Advertentie
sociaal / Nieuws

Asscher wil dat Wwb'er bij uitzendbureau langs gaat

Minister Lodewijk Asscher vind dat meer uitkeringsgerechtigden zich in moeten schrijven bij een uitzendbureau. Nu is slechts eenderde van de Wwb'ers ingeschreven.

21 november 2012

Bijstandsontvangers moeten meer gebruikmaken van uitzendbureaus om aan de slag te raken. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Vrijblijvend denken
Bijstandsgerechtigden moeten ook tijdelijk werk aanvaarden. Dat levert werkervaring op en is goed voor hun zelfvertrouwen, zei Asscher. Uit onderzoek van zijn departement bleek enkele maanden terug dat bijstandsontvangers vaak nogal vrijblijvend denken over de sollicitatieplicht. Ze willen vooral werk waar ze 'zin in hebben' en willen niet te ver reizen. Slechts een derde is ingeschreven bij een uitzendbureau.

Verplicht inschrijven heeft geen zin

Asscher deed zijn uitspraken nadat VVD-Kamerlid Matthijs Huizing had betoogd dat veel laaggeschoold werk hier door Oost-Europeanen wordt gedaan, terwijl er een grote groep Nederlanders thuis zit met een uitkering. De PvdA-minister onderstreepte dat wie kan werken, ook moet werken. Wel tekende hij aan dat een verplichte inschrijving bij uitzendbureaus niet veel zin heeft. Uitzendbureaus selecteren zelf degenen die zij kansrijk achten.

Positie van werksters

Asscher laat binnenkort weten of hij een internationaal verdrag gaat ondertekenen om de positie van werksters te verbeteren. Hierop was door SP, PvdA, GroenLinks en D66 aangedrongen. Zij willen dat een huishoudelijke hulp bij particulieren dezelfde rechten krijgt als reguliere werknemers, bijvoorbeeld op betaalde vakantie of pensioen. In Nederland is de positie van werksters slechter geregeld dan in veel omringende landen, blijkt uit onderzoek. Asscher wees er wel op dat de regeling die België kent, de overheid van dat land 1 miljard euro per jaar kost. Een dergelijk bedrag lijkt hem ,,geen begaanbare weg''.

Taskforce voor ouderen

Op aandringen van de Kamerleden Pieter Heerma (CDA) en Mariëtte Hamer (PvdA) bekijkt Asscher of er een 'taskforce' komt om de werkloosheid bij ouderen en jongeren terug te dringen. Een taskforce jeugdwerkloosheid functioneerde enkele jaren terug vrij succesvol.

Asscher zei ook dat er nog te praten valt over de invulling van het inkomensbeleid van het kabinet als dat ongewenste werkgelegenheidseffecten heeft. Hij deed echter geen toezeggingen. Hetzelfde geldt voor de afgesproken bezuiniging op de WW.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Dat kan Lodewijk wel met de Kamercommissie willen, er moet wél aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

1) Uitzendbureaus moeten wel werk hebben, ook

in een tijd van crisis

2) Uitzendbureaus moeten deze mensen, zijn ze een

keer ziek(bv. een griep) niet direct ontslaan

Ik loop vaak langs UB's en kijk dan naar "het werk";

het merendeel lijkt op lokkertjes; het gevolg is dat de UB's bakken vol persoonsgegevens hebben van werkzoekenden, waar kennelijk niets mee gedaan wordt.
O. ten Hove
Het feit dat een derde van alle bijstandsgerechtigden bij uitzendburos staan ingeschreven maar desondanks niet aan de bak komen, moet toch te denken geven. En die vvd'er moet eens stoppen met onzinverhalen: het is juist zijn achterban die liever goedkope Polen binnenhaalt dan Nederlanders een kans geeft. De VVD is een mensgevaarlijke partij... en zou verboden moeten worden, en liberalen zou je uit de maatschappij moeten weren.
Bas / logicus
Ik sta momenteel gedurende ruim 1.5 jaar bij ongeveer 40 UB’s ingeschreven. Sommige vacatures staan al langer dan een jaar op de vacaturesite. Veel van de vacatures van een zelfde werkgever zijn uitgezet bij meerdere uitzendorganisaties of Recruitment bureaus. Als je de werkgever weet te achterhalen door handig Googlen en deze belt dan blijkt de vacature vaak niet eens te bestaan. Ruim 95% van de door UB’s gepresenteerde vacatures zijn eigenlijk spookvacatures. Het enige dat de UB’s willen is NAW gegevens vergaren. Ondertussen houden ze zo de werkzoekenden bezig met het onnodig solliciteren naar niet bestaande jobs. En als er al werk is willen ze het liefste iemand van onder de 23 jaar oud met 10 jaar werk ervaring tegen € 8,22 bruto op een baan waar het vaste personeel € 17,50 verdiend.
Advertentie