Advertentie
sociaal / Nieuws

Basisinkomen helpt werklozen in Finland niet

Een proef met het basisinkomen in Finland lijkt niet het gewenste resultaat te hebben gehad. Deelnemers gingen niet vaker de arbeidsmarkt op, zeggen onderzoekers. Hoewel de gevolgen voor de werkloosheid volgens de autoriteiten 'gering' leken, waren deelnemers wel gelukkiger dan mensen in de controlegroep.

08 februari 2019

Een proef met het basisinkomen in Finland lijkt niet het gewenste resultaat te hebben gehad. Deelnemers gingen niet vaker de arbeidsmarkt op, zeggen onderzoekers. Zij baseren zich op voorlopige resultaten.

Gelukkiger
Aan het twee jaar durende experiment deden 2000 willekeurig geselecteerde uitkeringsgerechtigden mee. Zij kregen maandelijks vrijblijvend 560 euro en mochten bijverdienen. Wie een baan vond, hoefde het basisinkomen niet in te leveren. De autoriteiten maakten vrijdag de eerste onderzoeksresultaten bekend. Die hebben alleen betrekking op het eerste jaar van het onderzoek en zijn dus nog niet definitief. Hoewel de gevolgen voor de werkloosheid volgens de autoriteiten 'gering' leken, waren deelnemers wel gelukkiger dan mensen in de controlegroep. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trevor
De framing is opvallend. Mensen zijn gelukkiger en (volgens o.a. nu nl) ook gezonder. Zijn dat geen op geld waardeerbare zaken dan?



Ik ben benieuwd naar de eindresultaten straks, en wacht ook de nederlandse experimenten met regelvrije bijstand af.



Voor geïnteresseerden, lees het boek van Bregman of bekijk zijn ted-talk over het onderwerp.
Vereniging Basisinkomen Team Nijmegen
Beste,



Jullie zeggen mislukt, maar waarom is dit precies mislukt?



Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat dit geen basisinkomen was, maar onvoorwaardelijke bijstand. Van 560 euro per maand kun je, zeker in Finland, niet leven.



De ontvangers van deze 560 euro gingen niet meer werken dan de controlegroep, maar ook niet minder.



Bovendien wordt gezegd dat de werkloosheid niet afnam zoals verwacht, maar er is niet gekeken naar andere soorten (onbetaald) werk zoals mantelzorg en vrijwilligerswerk.



De personen die het bedrag kregen voelen zich gelukkiger. Dat lijkt mij het uiteindelijke doel, een baan slechts een middel daartoe.



Daarnaast zeggen de onderzoekers dat de personen die het bedrag ontvingen minder gestrest, gezonder en zelfverzekerder over de toekomst waren dan de controlegroep. Hierdoor nemen de kosten voor de maatschappij in de vorm van zorgkosten ook af.



De onderzoekers willen nog geen harde conclusies trekken, waarom doen jullie dit dan wel?

Laurens
Waanzinnige framing: ze zijn gelukkiger en verspillen hun tijd niet aan iets triviaals als werk. Groots succes dus. Kun je nagaan wat er gebeurt is we stoppen met zo klein te denken en niet voor een basisinkomen, maar voor een luxe inkomen gaan...
Advertentie