of 59318 LinkedIn

Beschut werk mogelijk per 2017 verplicht

Klijnsma lijkt het nu zat te zijn. In het OA noemde ze voor het eerst een concrete datum, 1 januari 2017, voor het verplichten van beschut werk.

Het geduld van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) is bijna op. Als gemeenten niet snel werk maken van het inrichten van beschut werk voor de allerzwaksten op de arbeidsmark, gaat ze het verplicht stellen. En wel per 1 januari volgend jaar.

Weinig plaatsen
Gemeenten moeten zo’n 30 duizend beschutte banen scheppen voor mensen die ook met begeleiding niet in staat zijn bij een reguliere werkgever aan de slag te gaan. Deze mensen moeten een baan krijgen, met een salaris maar ook met secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioenopbouw. Maar het schiet nog niet erg op. Veel gemeenten hebben aangegeven wel te willen, maar echt veel concrete plaatsen zijn er nog niet. Tot nu toe stelde Klijnsma zich coulant op en wilde vooral met zachte druk gemeenten overhalen aan de slag te gaan. Maar nu lijkt ze het zat te zijn. In het OA noemde ze voor het eerst een concrete datum, 1 januari 2017, voor het verplichten van beschut werk.


Extra geld
Klijnsma gaf opnieuw aan echt niet tevreden te zijn over de voortgang rond beschut werk. Ze benadrukte dat ze vorig jaar nog 100 miljoen extra beschikbaar heeft gesteld voor de komende jaren. Met dat geld wilde ze gemeenten ondersteunen en motiveren om beschut werk in te richten. Maar dat heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Momenteel voert de inspectie SZW op verzoek van Klijnsma onderzoek uit naar de invulling van de nieuwe voorziening door gemeenten. Voor de zomer verwacht ze daarvan de resultaten.

Wetswijziging
Mocht blijken dat gemeenten dan nog steeds onvoldoende invulling geven aan het creëren van beschutte werkplekken, zal Klijnsma de Participatiewet aanpassen en beschut werk daarin verankeren. Ze wil dan per januari gemeenten verplichten tot het aanbieden van beschut werk. Voor deze wetswijziging is toestemming van de Eerste en Tweede Kamer nodig, dus of het haar lukt die wet voor 1 januari aan te passen, is nog de vraag.

Experimenten bijstand
Klijnsma gaf in het overleg ook aan dat gemeenten die willen experimenteren met het bijstandsbeleid nog voor de zomer duidelijk krijgen wat er wel en niet kan. Hierover is ze al maanden in gesprek met een aantal gemeenten dat heel concrete plannen heeft voor zulke experimenten. De AMvB moet aangepast worden, maar dat is een proces dat lang loopt omdat goed afgetimmerd moet worden wat wel en niet mag, zonder dat dat dubbelt met andere geldende wetten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hendrik op
Zinnig/passend(?) werk: onder begeleiding van de gemeente het opruimen van zwerfafval.

Gezien de hoeveelheid zwerfafval en de huidige mentaliteit van de gemiddelde Nederlander, kan hiermee wel 7 dagen per week gevuld worden.
Door M (CDA-lid) op
@Tom:
"Als je al met begeleiding naar een normale baan niet naar behoren kan functioneren. Dan moet je dus een baan krijgen bij de gemeente?! Dan ben je niet geschikt om te functioneren in de samenleving! "

Beter een aangepaste baan met begeleiding dan met je uitkering maar thuis zitten te verpieteren met alle ellende van dien!
Door Adviseur op
Hoe krom wil je het hebben? In mijn overheidsorganisatie worden de lagere functies op de administratie wegbezuinigd (vaste aanstellingen) omdat het werk wegvalt door automatisering. Vervolgens worden we verplicht om tot 2024 5 mensen ('participanten') aan te nemen voor wie we geen werk hebben en eigenlijk alleen maar administratief werk kunnen laten doen.....
Door doeterniettoe (-) op
In aanvulling op andere reacties:
Het is nog triester: bij de meeste zo niet alle WSW-bedrijven waren de mensen zinnig aan het werk. Het werk dat zij deden had vaak nog een doel, wilden mensen graag aan werken.

Maar gemeentes, die hebben dat soort werk helemaal niet. En dankzij de bezuinigingen (Den Haag...!) en automatisering is er steeds minder werk dat eventueel gedaan zou kunnen worden.
Zinnig en nuttig?

Als er iets duidelijk moet zijn aan dat hele participatiegebeuren, dan is het wel dat het niets met participeren te maken heeft, enkel met geld en dwang. De mensen doen er niet toe, zijn alleen maar een last.
Triest.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Niet alleen het bedrijfsleven maar ook de Overheid, waaronder het Rijk zelf, faalt aan alle kanten met het leveren van de beloofde prestaties voor beschut werk. Een en ander is natuurlijk het gevolg van de slappe boterzachte afspraken van deze in veel opzichten (o.a. ook AOW-compensatieregeling, pensioenwetgeving etc.) falende staatssecretaris. Dreigen met wetgeving helpt in het geheel niet. Deze wetgeving had er al lang moeten zijn.
Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
De gemeenten hebben de regie over het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsachterstand. Ze zoeken dus naar bedrijven die geschikte werkzaamheden hebben. Het rijk heeft zich verplicht om zelf een flink quotum in dienst te nemen.
Door Henk op
Toch maar weer terug naar de WSW bedrijven? Sommige oplossingen moet je gewoon zo laten.
Door Mark op
Ik ben ook de weg kwijt. We hadden inderdaad de WSW bedrijven, was redelijk geregeld. Door bezuinigen voor 2/3 opgeheven. En nu gaat Klijnsma de gemeenten verplicht stellen om deze mensen in dienst te nemen? En waar moeten de gemeenten dat van betalen na alle bezuinigen, o.a. op personeel en de WMO. Die 100 miljoen ik niet, maar is een druppel. Zet ook kwaad bloed bij al die ambtenaren die nu keihard werken.
Door Piet (X) op
Ik ben echt een beetje de weg kwijt.
Hadden we in Nederland WSW-bedrijven? Dat waren toch bedrijven voor mensen die beschut werk nodig hadden? Binnen de participatiewetgeving [aste dit net meer. Nu onder een andere hoed en (vooral) minder geld toch weer opgetuigd? ik snap het niet meer.
Door Bezorgde burger op
Hebben we het over werk of over een betaalde bezigheidsvoorziening? Het werk moet er namelijk wel zijn en aan de onderkant van de arbeidsmarkt valt meer en meer weg omdat het werk in toenemende mate een zekere opleiding vereisen.

Relevante Parlementaire Dossiers