of 64204 LinkedIn

Autoriteit jeugdzorg gaat aan de slag

Instellingen voor jeugdzorg die denken dat ze in de problemen komen door alle veranderingen in de jeugdzorg, kunnen vanaf nu terecht bij de Transitie Autoriteit Jeugd.
4 reacties
Instellingen voor jeugdzorg die denken dat ze in de problemen komen door alle veranderingen in de jeugdzorg, kunnen vanaf dinsdag terecht bij de zogeheten Transitie Autoriteit Jeugd.

Deze onafhankelijke commissie onder leiding van oud-PvdA-voorzitter Marjanne Sint kan bemiddelen als gemeenten en instellingen het niet eens worden.

Controle op overheveling
Dat hebben de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maandag gemeld. Per 1 januari 2015 wordt jeugdzorg een verantwoordelijkheid van gemeenten, die beter maatwerk kunnen leveren dan de rijksoverheid en provincies waar deze taak nu nog onder valt. Op verzoek van de Eerste Kamer controleert de zogeheten Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) onder leiding van Sint of de overheveling van taken wel gaat zoals verwacht en of de voortgang van hulp en zorg niet in gevaar komt.

Bemiddeling en advies
De TAJ zal in eerste instantie vooral bemiddelen en adviseren aan alle betrokken partijen. Maar de commissie kan Van Rijn en Teeven ook advies geven over te nemen maatregelen tegen gemeenten of over het helpen van instellingen die moeten saneren en de voorwaarden waarop die steun moet worden gegeven. De TAJ is op internet te vinden via www.transitieautoriteitjeugd.nl.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Roffel op
Staatssecretaris van Rijn regelt eventjes dat een achter-de-geraniums-verpieterend-partijgenote een leuk, en uiteraard riant betaald, baantje in de schoot krijgt geworpen.
Het cliëntelisme van de PvdA ten voeten uit.
Door J. van der Wiele (energetisch therapeut / adviseur) op
En hoe zit het met de andere 2 terreinen die naar de gemeenten gaan: de langdurige zorg en huishoudelijke hulp?
Zijn daarvoor ook Transitieautoriteiten waar gemeenten, ambtenaren, hulpvragers en zorgverleners bij kunnen aankloppen?
Door njo op
ik sta persoonlijk niet per definitie negatief tegenover de transitie van de jeugdzorg, omdat er ook een transformatie plaatsvindt binnen deze sector. Athans...als dit alles gaat lukken. Wel voorzie ik dat de overheid teveel wil veranderen wat zij afgelopen decennia heeft laten liggen in de jeugdzorg: preventie (!), bestuurlijke aansturing en inhoudelijke injectie. De gemeente als de nieuwe aansturende overheid, het korte tijdsbestek waarbinnen dit alles moet gebeuren en de bezuinigingen....deze factoren tezamen vergroot het risico op een fiasco. Erg jammer!
Want in dat geval zal de gemiddelde burger en de media weer met een vinger wijzen naar de branche!
Wie in hemelsnaam verzint dat zo'n mega-operatie zomaar kan worden uitgevoerd? vast een hoog opgeleide ambtenaar in Den Haag, die nog nooit kennis heeft genomen van de weerbarstigheid in de praktijk.
Door Pierre op
Het wordt met de dag gekker: Van Rijn is niet in staat om gemeenten nu te vertellen hoeveel geld ze precies krijgen en waar dat nou precies op gebaseerd is.

En nog voordat gemeenten ook maar iets hebben kunnen doen, bijvoorbeeld meldpunt AMHK en kindertelefoon integreren, regelt Van Rijn al een "meldpunt zorgaanbieders-mishandeling" . En die gaat dan zo nodig aanwijzingen geven aan gemeenten. Die lijken uit het bericht van Van Rijn niet vrijblijvend.

Je koopt als gemeente dus wel in, maar je hebt feitelijk eigenlijk niets te vertellen. Een rijksautoriteit, die aanwijzingen geeft en dus de rechterlijke macht waarschijnlijk voor een deel opzij zet : Dit lijkt tamelijk antidemocratisch, bijna feodaal.

Wat is nu werkelijk nog autonoom/afweegbaar voor gemeenteraden? Van Rijn zou dit alsnog moeten uitleggen.
Ook vreemd dat de VNG en de transitiecommissie dit kennelijk gelaten over zich heen laten komen. Gemeenten delven aldus aan alle kanten het onderspit.

Maar uiteindelijk is de burger toch zelf de dupe,omdat de rijksbezuiniging zijn weerslag gaat hebben op lokale investeringsmogelijkheden, instandhouding voorzieningen en onderhoud openbare ruimte.