of 63998 LinkedIn

Bezoek Denemarken: transitie vergt lange adem

Kinderombudsman Marc Dullaert zag in Denemarken een golfbeweging, omdat de Denen sommige taken toch weer centraal gaan regelen.
2 reacties

Nederland slaat met de overheveling van meer taken naar gemeenten de goede richting in, maar het proces vergt wel een lange adem. Dat vinden drie bewindslieden die twee dagen Denemarken bezochten om daar de hervorming van de jeugdzorg te bekijken.

Golfbeweging
Dit land begon daar in 2007 mee. Kinderombudsman Marc Dullaert ziet echter een golfbeweging, omdat de Denen sommige taken toch weer centraal gaan regelen. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat in Denemarken een betere publieke sector is gekomen. ,,Opvallend is dat de Denen achteraf zaken regelen die wij vooraf doen, zoals een stelsel om goed te monitoren wat er in de gemeenten gebeurt.''

Privacy minder een issue

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) stelt dat Deense kinderen bij gemeenten goed in beeld zijn waardoor dichtbij hulp en zorg wordt geleverd. Bij staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid) valt op dat privacy in Denemarken minder een issue is dan in Nederland. Daardoor kunnen instellingen in de jeugdzorg makkelijker informatie uitwisselen.

Kost meer

Dullaert denkt dat het veel tijd gaat kosten om de hervorming overal op orde te krijgen. ,,Er zijn in Denemarken veel verschillen tussen gemeenten ontstaan en daarom kiezen ze nu toch weer voor centralisering van bijvoorbeeld kwaliteitsregels.'' Ook wijst hij erop dat de hervorming de Denen geen geld heeft opgeleverd maar in het begin juist meer kostte.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Als Nederland zo goed is, waarom gaan bewindslieden dan nu pas naar Denemarken om daar het systeem te bekijken? Eventuele fouten in de wetgeving van Denemarken hadden dan in ieder geval meegenomen kunnen worden in onze 3 D - wetgeving.
Door Jaap van Velzen (adviseur) op
Zoals vorige week een ambtenaar me zei: 'Eerst de transitie, dan de transformatie'. Oftewel: In pakweg 2022 is ook in de jeugdzorg een deel van de bestaande structuren en organisaties gewend aan een nieuwe werkwijze - dan wel verdwenen.