Advertentie
sociaal / Nieuws

Beschut werk mogelijk per 2017 verplicht

Klijnsma lijkt het nu zat te zijn. In het OA noemde ze voor het eerst een concrete datum, 1 januari 2017, voor het verplichten van beschut werk.

19 maart 2016

Het geduld van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) is bijna op. Als gemeenten niet snel werk maken van het inrichten van beschut werk voor de allerzwaksten op de arbeidsmark, gaat ze het verplicht stellen. En wel per 1 januari volgend jaar.

Weinig plaatsen
Gemeenten moeten zo’n 30 duizend beschutte banen scheppen voor mensen die ook met begeleiding niet in staat zijn bij een reguliere werkgever aan de slag te gaan. Deze mensen moeten een baan krijgen, met een salaris maar ook met secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioenopbouw. Maar het schiet nog niet erg op. Veel gemeenten hebben aangegeven wel te willen, maar echt veel concrete plaatsen zijn er nog niet. Tot nu toe stelde Klijnsma zich coulant op en wilde vooral met zachte druk gemeenten overhalen aan de slag te gaan. Maar nu lijkt ze het zat te zijn. In het OA noemde ze voor het eerst een concrete datum, 1 januari 2017, voor het verplichten van beschut werk.


Extra geld
Klijnsma gaf opnieuw aan echt niet tevreden te zijn over de voortgang rond beschut werk. Ze benadrukte dat ze vorig jaar nog 100 miljoen extra beschikbaar heeft gesteld voor de komende jaren. Met dat geld wilde ze gemeenten ondersteunen en motiveren om beschut werk in te richten. Maar dat heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Momenteel voert de inspectie SZW op verzoek van Klijnsma onderzoek uit naar de invulling van de nieuwe voorziening door gemeenten. Voor de zomer verwacht ze daarvan de resultaten.

Wetswijziging
Mocht blijken dat gemeenten dan nog steeds onvoldoende invulling geven aan het creëren van beschutte werkplekken, zal Klijnsma de Participatiewet aanpassen en beschut werk daarin verankeren. Ze wil dan per januari gemeenten verplichten tot het aanbieden van beschut werk. Voor deze wetswijziging is toestemming van de Eerste en Tweede Kamer nodig, dus of het haar lukt die wet voor 1 januari aan te passen, is nog de vraag.

Experimenten bijstand
Klijnsma gaf in het overleg ook aan dat gemeenten die willen experimenteren met het bijstandsbeleid nog voor de zomer duidelijk krijgen wat er wel en niet kan. Hierover is ze al maanden in gesprek met een aantal gemeenten dat heel concrete plannen heeft voor zulke experimenten. De AMvB moet aangepast worden, maar dat is een proces dat lang loopt omdat goed afgetimmerd moet worden wat wel en niet mag, zonder dat dat dubbelt met andere geldende wetten.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Toch maar weer terug naar de WSW bedrijven? Sommige oplossingen moet je gewoon zo laten.
JaapvV / adviseur
De gemeenten hebben de regie over het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsachterstand. Ze zoeken dus naar bedrijven die geschikte werkzaamheden hebben. Het rijk heeft zich verplicht om zelf een flink quotum in dienst te nemen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Niet alleen het bedrijfsleven maar ook de Overheid, waaronder het Rijk zelf, faalt aan alle kanten met het leveren van de beloofde prestaties voor beschut werk. Een en ander is natuurlijk het gevolg van de slappe boterzachte afspraken van deze in veel opzichten (o.a. ook AOW-compensatieregeling, pensioenwetgeving etc.) falende staatssecretaris. Dreigen met wetgeving helpt in het geheel niet. Deze wetgeving had er al lang moeten zijn.
doeterniettoe / -
In aanvulling op andere reacties:

Het is nog triester: bij de meeste zo niet alle WSW-bedrijven waren de mensen zinnig aan het werk. Het werk dat zij deden had vaak nog een doel, wilden mensen graag aan werken.



Maar gemeentes, die hebben dat soort werk helemaal niet. En dankzij de bezuinigingen (Den Haag...!) en automatisering is er steeds minder werk dat eventueel gedaan zou kunnen worden.

Zinnig en nuttig?



Als er iets duidelijk moet zijn aan dat hele participatiegebeuren, dan is het wel dat het niets met participeren te maken heeft, enkel met geld en dwang. De mensen doen er niet toe, zijn alleen maar een last.

