Advertentie
sociaal / Nieuws

Baanbrekende uitspraak in strijd tegen zorgfraude

Het openbaar ministerie (OM) moet toch strafrechtelijk onderzoek doen naar mogelijke zorgfraude door het Almelose zorgbureau Victorie. Het OM wilde dat aanvankelijk niet, maar de gemeente Almelo diende daarop een klacht in bij het gerechtshof Leeuwarden. Die heeft Almelo in het gelijk gesteld.

03 december 2021
Fraudebestrijding-shutterstock-679032985.jpg

Het openbaar ministerie (OM) moet toch strafrechtelijk onderzoek doen naar mogelijke zorgfraude door het Almelose zorgbureau Victorie. Het OM wilde dat aanvankelijk niet, maar de gemeente Almelo startte daarop een klachtenprocedure bij het gerechtshof Leeuwarden; de zogeheten artikel 12-procedure. Het hof heeft het OM nu opgedragen alsnog onderzoek te doen.

Bemoedigend

De Almelose wethouder Eugène van Mierlo (zorg, CDA) spreekt van een doorbraak in de aanpak tegen zorgfraude. ‘Het is een unieke uitspraak. Voor zover bekend is er nog niet eerder een gemeente geweest die in de strijd tegen zorgfraude via een artikel 12-procedure bij een gerechtshof een besluit van het OM heeft aangevochten.’ Van Mierlo is ‘erg blij’ dat Almelo door het hof in het gelijk is gesteld. ‘Deze uitspraak is niet alleen belangrijk voor Almelo, maar voor alle gemeenten. Het is bemoedigend voor de hele aanpak van zorgfraude en een opsteker voor andere gemeenten om door te pakken bij vermoedens van fraude van zorggeld.’

 

Moreel onacceptabel

Fraudebestrijding en het voorkomen van (zorg)fraude staat al jaren hoog op de politieke agenda van Almelo. Het aanpakken van fraude is echter lastig en kost veel tijd en geld, stelde de wethouder eerder in Binnenlands Bestuur, maar Van Mierlo vindt dat malafide zorgaanbieders keihard moeten worden aangepakt. De frustratie bij de wethouder was dan ook groot toen het OM vorig jaar besloot de directeur-grootaandeelhouder van Victorie Beschermd Wonen BV en Victorie Hulp en Dienstverlening BV niet te gaan vervolgen voor valsheid in geschrifte, witwassen en/of verduistering van 2016 tot en met 2018. Volgens het OM waren er onvoldoende aanwijzingen dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Volgens de gemeente heeft de directrice van Victorie ruim een miljoen euro zorggeld in het casino vergokt en ook dure cadeaus en borstvergrotingen met zorggeld betaald. Wethouder Van Mierlo liet het er dan ook niet bij zitten. ‘Wij vonden het geen goede zaak als hiermee de kous af zou zijn. Misbruik van zorggeld vind ik moreel onacceptabel.’

 

Misbruik publieke gelden

Almelo startte een zogeheten artikel 12-procedure waarin het gerechtshof werd gevraagd het OM alsnog op te dragen onderzoek te doen naar de directrice van het zorgbureau en haar rechterhand. Ernstige misstanden met overheidsgelden moeten aanleiding zijn voor een serieus justitieel onderzoek, vindt de gemeente. Het hof heeft de gemeente in het gelijk gesteld. ‘In een situatie als deze, waarin er ernstige indicaties zijn dat misbruik is gemaakt van publieke gelden, is een deugdelijk en grondig onderzoek gerechtvaardigd’, zo heeft het hof geoordeeld. Het tot nu toe uitgevoerde onderzoek is summier geweest, stelt het hof verder in zijn uitspraak. ‘Gezien de aard en de ernst van de verdenking acht het hof nader onderzoek geboden.’ Binnen drie maanden moet het OM verslag doen van een diepgaander onderzoek dat door de politie en/of het FIOD moet worden uitgevoerd.    

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel / grote verbazer
Aanpakken, oppakken en straffen. Die fraudeurs!
de jong / ambtenaar
Of dit oordeel van het hof baanbrekend is, valt wel mee volgens mij. De wethouder is er van overtuigd dat er fraude is gepleegd en vindt dat het OM dat moet onderzoeken. Waar de wethouder wat minder diep op in gaat is het volgende. De betreffende gemeente heeft een contract met deze vermeende fraudeur gesloten, heeft de uitvoering daarvan in de gaten gehouden. Hoe kan het dan dat er onopgemerkt kennelijk twee jaar (vermeend) fraude onder toeziend oog van de gemeente heeft plaatsgevonden. Fraude is lastig te voorkomen maar het doet zich bijna altijd voor door een gebrek aan controle en onvoldoende toezicht door de partij die opgelicht wordt. Maar fraude met vervolgd worden en het OM moet niet te snel concluderen dat onvoloende belang is.
Toine Goossens
Hulde voor wethouder Van Mierlo, en goed dat BB hier aandacht aan besteed.

Handhaving en vervolging is in Nederland een ondergeschoven kindje. Zeer ten onrechte, dat tast het vertrouwen in de werking van de rechtsstaat aan.



Ook gemeenten hebben boter op hun hoofd. De politieke inmenging bij omgevingsdiensten behoort nog lang niet tot het verleden. Zes! gemeenten hebben hun taken zelfs nog niet aan een omgevingsdienst overgedragen. Het opschudden van de politieke cultuur in Den Haag is niet voldoende. Ook lokaal schort er veel te veel aan die cultuur.
Advertentie