Advertentie
sociaal / Nieuws

Belastingdienst houdt geen rekening met bestaansminimum

'Hierdoor worden burgers nodeloos verder in het moeras van stress en schulden geduwd, met nieuwe schulden tot gevolg', schrijft de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden.

09 maart 2021
Toeslagen-Belastingdienst.jpg

De Belastingdienst houdt zich niet aan de regels bij het verrekenen van toeslagen. De beslagvrije voet, die moet voorkomen dat mensen onder het bestaansminimum zakken, wordt niet goed gehanteerd. Dat kan leiden tot financiële problemen en is bovendien in strijd met de wet.

Moeras
'Hierdoor worden burgers nodeloos verder in het moeras van stress en schulden geduwd, met nieuwe schulden tot gevolg', schrijft de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) in een brief aan demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66, Financiën), die verantwoordelijk is voor de Belastingdienst. De branchevereniging vraagt Van Huffelen ervoor te zorgen dat de Belastingdienst zich zo snel mogelijk wél aan de wet gaat houden.

Proactief
Daarmee doelt de LOSR op de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, die bepaalt dat partijen die beslag leggen op het inkomen van burgers er proactief voor moeten zorgen dat de beslagvrije voet (die over het algemeen 95 procent van het netto inkomen bedraagt) wordt gerespecteerd. Voorheen moesten mensen met schulden zelf de benodigde informatie over hun inkomenssituatie verstrekken aan schuldeisers, maar dat ging vaak fout. Volgens onderzoek van de LOSR werd de beslagvrije voet in driekwart van de gevallen te laag vastgesteld.

Implementatieproblemen
De nieuwe wet werd al in 2017 aangenomen en zou eigenlijk begin 2019 in werking treden. De invoering werd twee jaar uitgesteld vanwege 'implementatieproblemen bij uitgerekend de Belastindienst', brengt de LOSR in herinnering. 'Dus waar hebben we in hemelsnaam al die tijd op gewacht, nu blijkt dat de Belastingdienst zelf de regels niet goed toepast?'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Daar gaan we weer. Het Rijk (van Rutte c.s.) kan via wetgeving kennelijk alles opleggen aan burgers, maar houdt zich zelf helemaal niet aan bepaalde wetgeving of aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Wat moeten burgers nog met deze politici.
Advertentie