of 63946 LinkedIn

Bankpasje vervangt voedselbank of Super Sociaal

De subsidie die naar de Super Sociaal ging wordt in Gemert-Bakel gestopt in een opgeladen bankpasje. Minima kunnen naar dezelfde supermarkt als iedereen.

Mensen die onder het sociaal minimum zitten, kunnen in veel gemeenten naar de voedselbank of naar een speciale supermarkt voor minima. In Gemert-Bakel kunnen deze mensen binnenkort boodschappen doen bij de Albert Hein of de Jumbo. Met een bankpas die door de gemeente opgeladen wordt. ‘Mensen in armoede moeten zo normaal mogelijk leven’, vindt wethouder Jan Bevers die het plan bedacht.

10 duizend euro
In Gemert-Bakel staat geen voedselbank. De minima kunnen naar Helmond om daar in de Super Sociaal boodschappen te doen. De gemeente betaalt jaarlijks 10 duizend euro subsidie aan deze supermarkt voor minima. Maar dat gaat veranderen. De subsidie aan Super Sociaal wordt gestopt en dat geld komt vrij voor het nieuwe plan.

Bonnetjes ter controle
Het idee is simpel. Schuldhulpverlening geeft aan mensen onder het het sociale minima een verklaring waarmee ze een bankpas krijgen. De gemeente stort één keer per maand geld op de bijbehorende rekening. De pasbezitter kan dus zelf bepalen waar hij zijn geld aan uitgeeft. 'Uiteraard is er daarbij wel begeleiding vanuit de schuldhulpverlening of het maatschappelijk werk', legt Bevers uit. Zo wordt aan de hand van bonnetjes gecontroleerd of het geld wel 'goed' uitgegeven wordt.

Vers voedsel
'We willen natuurlijk graag dat mensen hier verse producten voor kopen, zoals groente en fruit', aldus de wethouder. Hij vindt dat een bijkomend voordeel van het 'bankpas-plan'. Voedselbanken of supermarkten voor minima hebben vaak problemen met het verkrijgen van vers voedsel. 'Mensen zijn daar afhankelijk van wat er beschikbaar is. Met de pas kunnen ze kopen wat ze nodig hebben.'


Snoep en cola
In principe kunnen met de pas dus ook dure of ongezonde producten gekocht worden zoals coca cola, chips of snoep. Ook kan het maandbedrag in één keer in een snackbar uitgegeven worden. 'Ja dat kan', zegt wethouder Bevers. 'Maar dat doet zo iemand dan slechts één keer, want als dat gebeurt, stoppen we er natuurlijk mee.'

Middenstand profiteert
Naast de 'normalisering' van de positie van minima heeft de pasjesregeling ook voordelen voor de middenstand van Gemert-Bakel. Werd vroeger de 10 duizend euro subsidie in een sociale supermarkt tien kilometer verderop gestopt, nu wordt het geld uitgegeven bij winkeliers in Gemert-Bakel zelf. Bevers wil proberen in de toekomst lokale bedrijven en charitieve instellingen te betrekken bij het pasjesplan.


Inkomenspolitiek
Maar minima geld geven om boodschappen te doen, dat schuurt toch met het verbod op het voeren van inkomenspolitiek? 'Ja, dat mag de gemeente natuurlijk niet doen', weet ook Bevers heel goed. Daarom wordt er per persoon getoetst of iemand wel of niet in aanmerking komt. Bovendien gaat de gemeente het niet zelf uitvoeren, maar subsidieert het een stichting die de organisatie op zich neemt.

Tegenprestatie
Vanaf 1 juli worden de pasjes weggegeven. Maar wethouder Bevers is in gedachten al bezig met fase 2: een tegenprestatie voor de pas. 'Binnen de eigen mogelijkheden en interesses kunnen mensen een bijdrage leveren aan de maatschappij', vindt hij. 'Ze kunnen vrijwilligerswerk gaan doen bij een voetbalclub of een zorgcentrum, of iets anders.'  Op die manier kan geld 'verdiend'  worden dat op de pas geladen wordt. En dan gaat het systeem ook de andere kant op werken. 'Veel mensen willen graag wat terug doen', weet Bevers. Hij verwacht dat er een kleine groep is die dat niet wil. En die krijgt dan ook geen geld meer op de pas gestort.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door frank (heb geen functie) op
Ik vindt het een zeer goed plan omdat er ook veel mensen geen vervoer hebben ,hoe moet die na ar Helmond om ze voedsel te halen ,dit moet echt gebeuren ,ik zelf heb € 30 om van te eten per week,ik weet hoeveel geld dat het wordt maar elk bedrag is welkom,al is het maar € 5 daar kun je veel blikken van kopen ,maar weet je sommige mensen schamen zich als hun winkel mandje met de eurotopper produkten vol ligt,zou graag weten wanneer dit plan gaat beginnen en of ik in aanmerking kom hiervoor,zit ook in de bewindvoering,dus ja vindt een heel goedplan
Door Saskia op
Geweldig: nog meer betutteling en controle voor minima!! Het is nog niet eens wetenschappelijk uitgekristaliseerd wat "gezonde" producten zijn en wat niet, maar met deze pas mag je geen coca cola kopen of chips: te duur en/of ongezond. En een keer friet eten buiten de deur, bijvoorbeeld ter ere van een kinderverjaardag, betekent beëindiging van het pasbezit.
Hoe goed bedoeld ook het idee is, maar ik proef in het artikel het wantrouwen van de wethouder jegens minima en klanten in schuldhulpverlening: controle van bonnen is nodig, want zij kopen per definitie ongezonde en/ of dure producten.
Mensen die rondkomen met een uitkering verdienen het om niet betutteld te worden, maar verdienen een oordeelvrij steuntje in de rug.
Al jaren is het sociaal minimum niet verhoogd, terwijl andere inkomens ieder jaar stegen.De normbedragen van het CPB en het CBS zijn hoger dan het sociaal minimum. Geen wonder dat minima niet of niet goed rond kunnen komen, nu de lasten in de afgelopen jaren alleen maar gestegen zijn.

