of 59250 LinkedIn

Bezuinigingen voorschoolse educatie treft alle gemeenten

Staatssecretaris wilde alleen de grote gemeenten korten, die nu relatief veel meer geld krijgen. Maar de Tweede Kamer stemde tegen een andere verdeling.

Gemeenten krijgen in 2017 3 procent minder budget voor voor- en vroegschoolse educatie. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Onderwijs) wilde kleine gemeenten ontzien, maar de Tweede Kamer ging daarmee niet akkoord waardoor nu alle gemeenten gekort worden, meldt Kinderopvangtotaal.

Grote verschillen
Tussen gemeenten bestaan grote verschillen in het aantal kinderen dat van  voorschoolse of vroegschoolse educatie gebruikmaakt. Hoe groter de gemeente, hoe meer geld er is. Amsterdam en Rotterdam krijgen bijvoorbeeld 30 procent van het totale budget. Dat totale budget van nu nog 360 miljoen euro voor- en vroegschoolse educatie (vve) daalt in 2017 met 10 miljoen euro. Staatssecretaris Dekker wilde deze daling aangrijpen om tot een andere, volgens hem eerlijker, verdeling te komen zodat de kleine gemeenten niet door de bezuinigingen getroffen zouden worden.


Evenredig
Dekker wilde met zijn voorstel het verschil tussen gemeenten van de G37 en de overige gemeenten opheffen. ‘Hierdoor komen er ook buiten de G37 middelen beschikbaar om te werken aan een kwaliteitsverhoging’, schreef hij aan de Kamer. Het budget van kleine gemeenten zou vanaf 2017 iets stijgen en de grote gemeenten zouden de bezuinigingen opvangen. Met de afwijzing door de Kamer kan Dekker niet anders dan de budgetdaling evenredig over alle gemeenten verdelen, zegt hij.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tom Vleerbos (Wethouder) op
Afgelopen weken contact gehad met alle Tweede-Kamer fracties om kleine gemeenten te ontzien, maar #tevergeefs. Gemeenten aan de landsgrenzen hebben extra taal- en zorgblematiek, maar daar wordt volledig aan voorbij gegaan.
Door H.flierman (Wethouder) op
Beluister ik hier weer niet de stem van de machtige lobby van de grote gemeenten in de 2e Kamer ?