Advertentie
sociaal / Nieuws

Beloning, geen boete bij quotum arbeidsgehandicapten

Wethouder Marco Florijn van Rotterdam geeft staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken het advies om bedrijven te belonen bij de inzet van arbeidsgehandicapten.

19 februari 2013

Als bedrijven met meer dan 25 werknemers worden verplicht om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, moeten werkgevers flexibel met die regeling kunnen omgaan. Beloon werkgevers als ze gehandicapten in dienst nemen, maar geef ze geen boete als ze het quotum niet halen zoals nu het plan is.

Advies 

Tot dat advies komt de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn in een brief aan staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken over de zogeheten quotumregeling waarin bedrijven worden verplicht arbeidsgehandicapten aan te nemen. Het advies kwam tot stand na overleg met werkgevers in de regio Rotterdam, zoals Shell, MKB Rotterdam, Rotterdamse Mobiliteit Centrale RMC BV en ING Nederland. Zij hebben allemaal ervaring met werknemers met een arbeidshandicap.

Belonen
,,Neem als overheid de grote werkgeversrisico’s ten aanzien van uitval en ziekte zo veel mogelijk weg via een no-riskpolis. Beloon werkgevers op het moment dat ze wel risico nemen’’, stelt Florijn. De bedrijven waar de wethouder mee sprak, zeggen het al moeilijk genoeg te hebben in dit economisch tij. ,,Daardoor is huidig personeel al moeilijk aan te houden. Bovendien is veel laaggeschoold werk in het verleden al uitbesteed of geautomatiseerd.’’

Sociale lasten
Bij de werkgevers bestaat het gevoel dat de 10 miljard aan sociale lasten door het Rijk wordt afgewenteld op de werkgevers. ,,Er zijn veel zorgen dat kleine bedrijven hard getroffen worden door relatief beperkte middelen om aan de quotumregeling te voldoen. Waak voor ongewenste Melkert-banen en banen die geen toegevoegde waarde creëren.’’

Regionaal partnerschap
Volgens Florijn is er een goede werkbare regeling te maken. Dat kan onder meer door een keuzemenu aan maatregelen te maken, waardoor werkgevers een creatieve bijdrage kunnen leveren. ,,Zet in op regionaal partnerschap van werkgevers en versterk de onderlinge interactie tussen bedrijven, speciaal voor de onderkant van de arbeidsmarkt.’’ Rotterdamse werkgevers zien in ieder geval niets in een centraal vastgesteld, alomvattend plan. ,,Laat de uitvoering van de regeling decentraal liggen tussen werkgevers en gemeenten.’’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

oosterwijck / WAO
De sociale Werkvoorziening is niet voor de mens met een beperking, maar een inkomensbron voor het management. In veel Sociale werkbedrijven wordt de loonsubsidie van de gehandicapte werknemer gebruikt (misbruikt) om het management een riant inkomen te bezorgen. De werknemer is daarbij een noodzakelijk kwaad, een sta in de weg, een lastpost. Het wordt tijd dat de politieke partijen en vakbonden dit durven benoemen. Al sinds de jaren zeventig is de Sociale Werkvoorziening afgegleden naar een A-Sociale Werkvoorziening. Al vele duizenden levens van mensen met een beperking zijn verwoest, door het criminele gedrag van de managers, die de loonsubsidies van weerloze mensen gebruiken om zichzelf te verrijken en zichzelf een salaris van meerdere tonnen per jaar toebedelen. Geld waar geen enkele prestatie tegenover staat. ondertussen moet de arbeidsgehandicapte rondkomen van een sociaal minimum en wordt dagelijks getreiterd en mishandeld. Het management heeft zelfs een systeem van 10% mensen op de loonlijst, die op non-actief thuis zitten, om zo nog meer geld te genereren uit de loonsubsidies. Ik heb er een boek over geschreven. ... Maar geen enkele politieke partij of de vakbond neemt mij serieus, ... bang om een beerput te openen.
Lisa Mooijman / medewerker communicatie
In dienst nemen van mensen met een arbeidshandicap gaat lang niet altijd om laaggeschoold werk. Er staan duizenden hooggeschoolden met een beperking onnodig langs de kant. Realiseren van een aantal aanpassingen en mogelijkheid een deel van het werk thuis te doen zijn dan al voldoende.

Kijk bijvoorbeeld op http://www.oogvereniging.nl/over-de-oogverenigin …

PVe / sr. adviseur
Helemaal eens met @Lisa Mooijman. Ik vraag mij af waarom de overheid dan niet het voortouw neemt en, los van sociale werkplaatsen, zelf minimaal vijf procent arbeidsgehandicapten in dienst neemt. In de gemeente waar ik vroeger heb gewerkt en in de gemeente waar ik nu werk (beide met ruim boven de 1000 werknemers) merk ik daar helemaal niets van. Ook niet meer in personeelsadvertenties van de overheid.
Janske / Schaduwfractielid
De werkgevers wilden al niet investeren in ons gehandicapte medemens maar willen er geld voor, zo wordt maar weer eens bevestigt dat de werkgevers blijven graaien.
Susanne
Sinds wanneer heeft iedereen (werkend) met een handicap opeens een arbeidshandicap? Dit modewoord kan wat mij betreft rechtstreeks terug in de prullenbak. Gehandicapten worden tegenwoordig steevast verward met mensen met een arbeidshandicap. Bijvoorbeeld in bladen zoals Binnenlands Bestuur. Heb je een handicap dan heb je nu opeens een arbeidshandicap. Hoe verzint men het? Denkt men nog na, of neemt men alles gewoon klakkeloos over? Foutje bedankt.



Alsof bijvoorbeeld iemand in een rolstoel niet gewoon zijn/ haar werk kan doen. Wat is dat nou weer voor onzin? Lekker zielig maken, en dan straks afvragen waarom iedereen in een uitkering zit.



Iemand die doof is kan soms prima werken. Het hangt af van de functie en de persoon.



Soms zijn er aanpassingen nodig, soms heeft iemand een functiebeperking, maar om nou iedereen met een handicap arbeidsgehandicapt te noemen is stigmatiserend, discriminerend, en is echt onzin.



Het zou BinnelandsBestuur en de auteur sieren om andere bestaande woorden te gebruiken die minder stigmatiserend en bovendien meer accuraat zijn.



Een handicap is nog geen arbeidshandicap.

Advertentie