of 64621 LinkedIn

Asielopvang Ter Apel ‘niet langer verantwoord’

De gemeente Westerwolde heeft dinsdagavond opnieuw de noodklok geluid over de situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel.
7 reacties

De gemeente Westerwolde heeft dinsdagavond opnieuw de noodklok geluid over de situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel. Volgens een woordvoerder van de Groningse gemeente hebben er in de nacht van dinsdag op woensdag zo’n 750 mensen overnacht in de nachtopvang van Ter Apel, waar er normaal plek is voor 275 personen. ‘Dit kan nu echt niet langer. We moeten nu geholpen worden’, aldus de woordvoerder.

Onverantwoord

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderschrijft in een verklaring dat ‘dit geen verantwoorde opvang meer is. Het Veiligheidsberaad heeft maandag toegezegd met locaties te komen. Zodra er locaties beschikbaar zijn, kunnen wij deze zo snel als mogelijk gereed maken en bewoners uit Ter Apel verhuizen om deze locatie te ontlasten’.

 

Stoelen en stretchers

De gemeente heeft dinsdagmiddag Den Haag en het COA gesommeerd om voor crisisopvang te zorgen, zodat er minder mensen in Ter Apel hoeven worden opgevangen. Volgens de gemeenteraad wordt sinds de zomer van dit jaar de limiet van 2000 asielzoekers in Ter Apel regelmatig overschreden. ‘Ik constateer dat het COA de situatie niet meer onder controle heeft’, zegt burgemeester Jaap Velema tegen RTV Noord. Vanwege de drukte slapen mensen sommige nachten op stoelen en stretchers.

 

Humaan

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters maandag gevraagd snel achthonderd opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet weten dat de burgemeesters de problematiek herkennen. ‘Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden’, aldus Bruls. ‘Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart (Beleidsadviseur) op
Een goed beleid ondersteunt allereerst de zwaarste categorie vluchtelingen, degenen die de hulp het meest nodig hebben. Als je een verdrag maakt en daar een bepaald “recht” opneemt (asiel en non-refoulement ofwel het verbod om terugzending naar een oorlogsgebied) dan moet je kijken hoe dat uitpakt. En dat pakt niet goed uit, de uitkomst is niet wat we eigenlijk willen. Daarnaast is de uitvoering gejuridiseerd, dat is nooit zo bedoeld bij het aangaan van het verdrag. Het is een merkwaardige onuitvoerbare juridische toets geworden aan een verdrag.
En dan gaan we proberen om de instroom in te dammen. Zo werken we eigenlijk mee aan push-backs. We kijken weg. Politici die alleen de instroom willen indammen, daar heb ik geen respect voor. Politici die iets willen doen aan wereldwijde vluchtelingenproblematiek en honger problematiek, daar komen we verder mee. Geen Wildertjes dus, maar ook geen Kaagjes die direct het opgeheven emotie vingertje in de lucht steken en alle discussie over de effectiviteit van het beleid in de kiem smoren. Het asielrecht zoals dat in het VN verdrag is opgenomen, kan in de huidige wereld niet meer dan alleen symbolisch werken. Wat mij betreft komt er een nieuw verdrag. Voor vluchtelingen, maar ook voor honger.
Door Rood Hesje (overheids- en wetsdienaar) op
Spijker slaat nog beter de spijker op zijn kop dan Bart
Door Zipje op
Bart slaat de spijker op zijn kop.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het probleem rond de economische asielzoekers speelt al ca. 15 jaar. Dit probleem zou al worden aangepakt bij het laatste generaal pardon. Respectievelijke Kabinetten (vooral onder Rutte c.s.) zitten al jarenlang op hun handen.
Door Rood Hesje (overheidsdienaar) op
@Bart: hoezo Kaag. Die gaat helemaal niet over het asielbeleid. Dat is de VVD staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Die heeft er zo voor gezorgd dat we nu in al die ellende zitten doordat zij geen planning heeft. Dus laten we de bal wel even neerleggen bij die partij die hier debet aan is. De VVD en alles wat aan de rechterflank daarvan opereert!
Door Johan op
Weet je wat? We gaan onze eigen bevolking uitzetten en plaatsen de gelukszoekers in hun woningen. Ook weer opgelost.
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Gemeenten moeten de landelijke politiek maar eens manen om met een toekomstvisie te komen op het asielbeleid. Het geeft geen pas om hier een loket in stand te houden voor de enkeling die toevallig de reisagent kan betalen. En dan een miljoen per “vluchteling” uit te geven, En de rest te laten stikken in overvolle kampen. Beter al die miljoenen in de kampen investeren. Dat is veel en veel effectiever beleid. Maar daar gaat het mevrouw Kaag natuurlijk niet om. Wat is een vluchteling? Definitie: dat is iemand die de reisagent kan betalen. Wat is iemand die dreigt te sterven van de honger? GEEN vluchteling. Wat is iemand die vlucht uit een gebied waar mensen vechten om een zak met meel? Een vluchteling! Kortom, het beleid is dringend aan herziening toe. Als “rijkere” landen iets goeds willen doen, dan moeten ze iets anders verzinnen dan het handhaven van het instrument asiel.