Triest.
henkas / beleidsambtenaar
Hoe krom wil je het hebben? In mijn overheidsorganisatie worden de lagere functies op de administratie wegbezuinigd (vaste aanstellingen) omdat het werk wegvalt door automatisering. Vervolgens worden we verplicht om tot 2024 5 mensen ('participanten') aan te nemen voor wie we geen werk hebben en eigenlijk alleen maar administratief werk kunnen laten doen.....
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
@Tom:

"Als je al met begeleiding naar een normale baan niet naar behoren kan functioneren. Dan moet je dus een baan krijgen bij de gemeente?! Dan ben je niet geschikt om te functioneren in de samenleving! "



Beter een aangepaste baan met begeleiding dan met je uitkering maar thuis zitten te verpieteren met alle ellende van dien!
Joop
Zinnig/passend(?) werk: onder begeleiding van de gemeente het opruimen van zwerfafval.



Gezien de hoeveelheid zwerfafval en de huidige mentaliteit van de gemiddelde Nederlander, kan hiermee wel 7 dagen per week gevuld worden.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Het participatiegebeuren heeft, zoals: 'doeterniettoe' schrijft, niets met participeren te maken, enkel met geld en dwang. Hmmm, vreemd, dan snap ik iets niet, en wel het volgende:

Als dit alles zoals het is, aangewakkert is door de regering, kabinetm Klijnsma & Cö, dan het volgende:



* Fyra treinproject: 11 Miljard, weggesmeten



* JSF, project van 37 Miljard- en men kijkt inmiddels steeds meer naar de Eurofighter (dat is overigens ook een slechte keus, want als we zoiets nodig hebben ? Dan is de Daan Grippen de enige juiste keuze, maar ja, die politiek altijd he ?!)



* Naar Turkije gaat officieel 6 Miljard (zal wel meer zijn/worden)- en de effecten zijn te verwaarlozen.



* De Miljarden naar griekenland, helpt het ergens wel ?



* Miljarden verspilt aan ontwikkelingshulp. Ben niet tegen ontwikkelingshulp, mits daar voldoende van bij de doelgroepen komt



* tweehonderd miljoen naar de baas in Eritrea, puur om met hem in gesprek te kunnen komen ???



En zo kan ik nog wel ff meer noemen, we praten nu echter al over bedragen die tegen de honderd MILJARD !!! Aanlopen. En dan zou er voor miljoenen bezuinigd moeten worden op WSW- en ouderenzorg ??? Wie begrijpt het nog ?!

Flipper
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Jammer dat je hier geen tekst corrigeren kunt. Het vliegtuig dat we eventueel nodig zouden hebben in m'n voorbeeld van JSF, moet de Saab Grippen zijn.

Griekenland met Hoofdletter enz, enz...

Flipper
Tim / Mens
Laat ik eerst zeggen dat ik iedereen die wil en (enigzins) kan werken, van harte een betaalde baan gun. Dat is mijn "menselijke" mening. Echter is er ook een andere kant en dat is de 'zakelijke' kant van het verhaal. Je hebt een markt, de arbeidsmarkt en deze markt van vraag en aanbod is er niet een die zich laat leiden door beslissingen 'opgelegd' door de politiek. Uiteraard kan je het wel iets 'manipuleren, maar effecten zijn gering. De staatssecretaris en al haar poltieke adviseurs denken dat je een deel van deze markt de wil kan opleggen door iets te eisen en daar dan wat geld voor te geven. Het is hard en vaak ook niet fair, maar werkgevers dwingen bepaald personeel aan te nemen en daar dan volledig verantwoordelijk voor te zijn, gaat gewoon niet gebeuren.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Tim.

