of 59082 LinkedIn

Begrotingsfout duwt Laborijn dieper in de problemen

De storm rond de Achterhoekse sociale dienst Laborijn wil maar niet luwen. Nadat Berenschot met een verwoestend rapport over Laborijn kwam en de gemeente Oude IJsselstreek daarop aankondigde uit de GR te gaan stappen, blijkt de intergemeentelijke sociale dienst nu door een fout in de begroting af te stevenen op een tekort van twee miljoen euro.

De storm rond de Achterhoekse sociale dienst Laborijn wil maar niet luwen. Nadat Berenschot met een verwoestend rapport over Laborijn kwam én de gemeente Oude IJsselstreek daarop aankondigde uit de GR te gaan stappen, blijkt de intergemeentelijke sociale dienst nu door een fout in de begroting af te stevenen op een tekort van twee miljoen euro.

Fout vorig jaar al ontdekt

Het tekort ontstaat vanaf dit jaar doordat Laborijn is vergeten bij de begroting rekening te houden met de aanpassing van de cao voor de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Vanaf dit jaar stijgen daardoor de lonen van Wsw’ers, waarvan Laborijn er 1.200 werkgelegenheid biedt. ‘Er is vorig jaar al een fout ontdekt in de begroting van de salarissen van de Wsw’ers’, legt een woordvoerder van Laborijn uit.

 

'Domme fout'

‘De tekorten hebben we in 2018 en 2019 kunnen opvangen in de lopende begroting, maar door de afgenomen rijksbijdrage lukt dat nu niet meer.’ De woordvoerder beaamt tegenover Binnenlands Bestuur dat Laborijn zowel de op afname van de rijksbijdragen als op de stijgende Wsw-lonen had kunnen anticiperen. Wethouder Joop Wikkerink (werk en inkomen, Progressieve Partij) van de gemeente Aalten spreekt tegenover de Gelderlander dan ook van een ‘domme fout’.

 

Zelf op zoek naar oplossing

Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek hebben allemaal met tekorten te maken en willen daarom dat Laborijn zelf naar een oplossing voor het gat van twee miljoen euro op zoek gaat. Het management van Laborijn verwacht eind deze maand voorstellen te kunnen indienen bij het bestuur. Volgens de woordvoerder zijn consequenties op directieniveau nog niet aan de orde, ondanks de stortvloed aan negatieve publiciteit die Laborijn afgelopen maanden over zich heen krijgt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.