Jammer dat dit idee zo omgeven wordt met betutteling en controle. Het is in wezen een goed alternatief voor de voedselbank, maar op deze manier wordt de eigen verantwoordelijkheid weer negatief beoordeeld.
Door Gard Simons (columnist/wetenschapsjournalist) op
Jullie zijn niet goed snik.
Door Yvonne Koning op
Wat mij betreft mag dit landelijk ingevoerd worden.
En dan ook - en met name - voor het W-deel= werkdeel
Wet Werk en Bijstand. Het is zo jammer, en verspillend
dat het werkdeel voor de mensen in de bijstand in zijn geheel naar de gemeente gaat die het geld dan naar eigen inzicht mag verdelen. Het werkdeel is geld dat
bedoelt is om te re-integreren op de arbeidsmarkt.
En ik denk dat het effectiever en efficienter is om dat
geld - zoals hierboven is beschreven- middels een
bankpas met tegoed- aan de personen te verstrekken.
Economische zelfstandigheid is een mensenrecht! En hoe je zelf weer op de arbeidsmarkt kan komen kan je middels een investering (=Werkdeel) ook het beste zelf invullen.
Door Richard (Fondesenwerver Voedselbank) op
Een GEWELDIG idee van deze wethouder !! Hoeven deze mensen niet meer te "bedelen" om eten. En hoeven ze ook niet alleen te eten wat niet meer via het regulier afzetkanaal verkocht mag worden. Ze kunnen net als u en ik zelf kiezen. Dit zou in heel Nederland ingevoerd moeten worden.
Door anoniem op
ook wil ik nog even op anoniempje reageren 135 euro zorgverzekering dan krijg je wel de hele zorgtoeslag ik zeg niet dat mensen in de bijstand het breed hebben maar als je een beetje teveel verdiend krijg je geen een toeslag en houden netto misschien nog minder over en wat is niet zo slecht
Door anoniem op
mooi doen bij de gemeente gemert en de ozb maar omhoog wij houden ook niet weet ik wat over en gaan dan ook voor aanbiedingen en naar aldi en lidl
Door anoniempje op
De mensen die hier negatief op reageren weten volgens mij helemaal niet wat het is om van een minima rond te moeten komen.
Zelf heb ik een baan als oproepkracht, dit zijn geen vaste aantal uren en ik vul mij inkomsten netjes in op het formulier voor mijn uitkering (sociale dientst).....wordt 100% van uitkering afgehouden. Ik doe nog vrijwilligerswerk ( help zelf ook mensen die het van een minimum of minder moeten doen) Dankbaar werk, maar verdien er helemaal geen geld mee. Al met al moet ik het met €700,00 euro per maand doen. Huur; 438.....gas en elektra 200,00....zorgverzekering; 135,00 en dan moet er nog water af, internet ( nodig voor sollicitaties ook) en er moet ook nog gegeten worden. Als jullie kunnen tellen zie je dat ik tekort kom. En ik ben één van de vele. Oordeel niet te snel en informeer eens naar het werkelijke leven van mensen met een minimum inkomen. Snap jullie frustraties....ik zou ook graag willen gaan werken, maar mijn leeftijd is te hoog en dan ben je te duur of te weinig ervaring (hoe moet ik die krijgen als ik nog niet eens de kans krijg om te werken) of ik heb niet de juiste papieren. Dan is het toch fijn dat je geholpen wordt om door deze periode heen te komen?
Jullie hebben het nu misschien niet zo slecht, maar realiseer je eens dat jullie ook ineens met niets kunnen komen staan en zijn jullie dan niet blij als je geholpen wordt?
De mensen die zo'n pasje hebben straks worden geholpen met het omgaan van hun budget, niet gecontroleerd. Dat is toch goed? Zijn veel mensen bij die het eerder heel goed hebben gehad en juist die hebben vaak problemen met het rondkomen van een laag budget. Ik vind het super en sta er vierkant achter.
Door susan (consulent) op
ongeoorloofde inkomenspolitiek, bedoel ik...
Door Susan (consulent) op
Volgens mij is dit compleet in strijd met wet- en regelgeving en voert men hier geoorloofde inkomenspolitiek.