of 62812 LinkedIn

Beperkte vermogenstoets Tozo pas per 1 april

De 'lichte' vermogenstoets die gemeenten per 1 oktober zouden moeten uitvoeren bij aanvragen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), wordt pas per 1 april ingevoerd.

De beperkte vermogenstoets bij aanvragen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt pas per 1 april ingevoerd. Invoering per 1 januari zou teveel werk voor gemeenten betekenen. Ook geeft invoering per 1 april meer zekerheid aan zelfstandig ondernemers. Die toets zou eigenlijk per 1 oktober worden ingevoerd.

Heroriëntatie

Vanaf 1 januari moeten gemeenten ook aan de bak met het ondersteunen van zelfstandig ondernemers bij de heroriëntatie op de arbeidsmarkt. VNG en Divosa hebben het kabinet aangegeven de invoering van de beperkte vermogenstoets niet tegelijkertijd met die extra taak van start te willen laten gaan. Ook wilden zij langere tijd zekerheid bieden aan hun ondernemers. Het kabinet kan zich in die overwegingen vinden.

 

Startblokken

Gemeenten stonden al in de startblokken om vanaf 1 oktober de beperkte vermogenstoets in te voeren. Nadat maandag de coronamaatregelen door het kabinet werden aangescherpt, was al duidelijk dat de invoering ervan zou worden uitgesteld. Over een nieuwe invoeringsdatum was toen nog geen besluit genomen. In overleg met VNG, Divosa, een aantal gemeenten en staatssecretaris Bas van ‘t Wout (SZW) is nu besloten om per 1 april die beperkte vermogenstoets in te voeren.

 

Veel voeten in aarde

Uitstel heeft voor gemeenten ‘veel voeten in de aarde’, schrijft staatssecretaris Van ’t Wout aan de Kamer. Hij is gemeenten ‘zeer erkentelijk dat zij nu alles in het werk zetten om de uitvoering van Tozo 3, zonder vermogenstoets, alsnog zo snel mogelijk in gang te zetten. Dit is voor zelfstandig ondernemers ook van groot belang.’

 

Bbz

Een ministeriële regeling waarin het uitstel is verwerkt, wordt waarschijnlijk volgende week gepubliceerd. Gemeenten kunnen nu al vast wel aanvragen in behandeling nemen en toekennen, tot maximaal 31 maart. Vanaf 1 april kunnen zelfstandig ondernemers een aanvraag voor een uitkering voor levensonderhoud voor nog eens drie maanden indienen. Daarna moeten zelfstandig ondernemers gebruik maken van het reguliere vangnet; het zogeheten Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.