Advertentie
sociaal / Nieuws

´Anderhalvelijnszorg´heeft de toekomst in Zeeland

Zorgcentra waar huisartsen, verpleeging en medisch personeel gebundeld is, maar geen echt ziekenhuis. De toekomst op het platteland?

29 maart 2012

Hoe hou je op het platteland en in krimpgebieden de gezondheidzorg op peil. Dat is de vraag waar veel plattelandsgemeenten zich voor gesteld zien. De provincie Zeeland heeft de oplossing in de vorm van ´anderhalvelijnszorg´. De gemeenten in Zeeland hebben de visie omarmd en ook minister Schippers in enthousiast over deze tussenvorm.

Centrale punten
´Kiezen of verliezen´. Zo heet de visie die de provincie Zeeland schreef over de toekomst van de zorg. Centraal in de visie staat samenwerking. Om de zorg op peil te houden, zullen verschillende vormen van zorg op centrale punten aangeboden moeten worden. In de visie wordt uitgegaan van taakgroepen voor verschillende zorgclusters, zoals bijvoorbeeld de acute zorg, de moeder- en kindzorg en de ouderenzorg met betrekking tot dementie.

Low-cure
Een goed voorbeeld van hoe het kan, of wellicht moet in de toekomst is de Zorgsaamkliniek in Hulst, vindt gedeputeerde George van Heukelom. In de huisartsenkliniek worden patiënten kortdurend opgenomen. Er zijn vier plaatsen. Verder zijn er 16 ‘low-cure’ plaatsen voor patiënten die geen specialist meer nodig hebben, maar nog wel ziekenhuiszorg. ‘Er zijn huisartsen, verpleeghuisartsen en medische specialisten aan de kliniek verbonden’, aldus Van Heukelom.

Motie Van der Veen
De gedeputeerde denkt dat de ‘anderhalvelijnszorg’ toekomst heeft in een krimpgebied, zoals Zeeland. ‘Maar niet alleen voor Zeeland of voor krimpgebieden’, aldus Van Heukelom. ‘Ik denk dat het een oplossing kan zijn voor al het perifeer gebied.’ Hij is daarom ook erg blij met de motie die de Kamer onlangs aannam over de mogelijkheid de financiering in de zorg te ontschotten. In de motie van PvdA-Kamerlid Van der Veen gaat het om een experiment waarbij bijvoorbeeld zorg gefinancierd wordt vanuit de Awbz (door verzekeraars), de Wmo (door gemeenten) of de Wet publieke gezondheidszorg (door het Rijk) samen. ‘De gezondheidscentra zullen gefinancierd worden door de stakeholders samen’, aldus Van Heukelom.

Draagvlak organiseren
Hoe snel de nieuwe zorgvormen kunnen gaan draaien, hangt af van hoe snel de verschillende partijen het eens worden over de samenwerking. ‘We zijn nu draagvlak aan het organiseren bij ziekenhuizen, gemeenten en zorgverzekeraars’, legt Van Heukelom uit. Als dat een beetje meezit, zou nog voor 2015 de anderhalvelijnszorg in Zeeland een feit moeten zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie