of 64621 LinkedIn

Asielzoekers bivakkeren in gekraakte kerk

Jozefkerk Amsterdam
Jozefkerk Amsterdam
4 reacties

De uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag het tentenkamp in Amsterdam moesten verlaten, kunnen de komende tijd terecht in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. Dat maakte een groep genaamd De Vluchtkerk zondagavond bekend.

Uitvalsbasis komende weken
De Jozefkerk aan de Erik Roodenstraat in Bos en Lommer staat sinds mei leeg. Op uitnodiging van steungroep De Vluchtkerk hebben de illegalen de kerk betrokken, om die als uitvalsbasis te gebruiken gedurende de komende weken. Het gaat om ongeveer 80 uitgeprocedeerde asielzoekers die, nadat hun tentenkamp werd ontruimd, bij elkaar bleef. Dit weekend verbleven ze onder meer in een bunker in het Vondelpark.
 
Bewoonbaar maken 

Volgens Karel Smouter van de Protestantse Kerk Amsterdam is de kerk dit weekend opengebroken door een krakersbeweging. Vervolgens is aan de illegalen voorgelegd of zij de kerk zouden willen gebruiken als onderkomen. Daar heeft de groep zondag mee ingestemd. De kraak is gemeld aan de politie.

Zondagavond zijn 35 mensen van verschillende kerken en organisaties bezig om de kerk bewoonbaar te maken voor de groep. ,,De angst van hen was dat ze uit het zicht zouden verdwijnen. Vanuit deze plaats kunnen zij hun stem laten horen'', aldus Smouter.
 
Bezetting 

De kerk doet al tien jaar niet meer als zodanig dienst. ,,Sindsdien is het gebouw gebruikt als klimhal. Dat is een groot voordeel, want er is stromend water, er zijn douches en de elektra werkt'', laat een andere woordvoerder, Wilfred van de Pol, weten. ,,Desalniettemin moet er een hoop gebeuren. Een grote groep vrijwilligers faciliteert de asielzoekers.'' Zo wordt er gezorgd voor eten, drinken en slaapplaatsen.

De groep vrijwilligers ziet de actie als een bezetting en wil zich niet het pand toe-eigenen. ,,Maar wat is er mooier dan een kerk te gebruiken voor een humanitair doeleinde?'', vraagt Van de Pol.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (consultant) op
Hier manifesteert zich wederom de bestuurlijke chaotische onmacht omtrent het asiel beleid, asielzoekers die in de ruimste zin elke gelegenheid te baat nemen om de Wet te overtreden en bestuurlijk Ned te kakken zetten!


Wat dit alles de belastingbetaler kost. De belasting betaler die bij een overtreding van3 km te hard moet betalen. Die failliet wordt verklaard als hij zijn belasting ( niet op tijd) kan betalen. De belastingbetaler die geen privacy heeft en zijn woning zo kunnen binnen vallen! Kortom de belastingbetaler die zich strikt aan de Wet moet houden. De belastingbetaler die bij enige vorm van kritiek door zijn/haar eigen volksvertegenwoordigers voor racist wordt uitgescholden. Dan kruip je in je schulp gelijk een klokkenluider.

Dat is nu manifest voor het bestuur in Ned. Daar stemt Ned op!

Door Adelaide op
Schaf die asielprocedure maar af. Uitgeprocedeerd en toch gewoon blijven. Wat een poppenkast allemaal.

Daarvoor kunt u gerust de linkse lobby clubjes en de zieligheidsindustrie verantwoordelijk houden. Chantage kun je leren tenslotte. En net als in de EU trekken wij - Gekkke Henkie die alles mag betalen - ALTIJD aan het kortste eind. Geen gerechtelijke uitspraak die daar wat aan veranderd. Betalen, bek houden en doorlopen.
Door M op
De asielzoekers hebben dus een klimhal gekraakt in plaats van een kerk. Daarnaast, sinds wanneer mag een gebouw dat 7 maanden leeg staat al gekraakt worden? Een pand moet toch minimaal een jaar leeg staan?

Belachelijk als we dit gewoon laten gebeuren. uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd. Of zeggen we: Uitgeprocedeerd is dan wel uitgeprocedeerd en je moet dan eigenlijk ook wel vertrekken maar als je echt niet wil dan blijf je maar gewoon. En als je dan illegale praktijken gaat doen zoals het kraken van een gebouw dat nog geen jaar leeg staat, dan kijken we wel de andere kant op.
Door J. Kop op
Lang leve Nederland. Somaliërs die hun toevlucht zoeken in een kerk, waar ze met open armen worden ontvangen ('komt allen tot mij die arm en berooid zijn"). 't Is tenslotte bijna kerst.

Ondertussen heeft een groepje van hun landgenoten aangekondigd een aanslag te plegen op de Nederlandse democratie (lees: het Binnenhof). Mischien kan de kerk hen deze tekst voorhouden "Niet door kracht noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden".