Advertentie
sociaal / Nieuws

Arbitrage: 1,9 miljard naar gemeenten voor jeugdzorg

Gemeenten krijgen volgend jaar 1,9 miljard euro voor de jeugdzorg. In 2023 en 2024 wordt er jaarlijks 1,6 miljard euro extra aan gemeenten toebedeeld. Daarna lopen de extra budgetten langzaam af tot 800 miljoen euro in 2028. Dat stelt de arbitragecommissie in haar oordeel over het conflict tussen gemeentekoepel VNG en rijk, zo hebben bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws gemeld.

27 mei 2021
verschillende eurobiljetten

Gemeenten krijgen volgend jaar 1,9 miljard euro extra voor de jeugdzorg. In 2023 en 2024 wordt er jaarlijks 1,6 miljard euro extra aan gemeenten toebedeeld. Daarna lopen de extra budgetten langzaam af tot 800 miljoen euro in 2028.

Conflict

Dat stelt de arbitragecommissie in haar oordeel over het conflict tussen gemeentekoepel VNG en het kabinet, zo hebben bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws gemeld. Een woordvoerder van de VNG wil het bericht desgevraagd bevestigen noch ontkennen. De ministerraad buigt zich vrijdag over het oordeel van de ‘Commissie van Wijzen’.

 

Verdeeldheid kabinet

Niet alle kabinetsleden vinden dat het bedrag dat de arbitragecommissie eist nu al aan gemeenten moet worden toegekend, melden bronnen verder aan RTL Nieuws. Wellicht dat er nu al een besluit wordt genomen voor de 1,9 miljard voor 2022, maar dat een nieuw kabinet een besluit moet nemen over extra budget voor de jaren daarna. Eerder stak minister Hoekstra (financiën) een stokje voor extra geld voor de jeugdzorg, wist Binnenlands Bestuur te achterhalen. 

 

Weigering kabinet

Gemeenten kijken al tijden reikhalzend uit naar het oordeel van de arbitragecommissie. De VNG had deze commissie gevraagd uitspraak te doen in het conflict tussen gemeenten en kabinet. Dat ontstond nadat AEF eind vorig jaar het structurele gemeentelijke tekort op 1,7 miljard becijferde, maar het kabinet weigerde met geld over de brug te komen. Er konden na moeizame onderhandelingen alleen over een incidenteel bedrag voor 2021 afspraken worden gemaakt. Dit jaar krijgen de gemeenten er 613 miljoen euro extra bij, maar dat moet besteed worden aan de acute problemen in de jeugdzorg. Het geld is vooral bedoeld voor uitbreiding van de crisiscapaciteit in de jeugd-ggz en de aanpak van wachttijden. Veel gemeenten reageerden daar wat zuinigjes op en hekelden de bestedingsverplichting.

 

FNV kritisch

Op het nieuws op de 1,9 miljard euro voor volgend jaar, gaat de vlag bij FNV Zorg & Welzijn nog niet direct uit. ‘Dat er geld naar gemeenten gaat betekent niet automatisch dat er geld naar de jeugdzorg gaat’, stelt bestuurder Maaike van der Aar. ‘Dat is in het verleden helaas al te vaak gebleken.’ Van de 1,3 miljard euro die het kabinet eerder voor de jeugdzorg uittrok voor 2019 tot en met dit jaar ‘hebben we niets gezien’. Naast geld voor gemeenten om de Jeugdwet te kunnen uitvoeren, moet er ook een cao-verhoging voor de medewerkers worden geregeld. Daarnaast vindt de FNV dat de jeugdzorg op de schop moet. Daarvoor heeft de bond onlangs een tienpuntenplan gepresenteerd. Op 1 juni heeft de FNV een gesprek met verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis (VWS).

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Toekomstige financiële budgetten dienen beter en meer uitgebalanceerd te worden bekeken in relatie met:

a. de gewenste/noodzakelijke reikwijdte van de wetgeving.

b. de prioriteitstellingen (de specialistische jeugdhulp dient voorrang te krijgen boven alles).

c. de balans (wat betaalt de Overheid en waarvoor en wat kunnen/moeten ouders zelf betalen).

d. het benodigde (flexibele) vastgoed, de organisatie en de locaties daarvoor (wat lokaal, regionaal/provinciaal en landelijk).

etc.

Kortom, er moet nog veel meer 'water door de Rijn' voordat de Jeugdzorg goed is geregeld.

Willink
We kunnen de taken ook gewoon teruggeven.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
En ze kregen al 1,8 miljard, dus dat wordt dan totaal 3,7 miljard. Dit terwijl het opvoeden van kinderen in de 1e en laatste plaats een taak is voor de ouders. Het wordt tijd dat er beleid komt tegen deze scheefgroei !
Advertentie