Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijna 90 gezinnen geweigerd in Bossche wijk

Den Bosch heeft 89 gezinnen verboden zich te vestigen in de wijk Hambaken. Het ging om mensen die een strafblad hadden of geen zinvolle dagbesteding.

07 oktober 2011

De gemeente Den Bosch heeft de afgelopen twee jaar 89 gezinnen verboden zich te vestigen in de wijk Hambaken. Het ging om mensen die een strafblad hadden of geen ´zinvolle dagbesteding´. Dat meldt de gemeente die de maatregel een succes noemt en daarom heeft besloten de pilot met twee jaar te verlengen.

Dagbesteding

Onder 'zinvol' verstaat de gemeente dat iemand een betaalde baan heeft of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet. De mensen aan wie een woning geweigerd wordt, komen niet op straat te staan benadrukt een woordvoerder van de gemeente. 'Ze gaan elders in de stad wonen.'

Klankbordgroep positief

In 2009 en 2010 heeft Den Bosch in Hambaken een actieprogramma uitgevoerd om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verhogen. De gemeente heeft dat actieplan nu geëvalueerd en zegt dat de eerste resultaten positief zijn. 'Vooral het feit dat een klankbordgroep van bewoners positief is, stemt tot tevredenheid', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Overlast

‘De overlast van gevolgde multi-problem gezinnen is beheersbaar geworden. Er is zichtbaar minder overlast van deze gezinnen en ze worden geholpen bij de oplossing van hun problematiek’, aldus de gemeente. Om de overlast terug te dringen werd onder meer een jeugdregisseur aangesteld om overlastgevende jongeren aan te pakken. Ook kwam er meer toezicht op straat door politie, jeugdpolitie, stadstoezicht en straatcoaches.

Arbeidsdeelname 

Ondanks dat er veel verbeterd is, is het werk in Hambaken nog niet klaar. ‘ De komende twee jaar gaan we ons richten op een aantal terreinen’, aldus de woordvoerder. ‘Bijvoorbeeld op arbeidsdeelname en het toeleiden naar werk. Maar ook op het mensen sociaal sterker maken. Dat gaan we met minder mensen doen maar met meer focus.’

40-plus

Om de plannen de komende jaren uit te voeren wordt geld uit verschillende budgetten aangewend. Een groot deel komt uit de re-integratiebudget. Een ander deel komt uit de zogeheten 40-plus-gelden die het voormalig ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie onder het vorige kabinet beschikbaar stelde voor veertig achterstandswijken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Iedere wijk een eigen selectiecommissie waarin bepaald wordt of men iemand wel of niet in de eigen wijk wil hebben?!?!?!? gaan we daar werkelijk naar toe in de toekomst of is dat alleen weggelegd voor de probleemwijken?!!? Overheid, niet zo reactief! Pak het grote geheel aan. Geef aan (potentiele) probleemburgers van te voren aan dat wanneer zij overlast veroorzaken, zij resoluut uit de wijk/huis worden gezet en dat de consequenties (hiermee gepaard gaande kosten) op hun conto komen en dat dan ook doen! Niet alleen praten maar ook gewoon doen!
En wie geen goede invulling van tijd zelf kan bedenken; zet deze verplicht aan het werk; er ligt genoeg vrijwilligerswerk, daarvoor hoeft het niet geheel vrijwillig te voelen. Een resolute helpende hand geeft voeling, maar ook richting!
chesnedy
Ze worden nu ondergebracht is geodlopende wijken om daar de rust te gaan verstoren. Je zal ze als buren hebben. Het probleem wordt niet opgelost maar over de stad verspreid en daardoor een onzichtbaar.
Jan
Beter alle aso's bij elkaar stoppen dan verspreiden. Wat een slecht beleid in Den Bosch!
Advertentie