarop de teams georganiseerd zijn verschilt. 44 procent van de gemeenten omschrijft de door hen gekozen vorm als een breed integraal team. Dat team pakt álle hulpvragen op van álle inwoners. Mensen kunnen daar terecht voor de aanvraag van een rolstoel, maar het team pakt ook ingewikkelde, meervoudige problematiek op. Ook specialistische ondersteuningsvragen worden zoveel mogelijk binnen het team opgepakt.  


Brandjes blussen
Senior onderzoekster Silke van Arum van Movisie vraagt zich af of zo’n breed team op de langere termijn houdbaar is. ‘Deze brede teams zijn vaak groot en handelen ook relatief simpele zorgvragen af in het team. We horen nu al dat deze teams veel tijd kwijt zijn met het blussen van brandjes, escalaties, en simpele vragen als het aanvragen van een rolstoel. De werkdruk wordt dan snel hoog en de vraag is hoe dat allemaal te bekostigen is. Bovendien blijft er minder tijd over voor wijkaanpak en preventie. En dat is wel de bedoeling van deze teams.’

Doelgroepen
18 procent van de gemeenten heeft voor een variant van dit brede team gekozen. Daarbij is er een breed team, maar alleen voor mensen met complexe, meervoudige hulpvragen. Ook 18 procent heeft gekozen voor meerdere teams die zich op specifieke doelgroepen richten als jongeren, ouderen of multiprobleemgezinnen. 12 procent heeft een generalistisch team dat als voorportaal functioneert en doorverwijst naar ‘domein-specifieke’ teams. Er zijn meerdere teams in de wijk, maar vanuit de burger is er één toegangspunt.

Niet logisch
Opvallend is dat de meeste gemeenten gekozen hebben om binnen hun gemeente voor één soort wijkteam te kiezen. Van Arum: ‘Maar als je kijkt naar de samenstelling van de verschillende wijken, hoeft dat helemaal niet logisch te zijn. Een wijk met alleen maar ouderen, hoeft immers geen jeugdwerker te hebben.’ Grotere gemeenten, bijvoorbeeld die uit de G32, kiezen soms voor twee verschillende vormen.

Lees het langere artikel in BB Magazine nummer 3 (inlog)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
M.i. kan een groot deel van de hulpvragen worden afgehandeld via een generalistisch opgeleide professional. Slechts voor de moeilijker gevallen is de inzet van een wijkteam noodzakelijk. Er moet natuurlijk wel efficiënt worden gewerkt om deze decentralisatie te laten slagen.
Rina Beers / Senior beleidsmedewerker Federatie Opvang
De conclusie dat bijna 90% van de gemeenten een sociaal wijkteam heeft is wat boud gesteld. Het rapport geeft aan dat 69% van de geraadpleegde 224 gemeenten een wijkteam heeft. Er zijn 393 gemeenten in Nederland. Van 169 gemeenten weten we niet of ze een wijkteam hebben. Het rapport meldt verder dat van de genoemde 224 gemeenten sommigen alleen nog een pilot hebben.

Mijn conclusie: het aantal gemeenten met een wijkteam stijgt, maar is zeker nog niet dekkend voor alle gemeenten.
H. Wiersma / gepens.
Bestuurders en managers moeten er bovenop zitten en voorkomen dat wijkteams 'een kind met een waterhoofd' worden.
Advertentie