We hebben het hier wel over bestaande afspraken tussen het bedrijfsleven, de vakbonden en de Overheid. De voorspelbare praktijd wijst uit dat geen van de partijen zich aan de afspraken houdt. Kortom, je kunt concluderen dat de destijds door dit Kabinet ingevoerde beleidswijzigingen nooit zonder een opgelegde wettelijke verplichting hadden mogen plaatsvinden. Zo langzamerhand zal iedereen ook wel duidelijk zijn dat dit Kabinet héél veel prutswerk aflevert.
Jan-Jaap de Haan / Directeur Cedris
@Peter, zou je mij je verhaal en situatie willen mailen? Wij verzamelen praktijkvoorbeelden waarbij mensen tussen wal en schip komen, zodat we de P-wet kunnen helpen verbeteren. Mijn adres jjdehaan(a)cedris.nl
Peter
@jjdehaan, de P-wet is het probleem niet. Ik wil geen praktijkvoorbeeld zijn. Ik wil per 1 oktober 2015 met terugwerkende kracht een passende baan. En ik had zelf al een passende baan gevonden. Maar de gemeente vond de financiële afweging belangrijker dan het maatschappelijke.
joop
tja chronische zieken en gehandicapten in instellingen en in werkplaatsen [ wsw] ] zijn een vast bron van inkomen , . die houd men liever in stand omdat dat goed kope arbeid is en veel subsidie oplevert ., marktwering is overal tegen woordig jammer .
Joop Lambiekse / Voorzitter boodschappenbank gelderland & Noord=Brabant
In deze geef ik mijn mening en dat is kleijnsma moet vertrekken richt een hoop onheil aan met haar hele participatie wet. sociale diensten hebben er geen sjoege van hoe deze in elkaar steekt gevolg is dat mensen van kastje naar de muur gestuurt worden maanden op een uitkering moeten wachten met als gevolg deze gezinnen in de schuld komen maar ja daar is deze regering zo goed in de afgelopen 3 kabinetten schulden met schulden verwerken geld pompen in het buitenland wat men nooit meer terug ziet zoals Flipper al aangeef. Kleijnsma u zouden ze naar een eiland moeten verbannen en laten ze dan ingodsnaam de meest gevreesde pirhanja,s rondom dit eiland los laten zodat we zeker weten dat ze verpeuzelt wordt en zeker niet meer in de politiek verschijnt. Mensen zijn dit kabinet meer dan beu we zijn dan ook druk doende bezig om onze onvrede door middel van een protest mars en niet zomaar één maar één die vele hoge ogen op zal gooien.want wij zeggen laat nu de kleine man maar eens beslissen en niet Kleijnsma!!!
van steenis / verpakker
Mensen die last hebben van epiletichse aanvallen is dii geen goed plan omdat zij niet de druk aan kunnen. We hebben gestreden (ondanks dat ik niet lang kon staan) maar heb het ook gedaan voor mijn collega's. Dus mevr kleinsma dit werkt niet tja u hebt een lichamelijke beperking maar er zijn mensen die geestelijk en lichamelijk hebben . En die vinden dat moeilijk denk sociaal !!!!
Tom
Als je al met begeleiding naar een normale baan niet naar behoren kan functioneren. Dan moet je dus een baan krijgen bij de gemeente?! Dan ben je niet geschikt om te funcioneren in de samenleving!
Nico van den Bergh / adviseur/ projectleider opschoning en aansluiting SAP met CMDB bij DJI
Wat Klijnsma tekort komt aan organisatievermogen, compenseert ze met dwang.
Peter
Sinds 0ktober 2015 heb ik de indicatie beschut werk. Maar de gemeente laat me in de kou staan. Ze hebben geen beleid beschut werk. En hebben dit probleem bij een sw bedrijf gedumpt. En het sw bedrijf heeft geen beleid omdat ze het beleid van de gemeente uitvoeren. Beschut werk kent geen wachtlijst. Maar ik wacht bijna een half jaar.
Bezorgde burger
Hebben we het over werk of over een betaalde bezigheidsvoorziening? Het werk moet er namelijk wel zijn en aan de onderkant van de arbeidsmarkt valt meer en meer weg omdat het werk in toenemende mate een zekere opleiding vereisen.
Piet / X
Ik ben echt een beetje de weg kwijt.

Hadden we in Nederland WSW-bedrijven? Dat waren toch bedrijven voor mensen die beschut werk nodig hadden? Binnen de participatiewetgeving [aste dit net meer. Nu onder een andere hoed en (vooral) minder geld toch weer opgetuigd? ik snap het niet meer.
mark
Ik ben ook de weg kwijt. We hadden inderdaad de WSW bedrijven, was redelijk geregeld. Door bezuinigen voor 2/3 opgeheven. En nu gaat Klijnsma de gemeenten verplicht stellen om deze mensen in dienst te nemen? En waar moeten de gemeenten dat van betalen na alle bezuinigen, o.a. op personeel en de WMO. Die 100 miljoen ik niet, maar is een druppel. Zet ook kwaad bloed bij al die ambtenaren die nu keihard werken.
Advertentie